Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дойчин Боянов описа в книга пътеките във "Витоша"

Голям иглен връх в Антарктида
Снимка: Личен архив

"Целият ми живот е минал в тази планина. Аз не се оплаквам, хваля се с това нещо, защото тя ми е дала хоризонта за всичко, което впоследствие ми се случи. Самият този сборник ме прави много щастлив, защото колкото и да си мислех, че познавам планината и няма какво да ме изненада в нея се оказа абсолютно самохвалство от моя страна - напротив тя беше способна във всеки един момент да ми покаже нещо ново, предизвикателно и за мен представлява удовлетворение съдържанието, което е между тези корици", каза за БНР алпинистът Дойчин Боянов, автор на книгата "Витоша - спортно-туристически сборник".

В сборникът са описани пътеките във "Витоша".

"Аз съм се старал на страниците около повечето обекти, които са с по-специфичен статут на защита да бъде отбелязано това нещо. Така започвам и така завършвам книгата с някои препоръки, някои от тях са дори задължителни, тъй като преминаването през "Витоша" предполага преминаване през защитени територии, през най-високата степен на резервати. Някои от тях дори и да не са защитени са много крехки като творения и са зависими от нашата добра воля, защото една част от пещерите каквито ние ги познаваме като неописуема красота са безвъзвратно загубени благодарение на небрежност, незнание и а понякога  и заради вандалски прояви, няма да бъдат видени от тези след нас".

Той е описал в книгата колко километра са пътеките:

"Открил съм и някои не толкова добри практики, които се случват в планината".

Дойчин Боянов е и почетен гражданин на София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че „Витоша“ става все по-притегателно място за много хора.

"Този справочник е от изключителна важност, освен, че запознава всички нас не само активните туристи на "Витоша", които посещават всяка събота и неделя дори и ежедневно планината, но и за всички останали, които могат да се запознаят и с възможностите на планината и с особеностите на планината, но най-важното е, че дава възможност да се запознаем и с различните маршрути, да се запознаем с правилата за това как трябва да посещаваме планината, така че да я съхраним.  За мен това е най-важното послание, защото много хора създават и опасност да не оставим след нас това, което са ни оставили“. 

Книгата "Витоша - спортно-туристически сборник" е издадена с финансовата подкрепа на Фондация "Европейска столица на спорта".


Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски изобретатели извличат вода от въздуха

Глобалното затопляне оставя въпроса за питейната вода на преден план. Според политолози не е изключено следващите войни да не са за енергийни източници, а за вода . Дори в София, която е в полите на Витоша и откъдето се спускат бистри потоци, често живителната течност липсва в домовете или от чешмата тече ръждива такава заради отдавна..

публикувано на 25.11.21 в 17:44

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници, които да обучава за дългосрочна работа.  Природозащитните каузи са сред най-разпознаваемите в обществото, но реално експертите в този тип организации, които имат опит и знания, не са толкова много, поясни пред БНР  Вера Стаевска,  журналист и природозащитник, активист на организацията...

публикувано на 18.11.21 в 12:57
 ТЕЦ „Марица изток“ 2

Апостол Дянков: Зелената сделка е възможност, не само задължение

В България трябва да започнем да възприемаме Зелената сделка като една възможност, а не като ангажимент и задължение. Това мнение изрази пред БНР Апостол Дянков, старши експерт „Климат“ във WWF – България. „Според някои влизаме в студена война между САЩ и Китай, но според мен влизаме в топла война заради глобалното затопляне“, коментира..

публикувано на 16.11.21 в 10:35

В Израел е създадена система за грижа за дърветата

Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. В Израел е създадена интересна система за грижа за дърветата. „Нарича се “система за управление на урбанистични гори“. Това е компютърна програма, която съдържа нещо като „медицински картон“ за всяко дърво , което расте на дадена..

публикувано на 08.11.21 в 16:48

"Пътешествие в България" в 25 снимки

25 снимки показват различни кътчета на страната ни във изложбата "Пътешествие в България" . До 20 ноември тя е подредена в Bulgaria Mall в София. Много от фотографиите са запечатили непопулярни места.  "Обичам да се втурвам в природните забележителности на България. Имах възможност тази година да се запозная с красотата на Маджарово. Черната скала..

публикувано на 08.11.21 в 15:18

Зелен кредитен рейтинг

БАКР – Агенция за кредитен рейтинг въвежда нова за финансовия ни пазар услуга – оценка на зелени, социални и устойчиви облигации. Заедно с това агенцията има нов мажоритарен акционер в лицето на швейцарската компания Aletheia Investment Ltd, която разполага с развита мрежа в региона на Югоизточна и Централна Европа, ще открие пред агенцията..

публикувано на 02.11.21 в 09:48

Гората.бг търси доброволци

" Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София",  съобщи пред БНР Никола Рахнев.  "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след..

публикувано на 21.10.21 в 17:21
Подкасти от БНР