Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Капачки за бъдеще" вече ще събират алуминиеви кенчета

Целта е да се съберат средства за втора линейка за бебета

"Нашата нова инициатива е, че вече ще събираме и алуминиеви кенчета, като те ще могат да бъдат предавани на нашите събития през пролетта и есента“, каза пред БНР Мартина Йорданова от инициативата „Капачки за бъдеще“.

„Това ще става в почти цялата страна и всеки, които желае може да донесе. На всяко кенче пише дали е алуминиево, него не го лови магнит. А искаме да са алуминеви, защото цената на алуминия е по-висока и така след като го предадем за рециклиране, ще съберем повече средства.  Добре е кенчетата да бъдат смачкани.

Със средствата ще закупим втората линейка за недоносени бебета за страната", поясни още Йорданова.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създателите на Гората.бг осигуряват 150 хиляди дръвчета на всички 266 общини

Поредната инициатива за засаждане на дръвчета от създателите на Гората.бг се състоя във Видин. Бяха подарени 10 хиляди дръвчета на желаещи да се включат в инициативата. "Показателен е факта, че само Фейсбук общността ни е една група от над 1000-1400 души. Когато ние правим събитие по засаждане много лесно събираме 300- 400- 500 души",..

публикувано на 08.01.22 в 19:21

Сътрудничеството между Испания и България на Антарктида е над 33 години

Преди 30 години е подписан Мадридския протокол от 1999 година между Испания и България, които имат добро сътрудничество на Антарктида. "Двете бази са започнали работа от 1988 година, а протоколът от Мадрид е подписан точно преди 30 години, но приятелството между Испания и България на Ледения континент е вече над 33 години",   каза за БНР..

публикувано на 05.01.22 в 17:26
Атанасовското езеро

Фондация "Биоразнообразие" получи втора награда за проекта "Солта на живота"

Фондация   "Биоразнообразие" получи втора награда за проекта "Солта на живота" в седмата сесия на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021). Проектът "Солта на живота" е реализиран в НАТУРА 2000 зоната Атанасовско езеро, която е една от ключовите горещи точки на биоразнообразието в Черноморския биогеографски район. Първа..

публикувано на 29.12.21 в 18:14

Водородът като по-евтина алтернатива на изкопаемите горива

Само след 10 години водородът може да се окаже по-евтина алтернатива на изкопаемите горива. ЕС гледа на проектите, свързани с него, като на възможност за намаляване на емисиите в транспорта и тежката индустрия. Все по-често, в контекста на зеления преход и трансформацията на икономиката, се говори за водорода като алтернатива на традиционните..

публикувано на 27.12.21 в 15:23
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийният сектор е процъфтяващ - пари има, няма реформа и стратегия

„Има една ирония в Плана за възстановяване и устойчивост на европейско равнище – парите по него ще потекат, след като икономическото възстановяване вече е факт . Когато погледнем макроикономически България, Европа, света дори – той се възстановява от Covid кризата, преди България и другите страни да са получили пари за възстановяване на..

публикувано на 27.12.21 в 11:04

В един от притоците на Русенски Лом живеят бобри

Новината, че в един от притоците на река Русенски Лом са се появили бобри, зарадва всички природозащитници. Няма да кажем къде са открити бобрите, тъй като най-големият им враг е ... човекът. Всъщност в Природния парк "Русенски Лом" богатството на растителни и животински видове винаги е привличало не само любители, туристи или..

публикувано на 19.12.21 в 07:30

2021 - Ваксина за климатичната криза няма

„ Все още чукаме на вратата на климатичната катастрофа “ - така генералният секретар на ООН обобщи видяното на 26-ата климатична конференция на организацията в Глазгоу - събитие, от което се очакваше да начертае пътя към реално ограничаване на негативните ефекти от климатичните промени. Според Гутериш взетите на конференцията решения не са..

публикувано на 18.12.21 в 10:59
Подкасти от БНР