Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Няма данни за наказателно производство срещу 4-мата полицаи, упражнили насилие над протестиращи

| обновено на 17.08.21 в 14:28
2
Депутатът Антоанета Цонева показа снимка, на която по думите ѝ е основният организатор на полицейското насилие на 10 юли 2020 г.
Снимка: БГНЕС

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Това обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

В пленарната зала депутатите изслушаха министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

„Има един от пострадалите младежи, който е загубил съзнание. Загубата на съзнание за колегите юристи, това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в НК в чл.129 като средна телесна повреда. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е крит. И на мене ми идва в ума да ви кажа, има една модерна дума, която се използва в България, „задкулисие“, а тук какво трябва да кажем – задколоние“, каза Бойко Рашков.

„Споделих с вас, че един от тях, който е бил началник на отдел в тези специализирани полицейски сили, и е бил там и ги е „учил“ – чуйте и вие знаете на какво ги е учил, учил ги е докога се бие“, добави вътрешният министър.

Вътрешният министър Бойко Рашков преди изслушването в парламента.

МВР разполага с информация, че служители на външни фирми, облечени с униформи, са участвали в охраната на протестите миналото лято.

Данните предстои да бъдат доказани в рамките на започнала проверка, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков:

"Уверявам ви, че в хора на тази проверка, която съм назначил от вчера, ние ще изясним и този въпрос. Това би подсказало с още един факт може би, ангажираността на някои от служители на МВР да извършват действия, които се отклоняват от това, което предписва законът".

В пленарната зала бяха някои от протестиращите, върху които бе упражнено насилие. Депутатите ги аплодираха на крака.

Председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова припомни още случки от протестите миналата година.

„Най-потресаващата част от видеозаписа, изваден и показан от комисията „Хаджигенов“, са кадрите, които показват поведението на един от полицаите, снимащ в продължение на повече от 10 минути момиче, което е влачено и блъскано, и е с разкъсани дрехи, с белезници, пред очите на което момиче, се пребиват, удрят други протестиращи“, каза Манолова.

От думите на министър Рашков стана ясно, че проверката за дисциплинарни нарушения за извършено насилие над журналиста Димитър Кенаров е завършила с извода, че такова не е употребено, а изисканите видеозаписи от сектор „Видеонаблюдение“ са били с лошо качество и без дата и час.

Депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева излезе на парламентарната трибуна със снимка в ръка.

„Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време. В рамките на дисциплинарното производство срещу него е установено, че именно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завлачвани зад колоните на Министерски съвет. Както стана ясно, в момента този човек е в Бюрото за защита на свидетели на главния прокурор“, каза Антоанета Цонева.

Парламентът заседава извънредно за полицейското насилие над демонстранти

Поискано бе главният прокурор Иван Гешев също да застане пред депутатите с информация за действията или бездействията от страна на прокуратурата.

НС поиска от Иван Гешев доклад за действията на прокуратурата при протестите миналото лято.

Според него обаче изслушването му от парламента е нарушение на разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт.

Гешев: Изслушване на главния прокурор от НС по висящи дела нарушава принципа на разделение на властите

Според експерти искането не е в разрез с Конституцията.

Четирима от МВР с обвинения за насилие на протестите миналата година

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и почете делото на светите братя Кирил и Методий.   Румен Радев и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен Максимилиан Кра, водач на листата на "Алтернатива за Германия" за европейските избори", се казва..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев, дипломиран архитект. " Много важно е един учител да бъде себе си . Децата чувстват тази откровеност,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че лечебното заведение е във влошено финансово състояние с тенденция на значителен ръст на..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на "железен купол" над Европа. Това стана по време на дебат с четирима нейни опоненти в Европейския парламент в Брюксел.  "Трябва да подобрим отбранителната ни индустрия и да гарантираме, че фрагментацията ще бъде..

публикувано на 23.05.24 в 17:55