Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите

Провеждат се забавни и образователни игри за децата

Снимка: БГНЕС

Зоологическа градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите. Събитието се организира от Фондация “Наука за природата” и има за цел да популяризира информация за ролята на прилепите и защо е важно тяхното опазване. Събитието ще се проведе на 9-и октомври от 10:00 до 16:00 часа пред Екологичния научно-образователен център.

Децата ще могат да се включат в играта "Загадките на кафявото прилепче". Всяко дете ще получи въпроси и ако отговори правилно ще получи награда.

"Играта е много интересна. На територията на Зоопарка ще бъдат разпръснати различни факти за прилепите. Самата игра е на три нива  - лесни факти, по-трудни и най-трудни", каза за БНР Светла Тодорова от Фондация "Наука за природата".

Тя съобщи, че на територията на София има над 9 вида прилепи.

"Прилепите могат да изминават километри наред, за да отидат да ловуват над дадена територия. Зоопаркът е  много подходящо място, тъй като там има езеро и заставайки над мостчето можете да видите точно при смрачаване как ловуват и се спускат над самото езеро".

Фондация "Наука за природата" изпълнява проект "Прилепи и хора - живот под един покрив".

"Това е проект, който е финансиран от европейската програма LIFE и изпълняваме различни консервационни дейности в южната част на България. Едни от дейностите са реставриране на стари чешми, тъй като в миналото в този район - в Източните Родопи тези чешми са използвани от фермерите да напояват своите животни. В момента доста от тях са пред разруха и ние искаме отново да възобновим това, тъй като тези животни пиейки вода от тези чешми привличат насекоми, а насекомите са основна храна за прилепите в България. Друга наша дейност е да засаждаме плодни дръвчета, които също привличат насекоми", допълни Светла Тодорова в интервю за предаването "По първи петли".

Предстои да бъде обявен конкурс "Чешма с история".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създателите на Гората.бг осигуряват 150 хиляди дръвчета на всички 266 общини

Поредната инициатива за засаждане на дръвчета от създателите на Гората.бг се състоя във Видин. Бяха подарени 10 хиляди дръвчета на желаещи да се включат в инициативата. "Показателен е факта, че само Фейсбук общността ни е една група от над 1000-1400 души. Когато ние правим събитие по засаждане много лесно събираме 300- 400- 500 души",..

публикувано на 08.01.22 в 19:21

Сътрудничеството между Испания и България на Антарктида е над 33 години

Преди 30 години е подписан Мадридския протокол от 1999 година между Испания и България, които имат добро сътрудничество на Антарктида. "Двете бази са започнали работа от 1988 година, а протоколът от Мадрид е подписан точно преди 30 години, но приятелството между Испания и България на Ледения континент е вече над 33 години",   каза за БНР..

публикувано на 05.01.22 в 17:26
Атанасовското езеро

Фондация "Биоразнообразие" получи втора награда за проекта "Солта на живота"

Фондация   "Биоразнообразие" получи втора награда за проекта "Солта на живота" в седмата сесия на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021). Проектът "Солта на живота" е реализиран в НАТУРА 2000 зоната Атанасовско езеро, която е една от ключовите горещи точки на биоразнообразието в Черноморския биогеографски район. Първа..

публикувано на 29.12.21 в 18:14

Водородът като по-евтина алтернатива на изкопаемите горива

Само след 10 години водородът може да се окаже по-евтина алтернатива на изкопаемите горива. ЕС гледа на проектите, свързани с него, като на възможност за намаляване на емисиите в транспорта и тежката индустрия. Все по-често, в контекста на зеления преход и трансформацията на икономиката, се говори за водорода като алтернатива на традиционните..

публикувано на 27.12.21 в 15:23
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийният сектор е процъфтяващ - пари има, няма реформа и стратегия

„Има една ирония в Плана за възстановяване и устойчивост на европейско равнище – парите по него ще потекат, след като икономическото възстановяване вече е факт . Когато погледнем макроикономически България, Европа, света дори – той се възстановява от Covid кризата, преди България и другите страни да са получили пари за възстановяване на..

публикувано на 27.12.21 в 11:04

В един от притоците на Русенски Лом живеят бобри

Новината, че в един от притоците на река Русенски Лом са се появили бобри, зарадва всички природозащитници. Няма да кажем къде са открити бобрите, тъй като най-големият им враг е ... човекът. Всъщност в Природния парк "Русенски Лом" богатството на растителни и животински видове винаги е привличало не само любители, туристи или..

публикувано на 19.12.21 в 07:30

2021 - Ваксина за климатичната криза няма

„ Все още чукаме на вратата на климатичната катастрофа “ - така генералният секретар на ООН обобщи видяното на 26-ата климатична конференция на организацията в Глазгоу - събитие, от което се очакваше да начертае пътя към реално ограничаване на негативните ефекти от климатичните промени. Според Гутериш взетите на конференцията решения не са..

публикувано на 18.12.21 в 10:59
Подкасти от БНР