Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На дъното сме по трансплантации през последните две години

Иван Димитров: Няма политическа воля да се развива трансплантационната дейност у нас

Стефан Командарев: Чакащите за трансплантация българи надхвърля 1000, а на хемодиализа са над 4000 души

Иван Димитров, председател на Федерация "Български пацентски форум"
Снимка: Гергана Хрисчева

Темата е днес е за отхвърлянето в различните смисли на думата. Всеки трансплантиран, ако има щастието да го постигне това, живее със страховете  организмът му да не отхвърли чуждия орган. Тук обаче разговорът няма да бъде медицинския - ще говорим за усещането за отхвърляне - което имат всички у нас, които вече са на хемодиализа и се борят да стигнат до реда си за трансплантация - отхвърлянето при тях има и многопластово значение - институциите мълчат, бездействат или просто нямат отговор и обяснение - защо няма трансплантации, защо 900 човека на хемодиализа чакат за донор, а нищо не се случва.

На 30 януари от 21 ч. е телевизионната премиера на документалния филм на режисьора Стефан Командарев "Живот от живота".
Лентата разкрива смущаващата обща съдба на стотици българи, които чакат или са приели от дарители своя нов живот. Независимо че първото присаждане на сърце в Източна Европа е направено още през 1986 г. в България, днес нашата страна е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантации и донори на милион жители.
Към днешна дата броят на чакащите за трансплантация българи надхвърля 1000. На хемодиализа са окло 4-5000 души. Филмът разкрива реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора, които стоят зад това число.

Стефан Командарев

"В България има още един парадокс. Докато в Западна Европа от 10 души 9 са на перитонеална диализа , тук нещата са обратно . 9 са на класическа диализа, която много повече уврежда бъбреците и тялото и много по-трудно запазва в добро състояние, докато дойде моментът за транспланация. Това е свързано с финансиране на болиниците, с търговски интереси. В Норвегия например, български нефролози са ми раззкавали, има само няколко хемодиализи, защото пациентите с бъбречна недосатотъчност, чакат до 6 месеца максисум за трансплатация на хемодиализа.

В България във всяка болница има хемодиализа, вървят едни пари от НЗОК, това сме показали във филма - как реално нашите пациенти достигат до трансплантация, и как те се трансплантират в чужбина...това е тъжната реалност... ,   коментира в "Хоризонт до обед" режисьорът Стефан Командарев, сценарист на филма за донорството “Живот от Живота".

"4000 души на са на хемодиализа, а около 180 пациенти са на перитонеална диализа, отделно има пациенти в предиализно състояние, които са всъщност най-подходящите за бъбречна трансплантация - те са около 1800 души, така че реално нуждаещите се българи от трансплантация са около 6000 - 7000. А в листата на чакащите за бъбреци са включени 900 души", съобщи за БНР Иван Димитров, председател на Федерация "Български пацентски форум" за бъбречните трансплантации, които замряха.

"Тук идва другият проблем - част от пациентите, които са на хемодиализа изобщо не занят, че могат да бъдат трансплантирани. Лекарите в отделенията им спестяват това. Ние имаме сигнали от наши пациенти, че такива хора чак след 6-  7 години разбират, че биха могли за бъдат трансплантирани.

Перитонеална диализа няма нищо общо с класическата, при която стоиш в болницата с часове по три пъти в седмицата, "завързан" за машината. При перитонеална диализа прочистването на кръвта може да става в домашни условия и на съвсем друг приницип, с разтвори, които се вливат и ти можеш да работиш активно. Тук дори не ги уведомяват, че има и такава диализа. Проблемът е, че трябва да има реформа и в тази част", заяви Иван Димитров.

Димитров посочи, че имаме по 10 - тина трансплантации на година, но няма на кого да присадиш бъбреците, защото пациентите на хемодиализа не са годни вече, заради дългото чакане.

Няма политическа воля да се развива трансплантационната дейност у нас. И още нещо - нормативно е наложено състоянието на чакащите за трансплантация да се проверява само веднъж годишно, затова е добре да се промени това, заради влошената хемодиализна процедура у нас.

Когато викнеш такъв пациент, защото има донорска ситуация и тепърва започнеш да оглеждаш здравният му статус и установиш, че не е подходящ за трансплантация,  вече е минало много време, през което да започнеш търсене на всички други пациенти кои са годни за присажддането. Органите не може да се задържат дълго време", поясни още председателят на ФБПФ Иван Димитров.

По думите му структурирането на Covid отделения по всички болници е затруднило достъпа на всички хронично болни паценти и това е една от грешките в здравната политика по време на пандемията, смята още Иван Димитров.


 Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43

Доц. Сарийски: Само правителството ще усети ефекта от мерките

" Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата мерки . Това не са мерки, а антимерки. Наливането на пари на калпак постига един ефект - увеличаване на инфлацията. Навсякъде се водят пазарлъци и временно ще се тушира напрежението". Това каза пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на..

публикувано на 21.05.22 в 13:12

Библиотекарите излязоха на протест

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

публикувано на 20.05.22 в 15:59