Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова екопътека „Крановски скален лабиринт“ в Крайдунавска Добруджа

Около нея има колония от скални монашески обители

Николай Панайотов
Снимка: Незабравка Кирова

Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на екопътека „Крановски скален лабиринт“. Пътеката е създадена от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм и е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес.

Това е поредната устроена екопътека в Крайдунавска Добруджа, след като преди около 15 години подобна бе направена към светилището на Залмоксис при с. Стрелково.

Сегашната придобивка, представляваща 3-километров маршрут на две нива, разположена на десния бряг на Суха река, до сами румънската граница, и се очаква да стане модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм.

Крановски скален лабиринт

Сухата река е имала постоянно течение до преди стотина години. Пресъхнала е в средната и долната си част, заради изсичане на околните гори. Около нея има колония от скални монашески обители, датирани от късната античност и учените ги определят като най-старите в Европа.

Осъществяването на проектът „Крановски скален лабиринт“ е първа стъпка към изграждане на бъдещ ландшафтен парк, включващ и други туристически пътеки по поречието на Суха река, разказа Николай Панайотов, изпълнителен директор на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм.

Крановски скален лабиринт

Според Николай Панайотов потенциалът на Добруджа е неизчерпаем и е възможност за съживяване на бизнеса в региона чрез отваряне на къщи за гости, ресторанти, магазини и използването на „Летище Кайнарджа“, намиращо се на двайсетина километра от Силистра, за туристически обиколки по въздух.

Самият маршрут е маркиран и започва от центъра на селото. Има карти и табели, които указват посоката и забележителностите.

Авторите на проекта отправят покана към туроператорите, които търсят как да разнообразят програмите си, да обърнат внимание на новата екопътека и да я включат като туристически продукт.


Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски изобретатели извличат вода от въздуха

Глобалното затопляне оставя въпроса за питейната вода на преден план. Според политолози не е изключено следващите войни да не са за енергийни източници, а за вода . Дори в София, която е в полите на Витоша и откъдето се спускат бистри потоци, често живителната течност липсва в домовете или от чешмата тече ръждива такава заради отдавна..

публикувано на 25.11.21 в 17:44

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници, които да обучава за дългосрочна работа.  Природозащитните каузи са сред най-разпознаваемите в обществото, но реално експертите в този тип организации, които имат опит и знания, не са толкова много, поясни пред БНР  Вера Стаевска,  журналист и природозащитник, активист на организацията...

публикувано на 18.11.21 в 12:57
 ТЕЦ „Марица изток“ 2

Апостол Дянков: Зелената сделка е възможност, не само задължение

В България трябва да започнем да възприемаме Зелената сделка като една възможност, а не като ангажимент и задължение. Това мнение изрази пред БНР Апостол Дянков, старши експерт „Климат“ във WWF – България. „Според някои влизаме в студена война между САЩ и Китай, но според мен влизаме в топла война заради глобалното затопляне“, коментира..

публикувано на 16.11.21 в 10:35

В Израел е създадена система за грижа за дърветата

Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. В Израел е създадена интересна система за грижа за дърветата. „Нарича се “система за управление на урбанистични гори“. Това е компютърна програма, която съдържа нещо като „медицински картон“ за всяко дърво , което расте на дадена..

публикувано на 08.11.21 в 16:48

"Пътешествие в България" в 25 снимки

25 снимки показват различни кътчета на страната ни във изложбата "Пътешествие в България" . До 20 ноември тя е подредена в Bulgaria Mall в София. Много от фотографиите са запечатили непопулярни места.  "Обичам да се втурвам в природните забележителности на България. Имах възможност тази година да се запозная с красотата на Маджарово. Черната скала..

публикувано на 08.11.21 в 15:18

Зелен кредитен рейтинг

БАКР – Агенция за кредитен рейтинг въвежда нова за финансовия ни пазар услуга – оценка на зелени, социални и устойчиви облигации. Заедно с това агенцията има нов мажоритарен акционер в лицето на швейцарската компания Aletheia Investment Ltd, която разполага с развита мрежа в региона на Югоизточна и Централна Европа, ще открие пред агенцията..

публикувано на 02.11.21 в 09:48

Гората.бг търси доброволци

" Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София",  съобщи пред БНР Никола Рахнев.  "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след..

публикувано на 21.10.21 в 17:21
Подкасти от БНР