Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова властите в Куба незабавно да освободят всички задържани протестиращи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз призовава властите в Куба незабавно да освободят всички произволно задържани протестиращи, да се вслушат в гласа на всички граждани и да започнат диалог във връзка с тяхното недоволство. 

В изявление на върховния представител по външната политика се казва, че Общността е изключително загрижена от репресиите над протестиращите, както и от техните арести и задържането на журналисти, особено по време на демонстрациите в страната на 11-и юли. 

"Недвусмислено подкрепяме правото на кубинските граждани да изразяват мирно възгледите си, да искат промяна, както и да се събират, за да дават гласност на мненията си, в т.ч. и по интернет", се казва в документа. 

В него се приветства вдигането на ограниченията за пътуващите, в т.ч. и разрешението да носят неограничено количество храна и лекарства, като първа стъпка в правилната посока. Подчертава се също нуждата от икономически реформи, които да облекчат страданията на хората. 

Русия изпрати почти 100 тона хуманитарна помощ за Куба

Куба и Фидел Кастро

Около 60 души са осъдените до момента заради протестите в Куба

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест във Вашингтон на американци от кубински произход срещу властите в Хавана

Протест във Вашингтон на американци от кубински произход срещу правителството в Хавана

Стотици американци от кубински произход, политически бежанци и активисти протестираха във Вашингтон срещу правителството в Хавана и действията му по повод демонстрациите в страната по-рано този месец. Демонстрантите носеха табели с надпис..

публикувано на 27.07.21 в 07:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Денков допълни, че се надява да не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си..

публикувано на 21.07.24 в 19:40

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица..

публикувано на 21.07.24 в 18:31