Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 10-17 октомври 2021

Слав Киров
Снимка: Фейсбук профил

16-годишният Слав Киров е носителят на Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплината боулдър. В края на миналата седмица в Португалия се проведе третият, последен кръг от Купата. Слав завоюва сребърен медал в своята възрастова група - 16-17 г., и така си осигури победата в крайното класиране.

В другата възрастова група - 14-15 г., отново има медал за България. Макар да не участва в състезанието в Португалия, световният и европейски шампион в боулдъра Николай Русев зае второто място в крайното класиране след двете си победи в предишните кръгове от Купата.

Александър Спасов оглави крайното класиране по скайрънинг у нас за тази година. На второ място се нареди Кирил Николов - Дизела, а на трето - Иво Андреев. При жените, с равен брой точки, първи станаха Силвия Малденова и Мая Малканова, а трета - Снежана Терзиева. Награждаването на победителите ще бъде по време фестивала Дни на предизвикателствата, който започва на 30 ноември в София.

Моника Филипова и Велин Дилов победиха в най-дългата дистанция - 44 км, на планинското състезание "Байк и рън за Чепън", което се проведе в събота край Драгоман. 850 бегачи и колоездачи участваха в 10-ото издание на състезанието, което събира пари за възстановяване на пострадалото от пожар Драгоманско блато, както и за кампанията „Да съхраним вековните дървета на България“. Подробни резултати от "Байк и рън за Чепън" 2021 можете да видите тук.
Състезанието на Витоша

В края на миналата седмица на Витоша, под обилен дъжд, се проведе финалът на шампионата по спускане, част от календара на Столичната община.

Победител стана Стивиан Гатев от Севлиево, който измина трасето, дълго 2 км, за 2:20:18 минути. Втори и трети се класираха Асен Стратиев и Йоан Нейчев. Със състезанието беше сложен официален край на сезона по спускане на Българските колоездачни серии за 2021 г.


По света

Германецът Алекс Мегос е изкатерил флаш два маршрута с категория на трудност 9а в рамките на 2 седмици миналия месец. Единият - в Австрия, другият - в Швейцария. Флаш е, когато катерачът има предварително информация за маршрута, но го преминава от първия си опит. Впечатляващото във видеоклиповете, разпространени от Мегос, е, че той почти не прави грешки, все едно катери маршрута за пореден, а не за първи път.  

Алекс Мегос

Друг катерач, познат от световната състезателна сцена - 30-годишният Якоб Шуберт, направи първо повторение на изключително трудната Deep Water Solo линия “Alasha” в Майорка, Испания. Първото й преминаване е на Крис Шарма през 2016 г.

Якоб Шуберт

Шуберт, който това лято спечели бронза на Олимпийските игри в Токио, а след това стана и световен шампион в дисциплината “трудност”, даде категория 9а на зашеметяващия психоблок. Той включва боулдър пасаж от поне 8А, на 15 метра над водата. Австриецът го преминава в четвъртия си опит, като споделя, че има голяма разлика между спортното катерене и катеренето на скали над вода без осигуряване, където падането от високо е доста стресиращ и рисков фактор, който неминуемо покачва категорията на трудност на даден маршрут.


Високи планини

След като стана ясно, че в продължение на десетки години никой не е изкачил най-високата точка на осемхилядника Манаслу, организацията, която записва изкачванията - The Himalayan Database, реши все пак да признае досега записаните постижения, но да промени критериите за бъдещи опити.

Манаслу

Този сезон шерпът Мингма Джи и кадри, заснети с дрон от клиента на комерсиална експедиция Джейсън Гроувс, показаха, че от 70-те години на миналия век досега очевидно никой не е изкачвал Манаслу. Всички са достигали негово предвършие. Това, разбира се, засяга доста хора, особено онези, които претендират за някои постижения във високите планини.

Най-накрая Хималайската база данни - организация с нестопанска цел, основана от покойната Елизабет Хоули, хроникьор в тази сфера - излезе със заключение, от което всички могат да си отдъхнат. Занапред за изкачване на Манаслу ще се счита най-връхната точка, достигната тази есен и виждаща се на снимките от дрона. За вече минали експедиции няма да има промяна в данните и няма да се стига до пренаписване на историята, както посочиха от организацията.

Екипът на сайта 8000ers.com обаче зае друга позиция - там изкачванията ще бъдат разделени на две: достигната връхна точка и достигнати предвършия.

Междувременно, аплодисменти в алпийските среди предизвика шведът Fredrik Sträng, който обяви, че изтрива Манаслу от колекцията си на изкачени върхове, тъй като очевидно не е бил на най-високата му точка през 2015 г.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44