Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще успее ли бунтът сред торите да свали Борис Джонсън от премиерския пост заради Covid гафовете му

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Подобно на много депутати, седящи тук, аз прекарах седмици и месеци да защитавам премиера срещу често гневни избиратели. Припомнях им успеха от постигането на Брекзит, масовото ваксиниране и много други неща. Но аз очаквам моите лидери да поемат отговорност за действията си. Вчера премиерът стори точно обратното. Затова ще му припомня един до болка познат и нему цитат на думите на Лио Еймъри към Невил Чембърлейн: Престоят ви тук далеч надвишава стореното от вас добро. За Бога, вървете си!“

По този начин Дейвид Дейвис, доскорошен голям съюзник на британския премиер и бивш министър за Брекзит, поиска оставката на Борис Джонсън в Камарата на общините.


Облаците над Борис Джонсън се сгъстяват около „Партигейт“ - събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. Особено след едно злополучно негово интервю, в което той заяви, че не е бил предупреден, че събиране на Даунинг стрийт е било в нарушение на правилата на локдауна. Това бе прието много лошо от хората, които си зададоха въпроса трябва ли някой да казва на премиера нещо за правилата, които той самят създава. Също през седмицата депутат от Консервативната партия на премиера премина при най-големите врагове от Лейбъристката партия. Това, според привържениците на Джонсън обаче като че ли е сплотило торите и те са убедени, че дори да се стигне до вот на недоверие в премиера той няма да го загуби. В същото време има сведения за тревога и дори паника на Даунинг стрий, че резултатите от очакваното разследване на събиранията, ще бъде много отрицателен за Джонсън, а това може отново да промени нагласите за неговото бъдеще.

Какви всъщност са наистина насторенията в Консервативната партия?

"Мисля, че Консервативната партия е в сериозна беда. Торите осъзнават това и обстановката сред тях е тягостна. По същество партията е разделена на три лагера. Има депутати консерватори, които продължават да са много верни на премиера и смятат, че той може да се спаси. Втората група са на мнение, че той е абсолютно безнадежден случай, че вреди на партията и че трябва да напусне възможно най-скоро, преди да й е нанесъл още щети", каза за "Събота 150" политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън.


"Но най-интересна е третата група. И тя е най-голямата. Това са депутати, които изобщо не са доволни от посоката, в която върви правителството. Не са доволни от Борис Джонсън, силно критични са към нарушаването на локдауна от негова страна. Но тази група не е сигурна дали смяната на Джонсън и впускането в надпревара за нов лидер няма да влоши още повече ситуацията. Това е състоянието на Консервативната партия. Невероятно! Преди две години абсолютно триумфираща след убедителна победа на парламентарните избори, а сега -напълно объркана и смутена".

При това положение на все още много колебаещи се какво да правят, вероятно докладът на държавня служител Сю Гей следващата седмица ще им помогне да вземат някакво крайно решение?

"Да. Борис Джонсън шумно размахва този доклад, използвайки го, за да печели време. Защото миналата седмица той беше в ужасна криза - изглеждаше, че няма да оцелее дори 24 часа. Той убеди депутатите си да изчакат доклада от разследването, от който зависят много неща. Донякъде това е странно, защото много членове на обществото вече имат ясно становище по въпроса - проучванията на общественото мнение показват, че тези хора не вярват, че Борис Джонсън не е знаел за забавите на "Даунинг стрийт" и никак не ги одобряват. Това, което е от значение в случая обаче са депутатите от Консервативната партия, защото те са тези, които могат да решат дали Джонсън да бъде заменен в този момент. За тях докладът наистина има знечение. Онези депутати, които искат да спасят Джонсън, ще бъдат доволни, ако докладът не е толкова лош. Ако обаче не е добър, онези, които са склонни да се отърват от Джонсън, вероятно ще се решат на този ход.

 Г-н Уотсън, трябва ли да знаем нещо повече за Сю Грей, чийто доклад явно ще бъде от голямо значение за бъдещите решения?

"Наистина е интересно, защото Сю Грей се превръща в една от най-важните фигури в страната. Сигурно мнозина никога не бяха чували за нея до момента. Това е защото тя е известна като държавен служител, бюрократ - някой, който е част от голямата правителствена машина и не е от никоя от политическите партии. Тя е истински ветеран. Някои казаха, че Сю Грей е точно от хората, които в действителност управляват тази страна. Всички, които са си общували с нея, казват, че не се страхува от никого. Тя ще изготви този доклад без никакъв срах и без да прави услуга на някого. Борис Джонсън заложи много на този доклад - за да печели време. Но дали това ще го спаси е съвсем друг въпрос".

