Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Димитър Петров
Снимка: Латинка Светозарова

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ .

Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои приятели за възможността все повече хора да са сред природата. Така се стига до възстановяването на интересен маршрут, достъпен за всички:

„Това е нещо, което е моя идея и на мои приятели от доста време. Този маршрут е съществувал в миналото. Трябва да се върнем малко по-назад във времето, когато в каньона на река Чернелка е имало хижа. Тази хижа се е наричала „Капчука“, но поради ред причини 2008 или 2009 е продадена от туристическото дружество. Там база няма. В момента тя е нещо като частна вила и последните 10-15 години този маршрут изобщо не се използва“, каза за БНР Димитър Петров.

Той съобщи, че е извършено разчистване на маршрута от паднали клони, дървета, храсти след получено разрешително от Регионалната инспекция по околната среда и водите, тъй като долината на река Чернелка е природна забележителност и дейностите трябва да бъдат съгласувани и регламентирани какво може да се извършва и какво не.

Тази пролет маршрутът беше маркиран с лентова маркировка, боя  - две бели ивици по средата синя. Допълнително в началото на лятото монтирахме и указателни табели, които са разположени  на по-важните кръстовища, през които се движи този маршрут. Неговата продължителност е около 11 километра. Движи се основно по съществуващи в миналото горски, полски пътища. Тръгва от паркинга зад панорама „Плевенска епопея“, минава през вилната зона, която е мъртвата долина, след което преминава през село Къшин, от там влиза в една дъбова гора, след което отива  през така наречения римски път до долината река Чернелка“.

По думите му маршрутът не е труден за изкачване и е подходящ и за велотуризъм. Разстоянието се преминава за около три часа и половина.

„Най-красивите гледки са в района на Скалния венец, когато човек застане на ръба на скалите и когато целият каньон е буквално в краката“, допълни Петров.

Според него друга хубава гледка по пътеката е преходът през дъбовата гора. 

Димитър Петров, който е председател на Сдружение „Приятели в приключенията“ предлага и друга възможност - разходка в парк „Кайлъка“ с неповторими гледки. Предимството е, че е близо до град Плевен. 

Пътеката, която направихме стъпва върху съществуващи или съществували някога пътища. С оглед на това, че от крепостта е имало вилна зона, но тя постепенно е била запусната и пътищата там изобщо не съществуват. Разчистването беше много сериозно, което трябваше да направим . Въпреки това този първи етап го направихме,  маркирахме пътеката, сложихме пак указателни табелки и вторият етап беше от Попската скала до хижа „Среброструй".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41