Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на родопското село Загражден остават в готовност за блокада на пътя Смолян – Пловдив

| обновено на 21.08.19 в 15:22
Снимка: Радостина Чернокова - архив

До 10-и септември ще започне ремонтът на пътя Загражден – Белица. Това обещаха представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с жителите на Загражден. Насрочената блокада за 25 август на главния път Смолян – Пловдив засега се отменя, но хората остават в протестна готовност заради няколкогодишно забавяне на строителните работи.

На срещата присъстваха десетки родопчани, директорите на областните пътни управления в Смолян и Пловдив и кметовете на община Баните и Загражден. Директорът на пътното в Пловдив Пламен Райчев обясни пред гражданите:

"В днешния ден с моя заповед има изградена комисия, която го гледа на експертен съвет. След становището на експертния съвет ще бъде входирано в регионалното министерство за строително разрешение. Това ще отнеме някъде около две седмици. Реално до десети септември започваме. Аз не мога да повлияя на вашата организация. Ако вие сте решили да направите нещо, вие ще го направите".

След срещата загражденците са категорични:

"След десети започваме всяка неделя."

"Ще спираме на пътищата в Юговско ханче".

"Хората са измъчени, затова ще станат неуправляеми".

"Няма да гласуваме. Отиваме от инициативния комитет лично при Бойко Борисов. Пред МС ще го чакаме. Ако не го дочакаме, пред дома му в Банкя, защото вече сме убедени, че ако той каже: "Да, ще имате път", ще го имаме. Ако каже – не, няма смисъл повече да се борим".

Пътят Загражден – Белица е третокласен, държавен, на места черен. Той е от изключителна важност, не само за община Баните, чието население близо 60 години призовава държавните институции да го направят по-скоро, но той се явява и алтернатива на второкласния път Пловдив – Смолян, по който често има срутища и се затваря. Планираното строителство на третокласния път се протака повече от две години, въпреки че има избран изпълнител със сключен договор от началото на месец декември от края на миналата година и няма нито една жалба срещу процедурата. Надеждите на хората са, че все пак дългоочакваното строителство ще започне, ако не предвиждат блокада на основния път.

Местни жители неведнъж са пращали писма до институциите. Въпреки обявената поръчка и въпреки отварянето на офертите през 2018 г. и липсата на жалби срещу процедурата, тя е замразена. А работите трябвало да започнат миналото лято.

В началото на август т.г. Пътната агенция съобщи, че се подготвя технически проект за строителството на 7,5 км от пътя Загражден – Белица, като амбицията е работата да започне колкото се може по-скоро.

Но търпението на родопчани се е изчерпало и те са готови на пълна блокада главния път Смолян – Пловдив край Юговското ханче.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жителите на село Загражден предупреждават, че ще затворят главния път Смолян – Пловдив

На 24 август жителите на село Загражден предупреждават управляващите, че ще затворят главния път Смолян – Пловдив при разклона на Юговското ханче, ако дотогава не започне дългоочакваното строителство на пътя Загражден – Белица. Третокласният път..

публикувано на 09.08.19 в 17:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово..

публикувано на 17.07.24 в 19:52
Министър Калин Стоянов се запозна на място с обстановката в ямболското с. Воден, където пожар на широк фронт наложи евакуиране на хората и изпепели къщи.

Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села

Десетки пожари все още горят на различни места в страната. Повечето вече са локализирани и под контрол. Най-тежка тежката е обстановка в ямболската община Болярово, където огънят погълна къщи в село Воден.  Екипи от Турция се включват в борбата с..

публикувано на 17.07.24 в 19:45

След поредица срещи ПП-ДБ отложиха за утре изявлението си за декларацията, която предлагат на НС

ПП-ДБ започна преговорите в търсене на подкрепа от останалите политически сили в 50-ото Народно събрание за декларацията си с пакет от антикорупционно законодателство. Предварително беше анонсирано, че едва след приемане на всички закони, описани в..

публикувано на 17.07.24 в 19:37

Тошко Йорданов: Склонни сме да участваме в едно управление при предварително изработена програма

От "Има такъв народ" обявиха, че биха подкрепили втория мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, но условието е предложената от тях декларация с антикорупционно законодателство да се превърне в основа за управленска програма, в..

публикувано на 17.07.24 в 19:28
Атанас Запрянов

Запрянов разпореди формированията на Въоръжените сили да бъдат в готовност

Във връзка с усложнената пожарна обстановка в страната министърът на отбраната Атанас Запрянов разпореди всички формирования във Въоръжените сили и модулите им за участие в гасене на пожари да бъдат приведени в готовност за действие при необходимост.  Това..

публикувано на 17.07.24 в 18:57