Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Константинов: Моделът на изгорелия автобус е на поне 15 години

Възможно е да има практика сред македонските фирми да рециклират в Турция стари автобуси

Ивайло Константинов
Снимка: Стопкадър, bTV

"Изгорелият автобус не е на три години, той е поне на 15-20 години, моделът му е от 2005-2008 година, най-много. Ако собственикът му твърди, че той е на 3 години, възможно е да има такава практика сред македонските фирми да рециклират в Турция стари автобуси, като подменят всички изгнили детайли с нови. Това води до компрометиране на фабричните изолации, които са портивогорни (не горят лесно - б.р.). Не се знае с какви материали се правят тези изолации. Аз не мога да твърдя това нещо, но, ако някой твърди, че автобусът му е на 3 години, то не е вярно, защото е видимо от модела на превозното средство". 

Това коментира пред БНР Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи, член а транспортната комисия в 44-ото Народно събрание.

Той подчерта, че автобусите са обезопасени, за да не са лесно запалими и каза, че не му е известен друг такъв случай на изцяло изгорял автобус за толкова кратко време - около 5 минути. 

"Хипотетично е възможно да има обособен тайник за пренасяне на гориво, но не ми се струва, че е реалистично. Цените на горивата са с малки разлики. Не съм чувал в последните десетина години фирма от Европа да спекулира по този начин. Нека отбележим, че всеки производител на автобуси предлага опция за допълнителен резервоар, който си е съвсем стандартен и законен. Почти всички нови автобуси имат такива допълнителни резервоари". 

Константинов обясни, че лицензирането на автобусите се извършва, като първо се лицензира фирмата, която извършва съответния превоз:

"Всяко превозно средство, закупено или продадено от тази фирма, бива добавяно или изваждано от този лиценз, който тя има. Т.е. не става дума за някакво чудовищно престъпление, че македонският автобус не е имал лиценз за международен превоз, а за едно физическо вписване на автобуса в лиценза на фирмата". 

Интервюто на Даниела Големинова с Ивайло Константинов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравните власти обявяват мерките срещу разпространението на коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес. Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26