Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанка Стоянова отглежда 18 сорта домати в Алфатар

3
Цветанка Стоянова
Снимка: Незабравка Кирова

След 15 години в Англия Цветанка Стоянова се завръща в родния Алфатар и започва да отглежда 18 сорта домати за хоби и отделно може би още толкова за консумация и търговия със сортове домати. В оранжериите ѝ има още разнообразие от краставици и люти чушки, лилави картофи, подходящи за гурме кухня и за любителите на здравословния начин на живот.

Снимка: Незабравка Кирова

Въпреки трудностите да си земеделски производител у нас Цветанка Стоянова избира това поприще, завръщайки се в бащината къща. Започва с една оранжерия, стават две, три, а после добавя и поле с картофи.

Никога не е пръскала градината си с хербициди.

„Не можеш да отидеш на почивка, защото няма как да го оставиш. Няма отпуск, когато хората ходят в отпуск изисква страшно много усилия и любов. При мен е нещо средно между хоби, което отива в малко по-голям мащаб за потребление, но в тесен кръг хора, защото както виждате стоката ми е бутикова. Българинът е беден и не е достатъчно съзрял за консумация на такива видове продукти. Когато има внос от Турция, Гърция на 50 стотинки, аз не мога моя домат да го продам за 50 стотинки“, каза за БНР Цветанка Стоянова.

Снимка: Незабравка Кирова

По думите ѝ през последните години има тенденция за по-голямо търсене на розов домат:

Всеки иска да яде розов домат и червения домат остана на малко по-заден план. За да се предложи това нещо на пазара – цветния домат, както жълтия, оранжевия, пъстрия, тези домати трябва някой да ги е гледал, трябва да е преценил вкусовите им качества“.

Откъде идва различния вкус на доматите, на онези, които се отглеждат на село, в двора и другите - лъскавите и еднаквите по форма и цвят в търговската мрежа.

„Повечето домати, които се купуват в магазините са точно този тип - високодобивни с ниски вкусови качества, но за сметка на това са много добри за транспортиране и хората предпочитат да ги гледат тях, защото е лесно за търговеца“.

Снимка: Незабравка Кирова

В колекцията на Цветанка преобладават беларуските сортове, но има и сръбски, и полски и германски. И един от друг са с все по-интересни имена – Дебарао, Мавър, Момина сълза, Морско конче, Биволско сърце и Сърцето на Албенга, Червено и черно чери и още, и такива, които приличат на праскова и банан, но с доматен вкус.

Снимка: Незабравка Кирова

Отглежда и лилави картофи:

Лилавият картоф се води трюфела на картофите. Той е с много по-добри вкусови  качества, с по-ниско съдържане на въглехидрати, на нишесте. Той се препоръчва за хора на диета, на диабетици“.

Любовта, която Цветанка Стоянова от Алфатар влага в зеленчукопроизводството е показателна, че надежда за българския дух и традиции има. Надежда има и че всеки от нашенците в чужбина ще намери един ден силата и куража да се завърне у дома си и да открие своето призвание.

Снимка: Незабравка Кирова

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49

"Отвътре навън 2" - история за силата и смисъла на емоциите

Филмът на "Пиксар" "Отвътре навън 2" се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена шест седмици след официалната му премиера. Втората част на анимационната поредица събра общо 1 милиард 460 милиона долара в световните боксофиси. Така той изпревари досегашния лидер за най-успешна анимация - "Замръзналото кралство 2" ,..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50
Пампорово

Как Пампора - Райчо Белев и неговият керван дават името на известния курорт

Пампорово е пълно с туристи , особено в почивните дни. Обичайно продължителността на престоя е дълъг уикенд около 3- 4 дни , една седмица или 10-на дни. Според почиващите на Пампорово курортът е уникален като природни дадености, възможност за почивка, за забавление и на децата . Хората, които от близкия голям град Пловдив са си купили имот на..

публикувано на 19.08.24 в 10:43

Какво е празникът на скромната кухня в Италия - страната, в която храната е нещо свято?

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход"  – олицетворение на териториално и национално самоуважение.  За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост.  Няма италианец, който да се отрича от някое ястие -  било то..

обновено на 18.08.24 в 22:48