Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова: Републиканците представят програмите на Байдън като строене на социализъм

Да се позволи доминация на Китай ще означава пълна промяна на международния ред

Маргарита Асенова
Снимка: Стопкадър Bloomberg TV

"Наистина вярвам, че след 50 години хората ще казват, че в този момент Америка е решила да спечели съревнованието за XXI век - да се впусне с пълна тяга в играта“. Така президентът на Съединените щати не скри задоволството си от това, че Конгресът одобри окончателно плана му за 1 трилион и 200 милиарда долара инвестиции за модернизиране на инфраструктурата в Америка. „През по-голямата част на XX век бяхме световен лидер, защото инвестирахме в народа си - в себе си. В един момент обаче спряхме да го правим“, обясни Байдън мотивите за проникновената си дългосрочна визия.

Ключова група от избирателите в щата Вирджиния, тези в Ню Джърси - също, не са склонни да повярват безрезервно. Те са загрижени от рекордната за последните 9 години инфлация и за неефективността на Демократическата партия, която е раздирана от вътрешни спорове за инициативите на президента си. Във Вирджиния миналата година Байдън победи Доналд Тръмп с 10 пункта преднина, в Ню Джърси - с 16, но се оказа, че съпартийците му не могат вече да почиват на тези лаври.

Темата коментира в предаването "Събота 150" политологът Маргарита Асенова от вашингтонската фондация „Джеймстаун“.

Г-жо Асенова, демократите загубиха изборите за губернатор на Вирджиния и едва спечелиха тези в Ню Джърси, според някои коментатори това е предвестник за провал на междинните избори за Конгреса през 2022-ра. Какво кара умерените и независими избиратели от предградията да се отдръпват от демократите и да мислят, че Тръмп вече не е толкова страшно плашило? 

"Да, има отдръпване от демократите, защото опасността от Тръмп изглажда по-далечна в момента. От друга страна се получи доста хаотична ситуация в Конгреса с тези две големи инициативи на Байдън - Законът за инфраструктурата и за много социални помощи и за промяна на политиката за климата. ... Много американци не са в подкрепа на големите суми, които ще се похарчат за двете инициативи. Междинната част на независимите гласоподаватели в САЩ, която решава изхода на всички избори, се колебае накъде да отиде. От една страна - нямаха нищо против икономическата политика на Тръмп, от друга - те се притесняват, че това огромно харчене ще доведе до нарастване на американския дълг, данъците. Тази част от Америка е решаващата за всеки избор и в момента не изглежда Байдън да има необходимото влияние сред тях". 

Планът за инфраструктурните инвестиции беше приет въпреки дрязгите между различните крила в Демократическата партия. Доколко това постижение на Байдън може да възстанови имиджа му като компетентен управляващ?

"Много е възможно това да се случи, защото плановете на Байдън имат много по-голяма подкрепа в обществото, отколкото самият той. За Байдън подкрепата в момента е около 42%, а за инициативите му - над 60%. Това означава, че американското общество подкрепя програмите му. ... Има усещането, че в Конгреса различните крила на Демократическата партия не могат да се разберат. И това е най-голямата опасност за следващата година, не толкова инициативите на Байдън, които са широко подкрепяни".

Достатъчно ли ще е приемането на дългосрочна и проникновена инвестиция в народа, както Байдън представя плана си за социални инвестиции, за да не загубят демократите крехкото си мнозинство в Конгреса?

"Много е възможно това да се случи, защото мнозинството на демократите в момента е много малко - Сенатът е разделен 50 на 50. ... Проблемът не е толкова дали ще се смени Конгресът, колкото е поляризирането на двете партии. ... Републиканската партия по всякакъв начин се стреми да саботира програмите на администрацията на Байдън, да ги представи като някакво строене на социализъм в САЩ и по този начин да отблъснат гласоподавателите от него. Особено имигранти, дошли от бившия комунистически блок, които казват, че не искат да се върнат към такъв тип държава. Има такава нагласа, че не желаят да виждат прекалено много намеса на държавата в социалните политики. Въпрос на време е дали ще успеят демократите да приложат тези програми, така че хората да усетят ефекта от тях и да гласуват за тях".

По думите на Маргарита Асенова в момента между САЩ и Китай се наблюдава не просто съревнование, а, по мнението на много експерти, това е екзистенциален проблем:

"Китай все още се ръководи от комунистическа партия. Там нещата не са уредени по демократичен начин. Да се позволи доминация на Китай ще означава пълна промяна на международния ред, това е причината за конфронтацията с Китай. Байдън се опитва да намери съюзници, с които да изолира Китай и да спре разрастването на икономическата мощ на азиатската страна. Двете основни неща, по които администрацията на Байдън работи в международен план са - да ограничи Китай и да се направи ново споразумение с Иран. Това е и причината до голяма степен Русия да получава свободен пас в международната политика".

Интервюто на Деян Йотов с Маргарита Асенова в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта, за да огледат последиците след взривовете. "Спазването на изискванията и правилният монтаж на..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14