Знаем, че ако в „Комитет 1922“ бъдат получени 54 писма с искане на вот на недоверие, такъв вот трябва да се състои. Но какви са шансовете на Борис Джонсън да оцелее, както мислят най-близките му сподвижници?
"Първото нещо, което трябва да се каже е, че министър-председателят даде абсолютно ясно да се разбере, че той ще води битка, а няма просто да си отиде, подавайки оставка. Изключително трудно е да се каже какви са шансовете му да оцелее. И това е защото депутатите от Консервативната партия не са като роботи - тук не става дума за математическа формула. Те рязко променят мненията си. Ако попитам депутат консерватор, той днес може да ми каже: "О, Роб, Джонсън е свършен, трябва да се отървем от него!" На другия ден обаче нищо чудно да чуя от същия депутат: "Всъщност, нещата не изглеждат толкова зле." Единственото, което изглежда сигурно, е, че битката ще бъде тежка. Знаем, че Борис Джонсън ще направи всичко възможно да запази поста си. Може да се допълни обаче и това, че дори да спечели, имиджът му вече пострада много. Дори привържениците му ще го признаят."

Да приемем, че все пак се стигне до вот на недоверие, че Джонсън го загуби и тогава се стигне до надпревара за лидерския пост. Министърът на финансите Риши Сунак и външният министър Лиз Тръс са смятани за най-вероятни наследници, но дали има и други мераклии за лидерството?

"Сунак и Тръс са двамата с най-големи шансове, според всички проучвания сред членовете на Консевративната партия, като Риши Сунак изпреварва с много Лиз Тръс. Разбира се, една от причините Борис Джонсън да има шанс да оцелее след последните кошмарни няколко месеца, е, че ако сте депутат от Консервативната партия или просто неин член, трябва да прецените две неща.
Първо, дали Джонсън сега е повече вреден, отколкото полезен. Можете да прецените, че той повече вреди и че гласоподавателите не го харесват. Но след това трябва да си зададете друг въпрос: "Ако изберем Риши Сунак, Лиз Тръс или някого другиго, дали ще се подобрят нещата? Дали ще настъпи драматична промяна в съдбата ни?" Сигурен съм, че торите в парламента са убедени, че Джонсън е пречка, но в същото време не са категорични по втория въпрос. Това е много важно в политиката. Дали наистина искате да махнете лидер при такива разногласия? Колко лошо би изглеждала смяна на премиер, който само преди 2 години е спечелил огромно мнозинство? Какво ще рече това за партията, която го е излъчила?

Така че много дълбоки размишления са налегнали Консервативната партия в момента. Дали са напълно разочаровани от Борис Джонсън - да. Дали мислят, че той пропиля спечеленото огромното мнозинство - да. Дали им се струва, че той е осъзнавал защо води битката за Брекзит - да. Отговорът на всичките тези въпроси е "да". Но торите не са напълно убедени, че партията им ще е в по-добра позиция, ако се отърват от него и го сменят с друг лидер", разказа още пред БНР Дейвис.

Какво е мнението ви за опозицията? Тя надигна глава, изглежда като че ли по-обединена.

"Опозиционната Лейбъристка партия може да бъде много доволна от факта, че сега изпреварва консерваторите в проучванията на общественото мнение. А лейбъристите изоставаха години наред. Хората мислят, че лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е свършил много добра работа, правейки труден живота на Борис Джонсън. Според мен проблема, който Лейбъристката партия още не може да реши, е, че не могат да убедят гласоподавателите, че при евентуално лейбъристко правителство Великобритания ще бъде по-различна и по-добре от сега. Избирателите биха отговорили, че не са сигурни. Опозиционните партии се представят по-добре в един аспект на тяхната работа - да атакуват правителството, но имат да свършат още много работа, за да убедят хората, че са по-добра алтернатива от консерваторите".

Нека за завършим с въпрос за трудната прогноза какво ще се случи следващата седмица?

"Това, което мога да кажа е, че ще бъде още една драматична седмица за британската политика. Всъщност, ако се върнем във времето, британската политика е в състояние на постоянна драма още от провеждането на референдума за Брекзит през 2016 година. Мисля, че хората тук, и може би по целия свят, просто не разбират колко дълбоко, значимо и революцинно събитие беше това. И ние още усещаме ефекта от него.

 А ако ме питате по-конкретно дали Борис Джонсън ще оцелее следващата седмица, ще кажа следното: Ако Борис Джонсън трябва да отговори на този въпрос, не мисля, че ще може. Ако най-високопоставените тори се опитат да отговорят, също няма да успеят. Просто защото ситуацията в Консервативната партия е изключително нестабилна. Борис Джонсън върви по ръба на бръснача и не е ясно накъде ще се наклонят везните".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13
Илюстративна снимка

В Самораново ще строят затвор с пари от Норвежкия финансов механизъм

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила . Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм . "Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност,..

публикувано на 20.05.22 в 10:29

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29