Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Хрисчева: Казусът с детската болница продължава да ме вълнува

Инж. Иван Алексиев: С кои пари ще се строи новият корпус на детска болница в двора на болница "Лозенец"

Гергана Хрисчева
Снимка: Нели Куртева

"Идеята за подкаса на БНР " COVID ваксините" се зароди още през месец август, когато видяхме, че темата ще бъде много важна за хората.  Благодарна съм на целия екип на сайта на радиото, защото за успешната реализация на подкаста имат заслуга всички.

Още повече, че това е една нова форма на общуване с хората и за мен също беше предизвикателство как ще се справя. Но преди него аз направих още два здравни подкаста - "Кожа и слънце" и "Здраве, наука, иновации", така че имах вече опит и познания.

Радвам, че именно подкастът за ваксините получи специално отличие от "Федерация Български пациентски форум".

Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ Гергана Хрисчева, уеб редактор в сайта на БНР за отличието си на годишните награди "Даниела Сеизова - В името на живота", организирано за 12- та поредна година от Федерация "Български пациентски форум". Хрисчева е отличена в категория "Радио".


Полина Тодорова - отличена за онлайн медия от Медикал нюз и Гергана Хрисчева

"Целта на подксата да даде научна и полезна информация на хората за ваксините, но и за коронавируса, за болестта и лечението, статистиката на заболеваемост и смъртност, как е у нас и по света. Мога да кажа, че подкастът е сред първите три най - слушани подкасти на БНР.

Най-слушан е бил епизодът за това, че 5 на сто от вакнираните хора няма да създадът антитела.

На следащо място много слушана е темата за децата и конспиративните теории около пандемията:

Проф. Доброслав Кюркчиев: При децата отсъстват всички параноидни концепции и митове за ваксините и Covid-19

Много слушан е епизодът с проф. Тодор Кантарджиев, бившия директор на НЗЦПБ.

Целта на подкаста е и да разширим сайта на БНР с ново съдържание. И мисля, че успяхме, защото след първия гост, който беше служебният министър на здравеопазването и първите трима медици и заместник-председателят на Българския фармацевтичен съюз заваляха запитвания към  мен с желание за участие", разказа още Хрисчева.

Д-р Петър Петров, доц.Гергана Петрова, Гергана Хрисчева, Велина Григорова и д-р Димчо Генджелиев

Тя сподели, че като майка на двама сина, единият в 6 клас, другият втора година студент в Техническия университет, отново макар и вече не репортер в ресор "Здраеопазване" в програма "Хоризонт" няма време за  семейството си, толкова колкото би искала.

"Явно сама си намирам повече работа. За поезия нова не съм издала, дотук равносметката е - три стихосбирки и едно участие в сборника на поетите-журналисти "13", но пък продължавам да се интересувам от здравната тематика и да работя в тази сфера.

По този повод по горещата новина за сливането на Педиатрията с болница "Лозенец"  - тема, която аз следя от години, за което благодаря на ефира и на водещите на програма "Хоризонт", мога първо тук да съобщя коментара на инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания” EАД, който той даде за БНР.

Национална детска болница  - проект

„Здравна инвестиционна компания” EАД - това е дружеството с предмет на дейност за извършване на всички разрешени законови дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект с национално значение „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница". 

Според инж. Алексиев 160 дка е имота на болница "Лозенец", в които влиза и парка, там би могло да се строи, но след поредица от процедури:

"На първо място трябва да има, а няма все още, процедура за разрешение от Столична община по изменение на застроителния план за имота, подписано от главния архитект на София арх. Здравко Здравков, след това трябва се преработи плана и да се утвърди нов строителен и регулационен план, защото за болница „Лозенец“ в момента няма достъп, подходящ да влизане на линейки и на коли, там са еднопосочни улиците, затова е необходимо да има регулационен план, който да бъде одобрен, чак тогава може да се извади виза за строеж и след тази виза да започнат проектиране", поясни инж. Алексиев.

По въпроса дали има има действащ договор за строителство на НДБ,  ако има, с каква застроена площ и на каква стойност и каква част от определената сума по договора е похарчена, инж. Алексиев уточни за БНР, че има 80 млн.лв. като са преведени на дружеството.

По въпроса, ако има такъв действащ договор, какви са обезщетенията за пропуснати ползи, инж. Алексиев посочи, че това се неща, които ще се доказват в съда  и най вероятно  ще потекат дела при прекратяването му от бъдещото педиатрично дружество", уточни експертът.
Ключовият въпрос обаче остава въпросното сливане е или не е в полза на децата, на лекарите, на студентите по медицина , които използват и двете болници като обучителни, каза още Хрисчева пред БНР.

