Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всяко 10-о бебе се ражда без майката да е имала досег с медицински специалист

Сдружение „Клуб на нестопанските организации“ -Търговище
Снимка: Незабравка Кирова

У нас всяко 10-о бебе се ражда без неговата майка да е имала досег с медицински специалист и без да е преминала през нито едно изследване за периода на бременността.

Все още се дават в пъти повече средства за лечение на новородени с предотвратими усложнения, отколкото би струвал достъпът до прегледи за всички неосигурени бременни жени.

Всяка година се раждат 6 500 недоносени бебета. Данни, на които може да се повлияе, ако се предприемат законодателни промени в една наредба на Министерство на здравеопазването. Около това мнение се обединиха участниците в Регионалния форум за достъп до здравни грижи на бременни неосигурени жени, организиран от Сдружение „Клуб на нестопанските организации“ - Търговище в партньорство със силистренското Женско сдружение „Екатерина Каравелова“. 

Наредба 26 осигурява на всяка бременна неосигурена жена 1 акушеро-гинекологичен преглед и пакет медицински изследвания. Две години работа и поредица от срещи в различни райони на страната показват, че липсва информираност сред бременните жени за тази възможност.
Друг проблем е, че много малко АГ специалисти са склонни да работят по Наредба 26 и трудно се осъществява връзката между пациентите и лекарите, коментира в "Преди всички" Невена Маджарова, ръководител на проекта.

За 2019 година едва 37,7 % от бременните неосигурени жени в страната са се възползвали от този безплатен преглед. За отбелязване е, че стандарт за Африка са четири АГ прегледа.

Освен това от неправителствения сектор са внесли в 45-ото НС текстове с предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване. Те настояват прегледите да станат четири, а неосигурените бременни жени да имат същите права като на осигурените.

Вече седма година под формата на различни каузи и проекти тези сдружения работят по проблеми на уязвимите общности, сред които и бременните неосигурени жени.

На форума стана ясно, че до изписването от болницата грижата за здраво бебе струва 340 лв., а грижата за недоносено бебе с леки усложнения струва 20 пъти повече.

Минималният пакет от 4 прегледа и частични изследвания би струвал по 86 лв. на жена, ако са 8 прегледа и изследвания - 172 лв.

По данни от Националния рамков договор 65 млн. лв. през 2021 година са били заделени за болнична грижа за бебета, а инвестицията в проследяване на всички бременни жени у нас би излязла около 1 млн. лв.

За постигане на крайната цел има подписка и онлайн-петиция по Закона за гражданските инициативи. Желаещите да подкрепят каузата е достатъчно да изпишат в социалните мрежи  - Всяко бебе е БЕЗценно.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Надявам се 47-ото НС да бъде реален коректив на бъдещото правителство

" Очаквах повече прагматизъм и конкретика в посланията на лидерите на новите парламентарни групи. Вместо това обаче звучаха повече предизборни послания и голяма доза популизъм".  Този коментар направи пред БНР конституционалистът Борислав Цеков от Института за модерна политика. Той изказа надежда 47-ият парламент да намери качествата и куража, за..

публикувано на 03.12.21 в 14:32
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не разбирам защо се бяга от въпроса за лицата

„За пореден път започваме да чуваме повече от същите заявки, които сме виждали през годините.  Необходима е много повече конкретика, как изглеждат приоритетите на бъдещото управление и кои проблеми ще адресират.“ Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов. На старта на новия парламент Според него публичността на коалиционните..

публикувано на 03.12.21 в 08:49
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Про- и антиваксърите са в окопна война, хората са настроени срещу всичко

„В момента да се прави кампания вече не е много лесна задача, защото  хората са толкова настроени срещу всичко, което се каже , че почти няма нормални комуникационни инструменти. Кампанията трябваше да се води миналото лято, даже не това лято. Тогава  да се предвидят опасенията на хората , да се помисли как да им се разкаже, че няма от какво да се..

публикувано на 02.12.21 в 07:53
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

" Инфлацията е по-опасна от пандемията , тя е по-голям проблем, защото не се разбира първоизточникът ѝ и не се признава, че това е политиката на ЕЦБ. Докато при пандемията има консенсус по това откъде идва и как можем да се справим с нея , ясно е, че ваксинирането намалява смъртността и т.н. При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но..

публикувано на 01.12.21 в 16:30

Защо децата се оказаха във фактически локдаун за разлика от всички останали

„Цялата система е в някакво очакване всеки момент да се случат някакви добри неща – дали ще е намалена заболеваемост, дали ще са държавни тестове, неинвазивни. И това очакване вече продължава седмици наред, което натрупва едно напрежение – хайде да е този понеделник, ама няма да е този, може би следващия, може би по-следващия. Времето..

публикувано на 01.12.21 в 09:16
Демонстранти срещу мерките и зелените сертификати в Италия. Надписът на плаката гласи: „Голямата съпротива“, зачертавайки термина „Голямото зануляване“, станал известен от изявленията на шефа на Световния икономически форум в Давос Клаус Швааб.

Ще има ли демокрация след Covid

Днес ще бъдат представени резултатите от проекта „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. Това ще се случи по време на дискусията „Ще има ли демокрация след Ковид-19?” Изследователският проект обединява усилията на  юристи и анализатори на общественото мнение. Реципрочността и пропорционалността на..

публикувано на 01.12.21 в 08:12

Защо нова наредба предвижда децата да се връщат на градина без бележка, че са клинично здрави

Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини предвижда децата да се връщат на градина, без да представят така наречената „контактна бележка“ . Сега по нормативен акт има изискване общопрактикуващият лекар да издава медицинска бележка за липсата на контакт на детето със заразно..

публикувано на 30.11.21 в 12:11
Подкасти от БНР