Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изпратени са писма до институциите, заявена е готовност за протести

Синдикатът на българските медицински сестри иска спешна реформа в здравеопазването

Според тях лошото състояние на здравната система е причина за завишената смъртност

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната

От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения.

Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри.

„Отлагане на решението и какво ще се прави задълбочава тази криза“ ,заяви пред БНР медицинската сестра и съучредител на синдиката Димитрия Димитрова. 

По стандарт сестрите трябва да са около два пъти повече от лекарите, уточни тя. По думите ѝ в леките отделения една сестра може да се грижи за до 6 болни, а в момента една сестра полага грижи за 25-26 болни.

В реанимациите една сестра следва да се грижи за не повече от двама пациенти, но „ако има две сестри, това е богатство“, изтъква Димитрова.

Всичкото това води до т.нар. висока смъртност в България.“

Снимка: Радио Видин

Липсата на млади кадри се компенсира от медицински сестри в пенсионна възраст, които работят без почивка, по няколко смени, разказва Димитрова.

„Като сложим застарялото население, като сложим многото хронични заболявания, като сложим невъзможността на хората да се лекуват, защото нямат пари, не си пият хапчетата и не ходят на лекар, стигаме и до тая толкова висока смъртност, която стресира всички, включително управляващите и сега – дайте да се борим да намалим смъртността. Това не е нещо, което сега може да се реши“, коментира Димитрия Димитрова.

Никой не би поискал да го обслужва медицинска сестра, която работи по 24 или 36 часа, категорична е тя.

„Която от два дена не е излизала от това отделение, нито се е изкъпала, нито се е нахранила, нито е спала. Колкото и да искаме, няма как да бъде адекватна.“

Извършват се нарушения, правят се двойни графици и на никого не прави впечатление, поясни още тя.

„И никой не казва – това не е законно.“

Тази практика трябва да бъде пресечена, тъй като е опасна за здравето на пациентите, смята Димитрия Димитрова. 

Според нея Covid пандемията е последната капка, която показва състоянието на българското здравеопазване от години. 

От Синдиката на медицинските сестри настояват за спешна реакция от страна на Народното събрание и здравното министерство. В противен случай ще преминат към протести.

Срокът, който синдикатът поставя, е две седмици. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това има качествени технически помощни средства, достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и личната помощ като индивидуална подкрепа за хората..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари , в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята . Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон . Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот,..

публикувано на 18.05.22 в 13:15

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България..

публикувано на 18.05.22 в 12:46
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Управляващите играят ad hoc, всичко потъна в мъгла

"Управляващите играят ad hoc, отваря им се възможност – скачат върху нея . Липсва стратегия." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. Политологът е на мнение, че липсват дългосрочни мерки, а виждаме мерки "тук и сега" , които нямат хоризонт и не ги виждаме "на 6, 12, 24 месеца" ...

публикувано на 18.05.22 в 08:49