Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под повърхността на конфликта Русия - НАТО

Илюстрация: Алами/Ройтерс

Избистря ли се позицията на България по конфликта между НАТО и Русия заради Украйна? След Съвета по сигурността при премиера и преди извънредното заседание в Народното събрание предаването „Преди всички“ събра няколко гледни точки. 

Не можем да приемем преразглеждане на системата на европейската сигурност, както иска Русия, казва Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, дългогодишен служител на Министерството на отбраната и бивш началник на политическия кабинет на министъра на отбраната (2010-2013 г.)

Решението на Министерския съвет е много закъсняло, отбелязва Божилов.

„Вече имаме почти 1 месец напрежение на нашите граници.“

Експертът апелира „много бързо да се създаде ситуационен център“, който да следи всички аспекти на конфликта. 

Появи се разнобой в самото правителство - в такава ситуация някои изявления и изказвания са насочени към българската публика, но отекват и навън, коментира Йордан Божилов.

2014 година след анексирането на Крим се създадоха на практика условия за гражданска война, която се разрази, припомня Божилов. Според него към днешна дата ситуацията е коренно различна.

Украйна е много по-подготвена да се защити сама.“

Генералният сектерат на НАТО Йенс Столтенберг  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от целите на Русия е да разедини НАТО и ЕС, за да не могат да вземат решения, подчертава Йордан Божилов.

Според него решение на МС ще даде мандат на нашите представители в органите на НАТО.

Ако нямат мандат, ще седят и ще гледат и ще слушат. Ако имат мандат, могат да защитят интереса на България там.“

Разногласията у нас за конфликта Русия – НАТО са видими в Брюксел, коментира пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк. Премиер и министър не могат да изразяват лични позиции, а само държавнически, твърди той.

Според Кючюк стратегическият ни избор е „ясен и обоснован“.

Нашият път е ясен – той е с НАТО и ЕС, без да отрича добрите отношения с Руската федерация.“

Британското посолство в Киев, 24 януари 2022 г. Лондон обяви, че изтегля свои дипломатически представители от украинската столица, заради опасения от ескалация на конфликта.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО трябва да търси защитни механизми, без това да означава непременно война, казва Илхан Кючюк.

Дипломацията никога няма точка, винаги има запетая.“

Разговорът с Русия никога не е бил лесен, изтъква Кючюк.

„Определено не е възможно да се върнем към 1997 г. Европа е различна“, смята евродепутатът и допълва:

„Никой не иска война. Всеки иска спокойствие, особено в сложен район като нашия – Черноморието.“

Държавите в ЕС имат различна чувствителност спрямо Русия, допълва Илхан Кючюк.

„България е много зависима енергийно от Русия и това се знае от много време. Ако има реален конфликт, той ще има такова отношение към България специално. Цяла Европа всъщност е зависима от Русия“, напомня проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра “Национална и регионална сигурност”, член на мрежата от експерти на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. 

Сега говорим за хибридна война. Война през януари на нашия континент никога не започва, отбелязва Димитров.

Руският президент Владимир Путин  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имаме класическа хибридна война. Малко трябва да бъдем по-спокойни.“

Във връзка с евентуалните икономически санкции спрямо Москва проф. Димитров изтъква, че те невинаги са най-ефективният инструмент върху политиката на дадена държава.

Снимка: архив

„Русия след 2014 г. е в режим на санкции в много отношения. Те въведоха контрасанкции. Този момент със санкциите трябва да бъде сериозно преосмислен.“

Трябва да се намери политическо решение, което да удовлетвори интересите на двете страни в областта на сигурността, обобщава Димитър Димитров.

Трите гледни точки чуйте в звуковите файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11