Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Енергийният сектор е процъфтяващ - пари има, няма реформа и стратегия

Възстановяването е факт и без Плана, да се съсредоточим върху устойчивостта, казва експертът

Юлиан Попов
Снимка: БГНЕС

„Има една ирония в Плана за възстановяване и устойчивост на европейско равнище – парите по него ще потекат, след като икономическото възстановяване вече е факт. Когато погледнем макроикономически България, Европа, света дори – той се възстановява от Covid кризата, преди България и другите страни да са получили пари за възстановяване на практика. Има един много голям въпрос по отношение на целия този План за възстановяване и устойчивост – за какво всъщност е самият план, след като възстановяването е факт и без него.“ Това заяви в интервю за БНР Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите.

Попов изтъкна, че това, че няма да получим пари от Плана за самото възстановяване „не е абсолютно никакъв проблем, много по-важно е да се съсредоточим върху устойчивостта“.

Според експерта документът е бил много подобрен по време на служебното правителство.  

Забавянето с няколко месеца няма никакво значение, коментира Юлиан Попов.

„Връщането на Плана не е точно връщане, а процес на договаряне. Текат преговори. Дали е 2038 г. или 2040 година е без значение. Тактически и било добре да бъде една дата. По-съществени са междинните стъпки. Има ангажимент за затваряне на определена мощност до 2026 г. и Комисията иска ясни гаранции, че това ще се случи и по какъв начин ще се случи.“

ЕК има много специфични изисквания за това въглищната индустрия да не получава неправомерна държавна помощ, която тя може да получава през вътрешно субсидиране в Българския енергиен холдинг, поясни Попов.

Това е камък на пътя.“

Огромни средства се насочват към енергийния сектор. От страдащ и критичен сектор той се превърна в процъфтяващ сектор, изтъкна още Попов.

По думите му тези огромни средства дават възможност при добро преразпределение да бъдат подпомогнати енергийно бедните, дружества с проблем.

Пари има много. Много повече, отколкото са необходими в енергийния сектор. Проблемът е в това, че нямаме достатъчно добре разработена стратегия, административно система за подпомагане на енергийно бедните, тоест реформата отсъства.“

Дори да имаме пари да подкрепим енергийно бедните, ние не знаем кои точно са те. Няма система за това, няма добре разработени критерии.“

България няма енергийна стратегия, ние не знаем какво правим с енергетиката, обобщи Юлиан Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо половината от домакинствата в София не желаят хартиени брошури

Около 10 000 тона хартия  годишно   преминават през пощенските ни кутии само в София под формата на неадресирана реклама. Това съобщи пред БНР Г еорги Табаков, координатор комуникации на проекта „СТОП реклама!“ и председател на Българския икономически форум. "Това са от порядъка между 170-200 000 дървета , които са необходими за..

публикувано на 17.05.22 в 09:59

Димитър Градинаров: Все повече хора наблюдават птиците за удоволствие

Българското дружество за защита на птиците проведе кампанията „Ние броим врабчетата" в края на месец април. Тя се  организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“. Проектът е финансиран от Предприятие за Управление на..

публикувано на 08.05.22 в 16:11
Плажът край устието на река Велека в Синеморец

Вера Стаевска: Веднъж построи ли се една грозотия, природата се възстановява трудно и много скъпо

От гражданската група "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!" сигнализираха, че в местността Поляните край Синеморец тежка техника извършва изкопни работи . От инициативата "Зелени закони" апелират правителството да се намеси и да прекрати застрояването на едно от последните незастроени кътчета по Черноморието. Внесено е..

публикувано на 05.05.22 в 13:05
Новата гора на София край Негован

86 000 фиданки дъб ще бъдат засадени близо до село Негован

86 000 фиданки дъб ще бъдат засадени в "Новата гора край София", в близост до село Негован в район „Нови Искър“. Това е втората инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс. Първата гора на София е в Суходол. С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона ще се засаждат дърветата край Негован, с което..

публикувано на 10.04.22 в 13:52

Обновената екопътека до Стобските пирамиди е вече достъпна за туристи

Обновената екопътека до Стобските пирамиди е вече достъпна за всички туристи. След месеци спор между институциите Горското стопанство "Рилски манастир" е новият стопанин на природната забележителност: "Сега имаме и честта да се занимаваме със социални дейности  - екотуризъм в Стобските пирамиди. Дължината на цялата екопътека е 1100 метра...

публикувано на 10.04.22 в 12:47

Седмицата на гората премина под знака на мащабни кампании за залесяване

От 4-ти до 10 април се проведе седмицата на гората под мотото "Аз обичам гората". Седмицата на гората е професионалният празник на лесовъдите и се провежда всяка година в началото на месец април. Програмата на седмицата в цялата страна предвиждаше мащабни кампании по залесявания и почистване на горските територии с помощта на граждани и доброволчески..

публикувано на 10.04.22 в 11:06

Пожари достигнаха до колонията пеликани в "Калимок-Бръшлен"

Пожари достигнаха до колонията от пеликани в Защитената местност "Калимок-Бръшлен".  За огнища, разпалвани последователно в няколко дни в землищата на тутраканските села Цар Самуил и Нова Черна, алармираха от Сдружение на туризма в Тутракан. Над 5 600 дка тръстика, суха растителност и единични дървета бяха засегнати само при първия от..

публикувано на 05.04.22 в 15:43