Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 4 800 домакинства в СО ще бъдат подменени отоплителните инсталации

Жителка на квартал "Бенковски“ подаде сигнал, че има забавяне

Снимка: Фейсбук/Цветан Цветанов

До края на седмицата ще стане ясно на колко домакинства в квартал "Бенковски“ в София ще бъдат подменени старите печки с нови. Подмяната ще бъде извършена в домовете, в които има изградена отоплителна инсталация, което домакинствата трябва да направят сами. За сметка на Столичната община ще бъдат само отоплителните устройства.

"Проблемът е, че Общината пусна такъв проект за подмяна на отоплителни уреди от дърва и въглища на пелети и климатици и това беше още 2019 и до момента нищо не е уредено. Знае се фирмата, която ще поставя новите отоплителни уреди, но коя фирма ще вземе старите печки, друга фирма ще доставя радиаторите и такова объркване. Ние трябва да поставим други неща, които изисква фирмата с новите печки", каза за БНР жителка  на квартал "Бенковски", пожелала анонимност. Тя се грижи за болната си дъщеря, която е на легло и има от нея внучка на 14 години.

През 2019 година е направено проучване за подмяна на отоплителните уреди. Приемането на заявления започна през март 2020 година.

"Ние стартирахме през 2019 година проектите, които касаят подмяната на отоплителното  устройство с ново по-екологосъобразно. Има две програми - едната програма е оперативна програма "Околна среда“, а другата е програма LIFE. По оперативна програма „Околна среда“ стартирахме набирането на заявленията от граждани през  март месец 2020 години, но предвид обстановката, която се случи с Covid-кризата удължихме срокът за приемане на заявления от гражданите до август 2020 година. Да благодарим на всички, които подадоха заявления. Те имаха право да изберат пелети, газ, климатици или топлофициране“, коментира Десислава Билева, заместник-кмет в направление "Зелена система, екология и земеползване“.

Подписани са над 4 хиляди и 800 договора за смяна на отоплителните уреди.

Предимно домакинствата избират пелети, климатици и над 350 домакинства са избрали газ. Към момента с всички тези домакинства са сключени договори. Искам да уверя и всички ваши слушатели и домакинства, че на тях ще бъдат монтирани отоплителните устройства“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски изобретатели извличат вода от въздуха

Глобалното затопляне оставя въпроса за питейната вода на преден план. Според политолози не е изключено следващите войни да не са за енергийни източници, а за вода . Дори в София, която е в полите на Витоша и откъдето се спускат бистри потоци, често живителната течност липсва в домовете или от чешмата тече ръждива такава заради отдавна..

публикувано на 25.11.21 в 17:44

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници, които да обучава за дългосрочна работа.  Природозащитните каузи са сред най-разпознаваемите в обществото, но реално експертите в този тип организации, които имат опит и знания, не са толкова много, поясни пред БНР  Вера Стаевска,  журналист и природозащитник, активист на организацията...

публикувано на 18.11.21 в 12:57
 ТЕЦ „Марица изток“ 2

Апостол Дянков: Зелената сделка е възможност, не само задължение

В България трябва да започнем да възприемаме Зелената сделка като една възможност, а не като ангажимент и задължение. Това мнение изрази пред БНР Апостол Дянков, старши експерт „Климат“ във WWF – България. „Според някои влизаме в студена война между САЩ и Китай, но според мен влизаме в топла война заради глобалното затопляне“, коментира..

публикувано на 16.11.21 в 10:35

В Израел е създадена система за грижа за дърветата

Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. В Израел е създадена интересна система за грижа за дърветата. „Нарича се “система за управление на урбанистични гори“. Това е компютърна програма, която съдържа нещо като „медицински картон“ за всяко дърво , което расте на дадена..

публикувано на 08.11.21 в 16:48

"Пътешествие в България" в 25 снимки

25 снимки показват различни кътчета на страната ни във изложбата "Пътешествие в България" . До 20 ноември тя е подредена в Bulgaria Mall в София. Много от фотографиите са запечатили непопулярни места.  "Обичам да се втурвам в природните забележителности на България. Имах възможност тази година да се запозная с красотата на Маджарово. Черната скала..

публикувано на 08.11.21 в 15:18

Зелен кредитен рейтинг

БАКР – Агенция за кредитен рейтинг въвежда нова за финансовия ни пазар услуга – оценка на зелени, социални и устойчиви облигации. Заедно с това агенцията има нов мажоритарен акционер в лицето на швейцарската компания Aletheia Investment Ltd, която разполага с развита мрежа в региона на Югоизточна и Централна Европа, ще открие пред агенцията..

публикувано на 02.11.21 в 09:48

Гората.бг търси доброволци

" Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София",  съобщи пред БНР Никола Рахнев.  "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след..

публикувано на 21.10.21 в 17:21