Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Не са взети решения за разполагане на чужди войски в България

Министърът на обраната Стефан Янев на заседание на парламентарната комисия по отбрана, 25 януари 2022 г.
Снимка: Добромир Видев

Решение на българското правителство за струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия.

Впечатлението, което оставя в момента, военното ръководство е, че към момента е по-важно да има диалог и разговор и дипломация.

Стефан Янев каза, че част от решенията още не са взети. Като например това за разполагането на сухопътен елемент на НАТО в България. Обсъжданията предстоят. И на днешния Съвет по сигурността при премиера, и утре в Народното събрание, когато ще има извънредно заседание.

Нека да чуем какво каза пред депутатите Стефан Янев сега в комисията по отбрана

„Нито Русия, нито друга държава се кани да напада България. Ние не очакваме да има инвазия на българска територия. Да успокоим хората. Говорим за тип мерки, които имат по-скоро демонстрация на единството на този отбранителен съюз, в който членуваме – НАТО, и за търсене преди всичко на даване на шанс на дипломацията. Дипломацията не е изразходвала всичките си ходове все още“, каза Стефан Янев пред депутатите в комисията по отбрана.

„Това упражнение със засиления Air Policing е правено и преди години, най-малкото се сещам за две такива ротации на Италия и на САЩ, които съвместно с българските ВВС са изпълнявали този тип задачи. В случая испанските, и в перспектива холандските изтребители, за които предстои да вземем решение за участие в засиления Air Poliicng. Това означава най-напред тренировка с българските ВВС...“

„И двете твърдения би могло да се приеме, че са правилни – от една страна това е „бизнес както винаги“, което се е случвало и преди – нищо ново. От друга страна в новата обстановка, когато говореното – и на Изток, и на Запад, е по-обострено във връзка със струпването на войски около Украйна, това се използва в публичното говорене и по този начин“.

И реакцията на депутатите от комисията.

Атанас Славов от „Демократична България каза, че има очевидно повод за притеснение, но българската реакция не е закъсняла.

„Очевидно е, че има основание за притеснение. Става дума за сериозна ескалация на напрежението, индикация за това са действията по линия на съюзническите инициативи на НАТО. Но трябва много ясно да се заяви, че напрежението идва от страна на Русия, не от страна на НАТО или партньорска държава като Украйна…

Не мисля, че е закъсняла. Реакцията на България се взема съобразно всички процедурни изисквания на конституцията“.

Христо Гаджев от ГЕРБ отказа да отговори директно на въпроса дали България е закъсняла с реакцията си. Той обясни, че всички действия са били предприети.

„От цялата работа има положително нещо – утре ще имаме позиция. Засега очевидно правителството не знае какво прави. Ситуацията в Украйна не се развива от вчера, това е от няколко месеца. Впрочем позицията на Руската федерация е от 17 декември. От началото до петък нямаше никаква позиция на български официални лица по темата. Отделно – разбираме от чужди медии и чужди официални лица какво се планира да се прави в България, което не е коректно. Най-малкото, за да дадем опозицията подкрепа към действията на правителството. Защото по-важното е по такива неща… да имаме консенсус, доколкото е възможно. Но без да знаем какво прави правителството, няма как да изразим позиция“.

Защо не, така отговори председателят на Комисията по отбрана Атанас Зафиров от БСП на въпроса трябва ли парламентът да излезе примерно с декларация, която да призовава за дипломатическо решение на ситуацията.

Самият Зафиров беше доволен от отговорите на министъра на отбраната Стефан Янев и допълни.

„Искам още един път да изкажа увереност, че този конфликт ще намери своето дипломатическо и политическо решение… Той (оптимизмът – б.р.) стъпва на реални факти и на изказвания от последните дни… Много пъти сме казвали, аз също, че България не трябва да участва в никакви нападателни войни, трябва да се търси деескалация на напрежението, урегулиране на конфликта с мирни средства и в крайна сметка диалогът с Русия трябва да бъде възстановен на е едно ново, по-високо ниво, така че крайните решения да бъдат избегнати“

В комисията по отбрана въпросът за конфликта между Русия и НАТО присъстваше в контекста на текущите проблеми на отбраната.

Стефан Янев каза, че доставката на самолетите Ф-16 ще се забави с няколко месеца. Такива сигнали вече са получили от Съединените щати. А причината била световната глобална криза на доставките и коронавируса.

Министър на отбраната каза още, че очаква до края на годината да започне проектът за модернизация на Сухопътните войски. МО вече има доклад за това как да се продължи, като в документа са посочени всички възможни варианти, включително и договорка държава с държава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях: "Не трябва да се забравят скандалите..

публикувано на 24.07.24 в 10:02

ГИТ: Зачестяват измамите за работа в чужбина

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда. Оттам уточниха, че в грама от посолството ни в Стокхолм алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция. За зачестили такива измами се съобщава с грама и от българското посолство..

публикувано на 24.07.24 в 09:53