Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гората.бг търси доброволци

Снимка: Радио Шумен

"Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София", съобщи пред БНР Никола Рахнев. 

"Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след град Божурище", поясни Рахнев и допълни: 

"Ще се засаждат дъбове и борове, всичко е осигурено от нас, професионалисти от Горско стопанство, които ще дават насоки, също и уреди за засаждането. Може да се включи всеки здрав човек с желание да помогне доброволно горите ни стават все повече. Поне 150 души е добре да се съберем", каза Рахнев. 

Осигурени са маски и тестове дори. Хората ще са на групи, за да няма струпване. 

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски изобретатели извличат вода от въздуха

Глобалното затопляне оставя въпроса за питейната вода на преден план. Според политолози не е изключено следващите войни да не са за енергийни източници, а за вода . Дори в София, която е в полите на Витоша и откъдето се спускат бистри потоци, често живителната течност липсва в домовете или от чешмата тече ръждива такава заради отдавна..

публикувано на 25.11.21 в 17:44

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници

Организацията „Зелени закони“ търси сътрудници, които да обучава за дългосрочна работа.  Природозащитните каузи са сред най-разпознаваемите в обществото, но реално експертите в този тип организации, които имат опит и знания, не са толкова много, поясни пред БНР  Вера Стаевска,  журналист и природозащитник, активист на организацията...

публикувано на 18.11.21 в 12:57
 ТЕЦ „Марица изток“ 2

Апостол Дянков: Зелената сделка е възможност, не само задължение

В България трябва да започнем да възприемаме Зелената сделка като една възможност, а не като ангажимент и задължение. Това мнение изрази пред БНР Апостол Дянков, старши експерт „Климат“ във WWF – България. „Според някои влизаме в студена война между САЩ и Китай, но според мен влизаме в топла война заради глобалното затопляне“, коментира..

публикувано на 16.11.21 в 10:35

В Израел е създадена система за грижа за дърветата

Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. В Израел е създадена интересна система за грижа за дърветата. „Нарича се “система за управление на урбанистични гори“. Това е компютърна програма, която съдържа нещо като „медицински картон“ за всяко дърво , което расте на дадена..

публикувано на 08.11.21 в 16:48

"Пътешествие в България" в 25 снимки

25 снимки показват различни кътчета на страната ни във изложбата "Пътешествие в България" . До 20 ноември тя е подредена в Bulgaria Mall в София. Много от фотографиите са запечатили непопулярни места.  "Обичам да се втурвам в природните забележителности на България. Имах възможност тази година да се запозная с красотата на Маджарово. Черната скала..

публикувано на 08.11.21 в 15:18

Зелен кредитен рейтинг

БАКР – Агенция за кредитен рейтинг въвежда нова за финансовия ни пазар услуга – оценка на зелени, социални и устойчиви облигации. Заедно с това агенцията има нов мажоритарен акционер в лицето на швейцарската компания Aletheia Investment Ltd, която разполага с развита мрежа в региона на Югоизточна и Централна Европа, ще открие пред агенцията..

публикувано на 02.11.21 в 09:48
Николай Панайотов

Нова екопътека „Крановски скален лабиринт“ в Крайдунавска Добруджа

Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на екопътека „Крановски скален лабиринт“ . Пътеката е създадена от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм и е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес. Това е поредната устроена екопътека в Крайдунавска Добруджа , след като преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:22
Подкасти от БНР