Георги Проданов: Приоритетите в речите не са гаранция за пресечни точки

Близо ли са партиите до съгласие за следващ кабинет

Георги Киряков: Проблем за ИТН ще е ДПС гласува „за“ кабинета

Снимка: БГНЕС

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път днес

Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат пресечни точки за съставяне на общо правителство“.

„Боязливото и кратко заявление на ИТН остави у мен съмнението, че можем да очакваме изненада – може би вариант, който ще бъде доминиран от ИТН, в който министрите в правителството да бъдат определени еднолично от тази партия. Дано да бъда лош пророк.“

Служебният премиер Стефан Янев поздравява председателя на 46-ото НС Ива Митева   Снимка: БГНЕС

Проданов не е оптимист, че ще има правителство при всички положения. По думите му се виждат заявки за подкрепа.

Според политолога в политическите декларации в началото на парламентарната сесия се открояват необходимостта от реформа в съдебната система, състоянието на здравната система, преизчисляването на пенсиите.

Георги Проданов смята още, че в изказванията ясно се чете и задачата за разграждане на „тази почти тоталитарна система, която успя да изгради ГЕРБ в последните няколко години от своето управление“.

По думите му са били дефинирани проблемите с корупцията и формализираните и на практика узаконени отношения между бизнес и политика чрез вкарване на лобистки закони, които не са в интерес на гражданите.

В коментара си за ролята на ДПС за съставяне на следващия кабинет политологът отбеляза:

„ДПС в момента има уникалната възможност да се възползва от самослучващото се очакване, че ДПС е факторът, който реди кабинета на ИТН. Дори това да е абсолютна фикция, фактът, че се повтаря многократно няма нужда да го превръща в истина. Обстрелът към ДПС беше не само от страна на ДБ.“

Политологът Георги Киряков смята, че новото правителство е въпрос не на шансове, а на преговори между партиите, които могат да съставят парламентарно мнозинство.

Новият парламент започна своята работа. 21 юли 2021 г.    Снимка: БГНЕС

„Има всички индикации, поне от вчера, а и днес, че е напълно вероятно да се стигне до такава формула, която да намери тези 121 народни представители, гласуващи за правителство. Това няма как да стане без подкрепата на БСП. Това е очевидно.“

Не би било разумно и логично гласовете, които не достигат за парламентарно мнозинство, да дойдат от ДПС или от ГЕРБ, подчерта Киряков. Според него би било голям проблем за ИТН, ако успее да намери необходимите 121 гласа, но същевременно ДПС гласува „за“ кабинета.

„Ако искат да провалят работата на този парламент и на възможния кабинет, те биха направили това. Същото биха направили и ГЕРБ.“

Снимка: БГНЕС

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емилия Милчева: Има надежда за следващ кабинет

"Това, което чухме от изявленията на лидерите на политическите сили пред 46- то НС,  дава надежда, че все пак ще имаме следващо управление , следващ кабинет“, коментира пред БНР журналистът Емилия Милчева. „Ключовата дума във всички..

публикувано на 21.07.21 в 11:01
Мая Манолова

Мая Манолова: Ще подкрепим правителство, което да се погрижи за хората, а не за партийните елити

Нищо няма да ни спре да се върнем обратно на площадите, откъдето идваме, при първия знак, че в тази сграда се извършва подмяна на волята на протестите и на гражданите, подчерта Мая Манолова от парламентарната група на „Изправи се БГ, ние..

публикувано на 21.07.21 в 10:30
Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ: Всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време

" От ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата ". Това заяви в слово при тържественото откриване на 46-ия парламент лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той уточни: "Ние не очакваме и не искаме власт заради самата..

публикувано на 21.07.21 в 10:14
Христо Иванов

Христо Иванов: Нямаме ясна формула как да съставим следващото управление, а страната е в криза

„България е в криза и най-очевидното проявление на този факт е, че от повече от година нямаме пълноценно нормално управление, нямаме управление, което се ползва с доверие, нямаме управление, което се ползва с парламентарна подкрепа и н ямаме ясна..

обновено на 21.07.21 в 12:47

Корнелия Нинова: Пожелавам на всички един стабилен парламент

„От името на парламентарната група на „БСП За България“ пожелавам на всички едни стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората “, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на 46-ото Народно събрание. Нинова посочи, че..

публикувано на 21.07.21 в 09:56
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: В следващите 15 дни би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебното

„В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни,  би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет . Това е посоката според нас,..

публикувано на 21.07.21 в 09:38
Ирена Тодорова

Ирена Тодорова: Има криза не на институциите, а на представителността

Ще бъде конструиран кабинет със средносрочен диапазон около конкретни спешни точки, които са част от българския дневен ред. Тази прогноза направи пред БНР преподавателят по политически науки в Нов български университет Ирена Тодорова. Тя обаче е..

публикувано на 21.07.21 в 09:07
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Ако не бъдат удържани, корпоративните интереси ще продължат да генерират кризи

„През изминалите 7 години България се намира в много тежка корпоративна война . След фалита на КТБ тази война излезе на повърхността. През последните две години тя е много остра. Много се надявам тези корпоративни амбиции и интереси малко да бъдат..

публикувано на 21.07.21 в 08:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от..

публикувано на 27.07.21 в 08:31
доц. Григор Сарийски

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

" Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите ".  Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства..

публикувано на 26.07.21 в 16:01
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Никой не е свалил от дневния ред още едни избори

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. (...) Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма..

публикувано на 26.07.21 в 08:49
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа не търпи отлагане

" Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане , още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна".  Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров...

публикувано на 25.07.21 в 10:05