Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушителите да полагат обществено полезен труд, като се грижат за тежко пострадали при инциденти хора

Диана Русинова: Пътната безопасност не е политически, а експертен проблем

Диалог с общините дава по-добри резултати при пътните инциденти, отколкото писма до правителството, смята Русинова

Диана Русинова
Снимка: Ани Петрова

Две последни изключително тежки катастрофи в Стара Загора, при които пострадаха пешеходци - три млади жени, едната от които с ампутиран крак след помитането от 18 годишен младеж, който се е упражнявал със скоростно шофиране с току що придобитата си шофьорска книжка, а в другия случай пострадала пешеходка от тежка катастрофа между автомобил и мотоциклет при която загива мотоциклетиста, а шофьорът на автомобила е с положителна проба за наркотици, обръщат погледа към града с най-правите улици и поставят за пореден път острия въпрос за безумното шофиране в България и липсата на адекватни санкции и превенция.

Румен Радев ще посети Стара Загора и Свиленград

Същевременно с това европейските депутати обсъждат в ЕП проекторезолюция  за по-строги мерки за пътна безопасност, като например ограничение на скоростта до 30 км/ч  и нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, за да постигне Европа нулева смъртност по пътищата до 2050 година.

Парламентът иска ЕС да постигне амбицията си за нулева смъртност по пътищата до 2050 г.

"В момента сме на инспекция в Стара Загора, съвместно с Държавна агенция за безопасност на движението, пътна полиция и представители на община Стара Загора, заради тежките инциденти, които се случиха един след друг тук в града", каза пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

"Целта е да набележим мерки как може да се предотвратят тези тежки инциденти, да не се стига до това скоростно шофиране. Защото пострадалите остават инвалиди за цял живот.

За мен е безсмислено вече да се пишат отворени писма до институциите...Това не върши работа. За мен е важно да се отиде на място,  да се заснеме, да се установят причините и грешките. Да се търси диалог с общините, за да се търси решение на проблема. И това е по-ефективният начин. Защото за съжаление институциите като министерства, правителство, главен прокурор или АПИ, МРРБ - тези институции не реагират по никакъв начин, сякаш проблемът не ги засяга...

Пътната безопасност не е политически проблем, тя е експертен проблем. А този проблем у нас твърде много се политизира, вместо да се търсят експертите. Да се спазват насоките и на ЕС.

Много е важно да обърнем внимание на контрола. Това, че ще заменим знака от 50 на 30 км в час, няма значение, ако няма кой да следи кой спазва това ограничение", посочи още в "Хоризонт до обед" Русинова.

Стотици жители на Стара Загора излязоха на протест след ужасяващия инцидент, при който дрифтиращ шофьор блъсна три момичета на тротоар в града

По думите на Русинова Държавната агенция за безопасност на движението днес е обърнала внимание как тунинговани коли са минали годишен технически преглед и на регистрация в пътна полиция? Кой ги е пуснал на пътя да се движат?

"Още след инцидента с журналиста Милен Цветков предупредих, че тепърва обществото ще плаща тежката цена на това, че за хора от годините на прехода беше допускана години наред безнаказаност. Тази безнаказаност продължава, за съжаление,  и днес. В Стара Загора, ако не беше активната гражданска позиция, това щеше да е поредният потулен случай. Защото там имаше опит от една институция да се прикрие кой е извършил пътния инцидент", поясни още Русинова.

"При вторият случай и автомобилът, и мотористът, който видимо кара с висока скорост, също минава на червен светофар. Предложихме на общината т.нар. повдигнати кръстовища, но трябва и контрол над подобни хора, предизвикващи инцидентите", каза експертът.

"Това са т.нар. системни нарушители, затова трябва да има програми, по които те да се обучават и викат периодично, да полагат обществено полезен труд, като се грижат за тежко пострадали при инциденти хора...", даде за пример Русинова.

Какво очакват хората в Стара Загора от институциите, изказано по време на гражданските протести след тежките инциденти:


Още по темите в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51
Красимир Кънев

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия и администрацията на омбудсмана по повод трагичния случай с пожар от 6 август, по време на който почина пациент на Университетската клиника по..

публикувано на 15.08.24 в 11:24
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор с наградата „Велико Търново“.  Трето олимпийско злато за..

публикувано на 13.08.24 в 13:19