Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симеон Гройсман: Има вълна на ограничаване на важни права в борбата с пандемията

Ще има ли демокрация след Covid

Първан Симеонов: Западният свят направи доста грешки, обществата са взели плашеща посока

Демонстранти срещу мерките и зелените сертификати в Италия. Надписът на плаката гласи: „Голямата съпротива“, зачертавайки термина „Голямото зануляване“, станал известен от изявленията на шефа на Световния икономически форум в Давос Клаус Швааб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес ще бъдат представени резултатите от проекта „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. Това ще се случи по време на дискусията „Ще има ли демокрация след Ковид-19?” Изследователският проект обединява усилията на юристи и анализатори на общественото мнение.

Реципрочността и пропорционалността на мерките спрямо здравните нужди могат да проверят главно съдилищата при подаване на жалби срещу мерките, отбеляза пред БНР доц. д-р Симеон Гройсман, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В България съдилищата по-скоро се съгласиха с мерките. Настъпиха тенденции заповедите на министъра на здравеопазването да не бъдат проверявани от ВАС, посочи Гройсман. 

Остава чувството, че съдилищата се съгласяват с абсолютно всичко, просто защото нямаме друг вариант.“

Симеон Гройсман   Снимка: Личен архив

Доц. Гройсман обърна внимание върху множеството жалби, адресирани до ВАС, за които в контекста на динамично отменяните заповеди по времето на разглеждането им на заседание съдът вече отчита липса на правен интерес и делото се прекратява.

Така няма реално разглеждане на мерките.“

Правим нещо като спешна история на случващото се, проектът е замислен като своеобразна социологическа и правна археология, обясни в предаването „Преди всички“ изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов. 

Снимка: БГНЕС

Той акцентира върху легитимността – какво накара хората да слушат и да изпълняват или да не слушат и да не изпълняват, какво накара хората да слушат един и да не слушат другиго или да слушат някого повече.

По думите му по всичко личи, че „тази ситуация е тук, за да остане“:

„Ние ще трябва да се научим да се адаптираме и да живеем мъдро редом с нея, което означава да се опитваме максимално за възстановяваме нормалния начин на живеене. Без илюзията, че уютно някак си ще се затворим и нещата ще се решат или някой друг ще ги реши. По всичко личи, че нашият западен свят като цяло направи доста грешки тук.“

Първан Симеонов  Снимка: БГНЕС

В момента има две крайни гледни точки, подчерта социологът.

„Една, която претендира за абсолютна научност, експертност и истина, ама толкова претендира, че чак малко плаши. И друга, която е на другия край, с конспиративните теории и със зловредните влияния на дезинформацията. На мен ми се ще разговорът да остане в средата – да се говори за ваксините, да се случва ваксинацията, да се изпълняват мерките, доколкото е възможно и в същото време да не забравяме да мислим накъде въобще е тръгнал нашият свят. Попадайки в улея на ежедневната експертност, ние като че ли забравяме погледа отгоре, а погледът отгоре показва доста плашещи неща за посоката, която обществата ни са взели.“

Фрагмент от корицата на книга на доц. Симеон Гройсман

Продължителността на пандемията ще покаже дали навлизаме или вече сме навлезли в нов етап, заяви Симеон Гройсман. Според него можем да говорим за вълна на ограничаване на важни права в борбата с пандемията.

Назад във времето големите проблеми за демокрацията винаги са настъпвали при подобни големи кризи, подчерта преподавателят.

Първан Симеонов изтъкна промяната в общественото мнение - от голямо одобрение на мерките и управлението на кризата в самото ѝ начало до пълното им отричане, или т.нар. ефект на махалото. Той се спря върху решенията, които се вземат в синхрон с общественото мнение и допълни, че анализът им трябва да се прави на по-късен етап.

Снимка: БГНЕС

„Не съм убеден, че и другият подход е винаги правилен – по-западният, по-стриктният. По принципа на варенето на жабата от една година нещата ескалират плавно. Ние вече говорим за свободата си. Преосмисляме неща, които смятахме за почти аксиоматични преди година и половина. Преди година и половина се говореше, как ваксинациите ще бъдат своеобразен край на всичко, далеч не само символен край. Сега се оказва, че не е точно така. Или пък говорехме как всичко това ще е доброволно, не задължително, зеленият сертификат освобождава. Сега чета, че в някои държави няма никакво значение дали имаш зелен сертификат. Втората ваксина вече се оказва малко. Тоест лека-полека достигаме до ситуация, в която започваме да си говорим неща, които допреди няколко месеца ни се струваха невъзможни.“

В Астрия беше въведен поредният тежък лодаун и заявена задължителна ваксинация от февруари 2022 г.

Първан Симеонов призова да огледаме картината като цяло, отвъд медицинските детайли.

„Да погледнем политически какво става със сигурността за здравето ни и със свободата две години по-късно. Всичко това, което ни се случва в момента, може да ни направи други хора и други общества.“

Двете мнения в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

Изтеклите записи показват " циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация ". Това заяви в интервю за БНР Михаил Миков, бивш председател на парламента, бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър. " В този разговор се вижда, че тези хора не би трябвало да имат претенцията да управляват страната . Ако щете, като..

публикувано на 28.05.23 в 12:18
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

"Ние сме жалка картина. Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати. Но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни известна съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни.  Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години , на него това му харесваше...

публикувано на 27.05.23 в 13:16

Д-р Николай Болтаджиев: Трябват радикални мерки за здравеопазването

" За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата. Трябва демонополизация на НЗОК ". Това заяви пред БНР д-р Николай Болтаджиев - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него трябва да..

публикувано на 25.05.23 в 10:38

Иво Чобански, Ученик на годината в община Враца: Има време и за врабчетата, и за телефона

Второкласникът Иво Чобански от Иновативно основно училище "Васил Левски" във Враца стана Ученик на годината в общината. Момчето беше отличено от местната управа за днешния празник, след като  през април спечели първо място в Националната олимпиада по гражданско образование с проект за намаляващия брой на врабчетата .  Подобава в Деня на..

публикувано на 24.05.23 в 14:17
Гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

Смело на село и как се живее в защитена територия - за и против

Млади учени изследват миграцията от града към село, дори и на чужденци в български села, както и живота в защитените територии – това  са гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей /ИЕФЕМ/ при БАН . "Важно е да поясним, че етнологията изследва не само традициите,..

публикувано на 24.05.23 в 11:05

Манол Пейков: Всяка дума на Георги Господинов е заредена със сила

Наградата "Букър" е най-големият успех, най-голямото международно признание , заяви пред БНР издателят на Георги Господинов – Манол Пейков. "Става въпрос за това, което Европа и светът вижда в нас. Това е гигантски успех за литературата ни". Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище" Георги Господинов е голям и като човек,..

публикувано на 24.05.23 в 10:51

Неделното училище "Слънчо" е притегателен център за българите в ЮАР

Сънародниците ни в Южна Африка ще отбележат заедно 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Там живеят над 4 хиляди българи. През 2009 година беше открито и българско неделно училище .  И на 12 хиляди километра разстояние от Родината, възпитаниците на българското неделно училище "Слънчо" в Република..

публикувано на 23.05.23 в 17:59