"Чисто процедурно е важно да се каже, че подобни сливания на държавни предприятия може да станат факт едва след вписването им в Агенцията по вписванията. За целта трябва директорите и на трите страни – детската болница, на болница "Лозенец" и „Здравна инвестиционна компания” EАД отделно да заявят това пред Агенцията. Доц. Горнев вече публично заяви, че няма да го направи.


Д-р Благомир Здравко, директор на педиатриятая,  би могъл да го направи, но само ако има одобрението на Съвета на директорите – това са проф. Иван Литвиненко и Марина Гинева.

Ако сливането се впише в Агеницята по вписванята, чисто теоретично – какво може да се очаква:

СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев взема парите от инвестиционната компания, с тези пари – 72 млн. лв. най-вероятно ще се покрият дълговете на болница „Лозенец“ – 28 млн. лв. и част от дълговете на самата Педиатрия, с останалите ще трябва да направи ремонт на бившата правителствена, защото тя не е пригодена за детска.

Пита се тогава в уравнението – с какви пари ще се строи нова детска болница?

Кредиторитe / и от трите институции/ по процедурата на сливането имат право да спрат вписването в АП , защото могат да счетат, че ще претърпят загуби и нереализирани печалби. И да се заведат дела.


От своят страна следващият министър на здравеопазването може, ако сливането не е внесено в Агенцията, да го отмени. Ако то е вече факт, процедурите са малко по-сложни", това поясни за БНР инж. Алексиев.

Хрисчева от своя страна допълни, че е отправила запитване до МЗ на основание на Закона за достъп до обществена информация по казуса със обявеното  сливане на болница "Лозенец" - СБАЛДБ "Иван Митев" и обявеното намерение за строеж на детски болница на територията на болница "Лозенец".

Още по темата в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследват палеж на орехови насаждения край село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров.  Т е са унищожени при пожар, горял в района преди два дни и загасен от пожарникари и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в Оряхово.  Размерът на щетите,..

публикувано на 31.07.24 в 12:54

МРРБ подписва 70 споразумения по Инвестиционната програма за общински проекти

Министерство на регионалното развитие и благоустройството продължава подписването на споразумения с общини по Инвестиционната програма за общински проекти. Днес и утре ще бъдат подписани 70 споразумения с общини, включително и за изпълнение на ВиК проекти, съобщават от ведомството.  От там напомнят, че до 1 септември всички общини могат да..

публикувано на 31.07.24 в 12:49

Идентифицирани са жертвите на взривовете в Елин Пелин

Идентифицирани са жертвите на взривовете в складове с пиротехника край град Елин Пелин. 30 къщи имат щети след експлозията в складовете край Елин Пелин Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника Откритите на мястото силно овъглени тела са на 22-годишния син на..

публикувано на 31.07.24 в 12:46

БСК: 33% от хората, които получават обезщетение след работа в друга страна от ЕС, са от Благоевградско

Половината от хората, които получават обезщетение за безработица след работа в друга държава-членка на Европейския съюз, са регистрирани в четири области на страната – Благоевград, Търговище, Кърджали и Пазарджик – за това алармират от Българската стопанска камара преди предстоящото днес второто четене в социалната парламентарна комисия на проект..

публикувано на 31.07.24 в 12:42

Румен Радев: Не се меся във вътрешните дела на нито една политическа партия

По повод днешните твърдения на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че Румен Радев разцепва движението, държавният глава заяви, че не се меси във вътрешните работи на нито една политическа партия. Пеевски: Президентът разцепва ДПС По повод обвиненията на Пеевски, че заедно с ПП-ДБ организира сваляне на председателя на парламента Рая..

публикувано на 31.07.24 в 12:31
Исмаил Хания

Китай, Йордания и Ливан също осъдиха убийството на Исмаил Хания

Китай, Йордания и Ливан също осъдиха днес убийството на политическия лидер на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания, предаде Би Би Си. Йордания обяви, че "осъжда най-категорично израелското убийство" на Хания, което ще доведе още напрежение и хаос в региона. Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Техеран..

публикувано на 31.07.24 в 12:23

Военни хеликоптери се включват в гасенето на пожара между България и Гърция

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където са съсредоточени десетки екипи на пожарните служби от София до Петрич, горски служители и военни. В битката с огъня в Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители на високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а двата..

публикувано на 31.07.24 в 12:20