Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на родопското село Загражден остават в готовност за блокада на пътя Смолян – Пловдив

| обновено на 21.08.19 в 15:22
Снимка: Радостина Чернокова - архив

До 10-и септември ще започне ремонтът на пътя Загражден – Белица. Това обещаха представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с жителите на Загражден. Насрочената блокада за 25 август на главния път Смолян – Пловдив засега се отменя, но хората остават в протестна готовност заради няколкогодишно забавяне на строителните работи.

На срещата присъстваха десетки родопчани, директорите на областните пътни управления в Смолян и Пловдив и кметовете на община Баните и Загражден. Директорът на пътното в Пловдив Пламен Райчев обясни пред гражданите:

"В днешния ден с моя заповед има изградена комисия, която го гледа на експертен съвет. След становището на експертния съвет ще бъде входирано в регионалното министерство за строително разрешение. Това ще отнеме някъде около две седмици. Реално до десети септември започваме. Аз не мога да повлияя на вашата организация. Ако вие сте решили да направите нещо, вие ще го направите".

След срещата загражденците са категорични:

"След десети започваме всяка неделя."

"Ще спираме на пътищата в Юговско ханче".

"Хората са измъчени, затова ще станат неуправляеми".

"Няма да гласуваме. Отиваме от инициативния комитет лично при Бойко Борисов. Пред МС ще го чакаме. Ако не го дочакаме, пред дома му в Банкя, защото вече сме убедени, че ако той каже: "Да, ще имате път", ще го имаме. Ако каже – не, няма смисъл повече да се борим".

Пътят Загражден – Белица е третокласен, държавен, на места черен. Той е от изключителна важност, не само за община Баните, чието население близо 60 години призовава държавните институции да го направят по-скоро, но той се явява и алтернатива на второкласния път Пловдив – Смолян, по който често има срутища и се затваря. Планираното строителство на третокласния път се протака повече от две години, въпреки че има избран изпълнител със сключен договор от началото на месец декември от края на миналата година и няма нито една жалба срещу процедурата. Надеждите на хората са, че все пак дългоочакваното строителство ще започне, ако не предвиждат блокада на основния път.

Местни жители неведнъж са пращали писма до институциите. Въпреки обявената поръчка и въпреки отварянето на офертите през 2018 г. и липсата на жалби срещу процедурата, тя е замразена. А работите трябвало да започнат миналото лято.

В началото на август т.г. Пътната агенция съобщи, че се подготвя технически проект за строителството на 7,5 км от пътя Загражден – Белица, като амбицията е работата да започне колкото се може по-скоро.

Но търпението на родопчани се е изчерпало и те са готови на пълна блокада главния път Смолян – Пловдив край Юговското ханче.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жителите на село Загражден предупреждават, че ще затворят главния път Смолян – Пловдив

На 24 август жителите на село Загражден предупреждават управляващите, че ще затворят главния път Смолян – Пловдив при разклона на Юговското ханче, ако дотогава не започне дългоочакваното строителство на пътя Загражден – Белица. Третокласният път..

публикувано на 09.08.19 в 17:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата, колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК,..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10