Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътни неволи в Смолянско

Ще приключи ли одисеята с пътя Загражден - Белица и как ще разширяват участъка Асеновград - Смолян

Снимка: БГНЕС

Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско? До края на годината се очаква да бъде завършен ремонтът на пътя Загражден-Белица, за който няма решение от половин век.

В програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена и обществена поръчка с предмет „Изработване на технически проект за изграждане на трета лента на път ІІ-86 Асеновград-Смолян“. Второкласният път е основен за входа на планинската област и това ще бъдат първите стъпки за разширението му.

Смолянска област е най-необлагодетелстваната в страната откъм пътна инфраструктура. Единствената, която няма алтернативен транспорт, освен автомобилния.

Няма нито един километър автомагистрала и нито един километър скоростен път, както и нито километър първокласен път. Единственият най-висок клас път в областта е второкласният път от Асеновград, който минава през Смолян и стига до гръцката граница.

Досега се твърдеше, че има проект за разширението на основния път за областта, но всъщност такъв няма.

Разширението на пътя вече не търпи отлагане, понеже очакваме тази година или най-късно следващата да бъде отворен ГКПП Рудозем-Ксанти. Като тръгне потокът по този тесен път, ще има тапи и движението ще стане още по-трудно“, коментира пред БНР депутатът от ДБ Зарко Маринов, член на парламентарната комисия по регионална политика. Именно в комисията Маринов е поставил въпроса за пътя от Асеновград през Смолян за българо-гръцката граница.

Зарко Маринов припомня изявления на бившия премиер Бойко Борисов, че има проект и са заделени 78 милиона лева за ремонт на въпросната пътна отсечка.

„Отговорът на министър Караджов беше, че проект няма. До момента има единствено предпроектни проучвания.“

Смолянска област е най-необлагодетелстваната откъм пътна инфраструктура в страната.  Снимка: БГНЕС

Реалната стъпка започва едва сега, с обявяването на обществена поръчка за техническия проект за разширение на над 13 км в участъка Асеновград - Чепеларе, уточни народният представител.

До края на годината се очаква да бъде завършен ремонтът на пътя Загражден-Белица, който е на територията на Община Баните. За този път няма решение от половин век насам, като борбата на местните е по-активна след 2015 година.  

Парите по проекта са свършили и изпълнителят е спрял работата, отбеляза Зарко Маринов.

„Приключил е на етап чакълиране. Хората очакват пътят да бъде асфалтиран тази година, тъй като там водите са доста буйни, може да отнесат чакъла и да се окаже, че ще бъдат разхитени доста бюджетни пари.“

Години наред хората от село Загражден и околните села в Община Баните настояват пред депутати и министри за решение на проблема с пътната отсечка, свързваща две области – Смолян и Пловдив.

„50 години се занимаваме с този път“, обобщава Евгения Бояджиева, председател на Сдружение „Горди загражденци“.

„Много ни се обещаваше и тази година вече няма да отстъпваме.“

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това има качествени технически помощни средства, достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и личната помощ като индивидуална подкрепа за хората..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари , в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята . Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон . Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот,..

публикувано на 18.05.22 в 13:15

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България..

публикувано на 18.05.22 в 12:46
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Управляващите играят ad hoc, всичко потъна в мъгла

"Управляващите играят ad hoc, отваря им се възможност – скачат върху нея . Липсва стратегия." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. Политологът е на мнение, че липсват дългосрочни мерки, а виждаме мерки "тук и сега" , които нямат хоризонт и не ги виждаме "на 6, 12, 24 месеца" ...

публикувано на 18.05.22 в 08:49