Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Covid-зона са и пациентите във Видин

Параграф 22 за Covid-зоната в Силистренско

Медиците в Силистра разединени дали трябват повече болнични легла за Covid-19 или да има Covid зони

| обновено на 04.10.21 в 12:20

Силистра все още е сред областите, които не фигурират в списъка на здравните заведения, в които има открити Covid-зони, публикувани от министерството на здравеопазването. Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лечение по телефона или да бъдат насочвани от личните си лекари към Спешните отделения на болниците в региона.

Заради липсата на Covid-зона в Силистренско, пациентите на домашно лечение не могат да се възползват от решението на МЗ да ползват и безплатните лекарства по здравна каса

Д-р Николай Брънзалов: Covid зоните не работят в полза на пациентите, в 8 области изобщо няма такива центрове

Д-р Теодора Начева – директор РЗИ – Силистра

Още в началото на септември директорът на РЗИ д-р Теодора Начева обяви, че изграждането на Covid-зона в Силистра е в работен процес. Обсъждаха се варианти за място в доболничната помощ, където да бъдат посрещани пациенти, да бъдат обслужвани с преглед и изследвания, или назначена терапия.


"Дали ще се случи не мога да кажа. Ние имаме много малко такъв тип лечебни заведения, от които можем да очакваме да изградят такива зони. Имаме само едно ДКЦ в област Силистра и няколко малки медицински центрове. Те нямат нито лаборатория, нито ренген. Само ДКЦ- то остава да разкрие такава зона. И ако в началото имахме надежда това да се случи, днес шансовете са почти нулеви", коментира пред БНР д-р Начева.

По думите и обаче лисват и лекари от ДКЦ- то, който да работят в такава ковид зона. Не може лекарите от самото ДКЦ да се включат, те са на възраст и не желаят да вършат тази рискова дейност, подчерта още д-р Теодора Начева.

"Няма как да ти липсва нещо, което не го е имало", казваха за БНР семейните лекари.

Незабравка Кирова

"Спешните звена действат като Covid-зона и там се прецезира кой е за домашно лечение, кой е за болнично. Там знаят с какви легла разполага болницата, там са консултантите", каза в "Хоризонт до обед" д-р Дима Христова.

"Трябва да се подсили звеното в болницата. За мен проблемът е в стационарното лечение на пациентите с коронавирус, не на лабораторно ниво. Ккаво точно ще се прави в ДКЦ?", заяви д-р Христова.

Д-р Васил Славов – директор МБАЛ – Силистра

За натовареноста на лекарите в болницата потвърждава и д-р Васил Славов, директор на силистренското лечебно заведение, но именно заради това в Covid-зоната трябва да са специалисти от доболничната помощ. Не е оптимист, че ще се случи. Отхвърля и идеята това да е основна роля на спешните отделения.

"Това е прехвърляне на топката, няма да доведе до нищо. Нашето спешно звено си е Covid-зоната. Можеше да се организират личните лекари и тази зона щеше да я има вече, но явно няма да се случи...", посочи още д-р Славов.

Незабравка Кирова

Спешните отделения имат друго предназначение и роля, смята и д-р Теодора Начева, директор на РЗИ – Силистра.

И макар да няма надежда, че Covid-зона в Силистра ще има, предстоят последни разговори на д-р Начева с принципала на Диагностично-консултативния център в града – Общинския съвет.

За да видят дали все пак не може нещо да се направи, защото в крайна сметка основните губещи от ситуацията са пациентите.

Драстичен скок на заразените с коронавирус отчитат във Видин. От няколко дни опасността областта да влезе в тъмночервената зона е реална.

Тревожна е тенденцията на заболелите, отчитат от РЗИ - Видин. 790 са заболелите през септември, като почти в 100% от случаите се касае за делта варианта.  Областта е в червената зона по заболеваемост, активните случаи в момента са 455. 350 души са на домашно лечение, останалите се лекуват в болници във Видин, Монтана, Лом и София. 63 болни са хоспитализирани във Видинската болница, като почти 90 на сто от леглата са заети, но има готовност, при необходимост да бъдат разкрити допълнително, уверяват от Здравната инспекция.
Заради заболели ученици и учители има карантинирани паралелки в пет училища във Видин, както и в село Дреновец. Затваряне на училища обаче засега не се обсъжда.

В същото време областта е на едно от последните места по ваксинирани. 10 960 души са със завършен ваксинационен цикъл, което представлява около 12% от населението. Общо поставените дози са близо 21 000.

Въпреки високата заболеваемост,  област Видин остава без Covid зона за извънболнично лечение. Имаше очаквания договор със Здравната каса да подпише медицински център в областния град. Засега обаче няма развитие по този въпрос, а от Здравната инспекция припомнят, че пътят на пациента е през личния лекар, а за тежките случаи трябва да се звъни на 112.


Още по темите слушайте в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35