Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 10-17 октомври 2021

Слав Киров
Снимка: Фейсбук профил

16-годишният Слав Киров е носителят на Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплината боулдър. В края на миналата седмица в Португалия се проведе третият, последен кръг от Купата. Слав завоюва сребърен медал в своята възрастова група - 16-17 г., и така си осигури победата в крайното класиране.

В другата възрастова група - 14-15 г., отново има медал за България. Макар да не участва в състезанието в Португалия, световният и европейски шампион в боулдъра Николай Русев зае второто място в крайното класиране след двете си победи в предишните кръгове от Купата.

Александър Спасов оглави крайното класиране по скайрънинг у нас за тази година. На второ място се нареди Кирил Николов - Дизела, а на трето - Иво Андреев. При жените, с равен брой точки, първи станаха Силвия Малденова и Мая Малканова, а трета - Снежана Терзиева. Награждаването на победителите ще бъде по време фестивала Дни на предизвикателствата, който започва на 30 ноември в София.

Моника Филипова и Велин Дилов победиха в най-дългата дистанция - 44 км, на планинското състезание "Байк и рън за Чепън", което се проведе в събота край Драгоман. 850 бегачи и колоездачи участваха в 10-ото издание на състезанието, което събира пари за възстановяване на пострадалото от пожар Драгоманско блато, както и за кампанията „Да съхраним вековните дървета на България“. Подробни резултати от "Байк и рън за Чепън" 2021 можете да видите тук.
Състезанието на Витоша

В края на миналата седмица на Витоша, под обилен дъжд, се проведе финалът на шампионата по спускане, част от календара на Столичната община.

Победител стана Стивиан Гатев от Севлиево, който измина трасето, дълго 2 км, за 2:20:18 минути. Втори и трети се класираха Асен Стратиев и Йоан Нейчев. Със състезанието беше сложен официален край на сезона по спускане на Българските колоездачни серии за 2021 г.


По света

Германецът Алекс Мегос е изкатерил флаш два маршрута с категория на трудност 9а в рамките на 2 седмици миналия месец. Единият - в Австрия, другият - в Швейцария. Флаш е, когато катерачът има предварително информация за маршрута, но го преминава от първия си опит. Впечатляващото във видеоклиповете, разпространени от Мегос, е, че той почти не прави грешки, все едно катери маршрута за пореден, а не за първи път.  

Алекс Мегос

Друг катерач, познат от световната състезателна сцена - 30-годишният Якоб Шуберт, направи първо повторение на изключително трудната Deep Water Solo линия “Alasha” в Майорка, Испания. Първото й преминаване е на Крис Шарма през 2016 г.

Якоб Шуберт

Шуберт, който това лято спечели бронза на Олимпийските игри в Токио, а след това стана и световен шампион в дисциплината “трудност”, даде категория 9а на зашеметяващия психоблок. Той включва боулдър пасаж от поне 8А, на 15 метра над водата. Австриецът го преминава в четвъртия си опит, като споделя, че има голяма разлика между спортното катерене и катеренето на скали над вода без осигуряване, където падането от високо е доста стресиращ и рисков фактор, който неминуемо покачва категорията на трудност на даден маршрут.


Високи планини

След като стана ясно, че в продължение на десетки години никой не е изкачил най-високата точка на осемхилядника Манаслу, организацията, която записва изкачванията - The Himalayan Database, реши все пак да признае досега записаните постижения, но да промени критериите за бъдещи опити.

Манаслу

Този сезон шерпът Мингма Джи и кадри, заснети с дрон от клиента на комерсиална експедиция Джейсън Гроувс, показаха, че от 70-те години на миналия век досега очевидно никой не е изкачвал Манаслу. Всички са достигали негово предвършие. Това, разбира се, засяга доста хора, особено онези, които претендират за някои постижения във високите планини.

Най-накрая Хималайската база данни - организация с нестопанска цел, основана от покойната Елизабет Хоули, хроникьор в тази сфера - излезе със заключение, от което всички могат да си отдъхнат. Занапред за изкачване на Манаслу ще се счита най-връхната точка, достигната тази есен и виждаща се на снимките от дрона. За вече минали експедиции няма да има промяна в данните и няма да се стига до пренаписване на историята, както посочиха от организацията.

Екипът на сайта 8000ers.com обаче зае друга позиция - там изкачванията ще бъдат разделени на две: достигната връхна точка и достигнати предвършия.

Междувременно, аплодисменти в алпийските среди предизвика шведът Fredrik Sträng, който обяви, че изтрива Манаслу от колекцията си на изкачени върхове, тъй като очевидно не е бил на най-високата му точка през 2015 г.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14