Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напояването в земеделието и Планът за възстановяване - мисия (не)възможна

Земеделски производители се опасяват, че може да се превърне в план за унищожаване и неустойчивост

Снимка: БГНЕС

Във версията на Плана за възстановяване и устойчивост, изпратен миналата седмица на Европейската комисия, фигурира специално направление за инвестиции, свързани с ефективно управление на водите в земеделските стопанства. Това каза пред БНР Георги Събев, заместник-министър на земеделието. По думите му това означава направление за земеделските производители, които искат да инвестират в напояване, включително капково и изграждане на съоръжения за съхранение на вода.

Георги Събев   Снимка: БГНЕС

В рамките на фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство е обособено специално направление в размер на 100 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, която ще достигне директно до българските производители, поясни Събев в предаването „Преди всички“.

„Де факто през следващите години в рамките на този фонд ще се ангажират общо 200 милиона, 100 милиона от които ще бъдат безвъзмездна финансова помощ от ЕС, а останалите 100 ще бъдат съинвестиция, съучастие от земеделските производители.“

Преди месец е бил поискан списък със стратегически на-важни обекти и такива в най-окаяно състояние, уточни Божидар Петков от Асоциация на малинопроизводителите. По думите му те имат информация, че парите за директни инвестиции в системата за напояване „ще бъдат рязко ограничени“ до финансирането на 24 обекта. Заради редуцирането на списъка от Министерството на земеделието малинопроизводителите са предложили 5 изключително важни и належащи за ремонт напоителни канали и съоръжения.

Малинопроизводителите ще бъдат засегнати от недостатъчния брой канали за напояване в Плана за възтановяване и устойчивост  Снимка: БГНЕС

„Разбрахме, че липсата на пари води до постоянно прекрояване на този план. Сам по себе си Планът за възстановяване и развитие ако не бъде достатъчно финансиран, той може да се превърне в план за унищожаване и неустойчивост“, предупреди Петков. По думите му има риск инвестиции да бъдат компрометирани, а стопаните разорени, ако дадено стопанство например инвестира в големи площи трайни насаждения, а близкият канал остане без модернизация и вода. Божидар Петков предупреди, че това може да се превърне в бомба със закъснител.  

Снимка: БГНЕСПредседателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов от своя страна посочи, че „Напоителни системи“ в момента са ходещ мъртвец“, уволнени са били кадърни хора и сега няма капацитет. Костадинов очаква голям взрив – да „изгърмят“ земеделци, които по Програмата за развитие на селските райони, мярка 4.1 са направили проекти, сключили са договори и занапред могат да бъдат проверявани от Инспектората на Държавен фонд „Земеделие“.

„Както къщите за гости. Защо не изпълнявате проекта и разписаните неща в него? И те ще трябва да връщат пари. Те са изгърмели директно. Часовниковият механизъм е малък, но взривът е голям. Той ще обхване абсолютно всички, които се напояват от „Напоителни системи“.

Костадинов обобщи какво представлява Планът за възстановяване в частта за напояване:

Все едно вкъщи да си направиш перфектна баня, с много добри уреди, с екстрите и в същото време да нямаш входяща канализация, захранване с вода. Това е положението с „Напоителни системи“ – да чакаш отнякъде да падне един дъжд, да събереш отнякъде си вода, че да се изкъпеш.“

„Основното за земеделието е водата. Ако някои хора, които са стояли само на бюро, не са го разбрали, нека да излязат, да го видят, за да го научат“, коментира Костадин Костадинов.

Скептицизмът е оправдан, защото представителите на земеделския сектор са били свидетели на много злоупотреби през последните 10-20 и повече години, отбеляза заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

Относно неяснотите около екологичните оценки на обекти, строени преди десетилетия, но които сега следва да се ремонтират, Георги Събев изтъкна:

„Необходимо е да се направи оценка за това какво ще е въздействието от всеки един проект, подаден в рамките на националния План за възстановяване и устойчивост върху околната среда. Едно от условията да бъде одобрен националният План за възстановяване и устойчивост е всеки един проект да няма негативен ефект върху околната среда. Цялата оценка за Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъде изготвена от Министерството на околната среда и водите. Миналата седмица получихме писмо от МОСВ – те казват, че не следва те да изготвят тази оценка. Според тях заявителят трябва да изготви тази оценка – „Напоителни системи“. 

По окончателния списък на обектите по Плана за възстановяване земеделското министерство е работило съвместно с „Напоителни системи“, обясни още Георги Събев.

„Стигнахме до списък на 24 обекта за напояване и 43 обекта за отводняване, които отговарят на тези критерии. В тези 24 обекта включихме предложенията, които бяха подадени от бранша.“

Повече акценти по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59