Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Спас Ташев: Европа все повече ще разбира България за РСМ

Снимка: БГНЕС

"През изминалите 30 години, изпадайки от криза на прехода в криза на приоритетите, започнахме да унищожаваме сектори, в които сме имали достижения. Един от тези сектори е българистиката по света. Много ректорати, в които се изучаваха български език, българска история, бяха затворени поради липса на финансиране. Веднага след това Скопие ходеше след нас и откриваше македонски такива. През последните години Скопие раздава активно стипендии за чужди учени, които да се обучават, да правят изследвания в архивите на РСМ... Неосъзнаването на българския национален интерес от времето на комунизма беше автоматично пренесено в прехода". 

Анализът е на доц. д-р Спас Ташев от БАН. Според него през последните 3-4 години държавниците ни отстояват умело българската позицияВ предаването "12+3" той допълни: 

"За първи път преди месец и половина българският държавен глава, без да отрича необходимостта да се отстояват историческите факти, той ги надгради с необходимостта да се зачитат правата на човека в РСМ... Позицията на България е адекватна, намерихме правилния път". 

Доц. Ташев цитира проучване, според което над 80% от българите одобряват позицията, която се отстоява от страната ни спрямо РСМ. 

"Около 1,3 млн. българи, живеещи в България, декларират кръвна връзка с географския район на Македония. Това показва, че темата е близка на българина и когато някой от Запада иска да спечели Скопие за свои цели, трябва да си даде сметка, че, ако оказва неоправдан натиск върху България, ще загуби доверието на българина към тази европейска кауза. Смятам, че Европа все повече ще разбира България".  

Доц. д-р Ташев е автор на книгата "Противобългарски съдебни процеси в Скопие": 

Уникално издание, което би трябвало да бъде част от елементите в българската държавна стратегия за отстояване на официалната ни позиция към Северна Македония. Засегнат е един изключително важен и актуален проблем: не просто потъпкването на човешките права, а етноцидът върху македонските българи след 1945 г. Именно този термин е използван за първи път през 1970 г., за да се опише "това, което днес се върши по бреговете на Охрида и на Вардара, из цялата македонска земя, пъшкаща под тежкото белградско иго". 

И част от авторския екип на "Бяла книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония":  

В книгата се проследява историческото развитие на българския език. Особено внимание е обърнато на появата на съвременния български книжовен език и ролята на българските възрожденци, родени на територията на днешната Република Северна Македония. Показани са съвременните фалшификации, които се насаждат сред подрастващото поколение чрез актуалните към момента учебници. Дадени са примери на унищожаване на български културно-исторически паметници. Разкрит е масовият характер на репресиите при налагането на тези фалшификации, като са дадени и конкретни примери от документи на МВР в Скопие, удостоверяващи преследването на българския книжовен език в наши дни. 

Интервюто с доц. д-р Спас Ташев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08