Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вида Делчева: "Световна война С-19" - книга-контрапункт на фалшивите новини

Санджай Гупта счита, че човечеството е научило уроците си от пандемията

Снимка: ciela.com

"Световна война С-19" е книгата на Санджай Гупта, световно известният медицински кореспондент на CNN, която излиза днес на български език.

"Понякога е трудно човек да проумее къде истината за пандемията. Затова източникът на информация е много важен.
А д-р Санджай Гупта е специалист, който има достъп до научни данни и до други специалисти, които са в сърцето на борбата с пандемията. От друга страна той като журналист съумява да обясни разбираемо точна и научно подбрана информация за хора без медицинско образование и така да могат всички да разберат темата", каза за БНР Вида Делчева, издател от "Обсидиан"

"Бих определила книгата като трилър, чийто край няма да разберем скоро. Книгата е написана като роман, но съдържа и много научна и проверена информация - едно полезно четиво - контрапункт на фалшивите новини", каза още в "Хоризонт до обед" Делчева.

"Той не попада в капана на конспиративните теории, защото не се изкушава да прави шоу и да представя алтернативни източници с цел да е по -интересен, а търси сериозната наука, включително посочвайки направените грешки като асимптоматичните случаи на Covid-19, например. Той следва дълга си и на отговорен лекар, и на отговорен журналист, като се опитва да отразява максимално безпристрастно, възползвайки се максимално от достъпа си до научни източници", заяви още Делчева. И допълни:

"Книгата е и за журналисти, които да се учат как да отразяват пандемията, а също за самите лекари, а и за цялото общество, което иска да разбере какво се случва с нас и около нас от достоверни източници. 

Той дава ценни съвети как да продължим да живеем. Книгата е написана преди появата на варианта "Омикрон", но той предупреждава в нея за предстоящи пандемии и други опасни щамове, защото ние за жалост сме заобиколени от милиони вируси, някои от които абсолютно безвредни, но няма пречка, предвид гъстотата на населението, движението между хората,  да се появяват отново опасни вируси.

Но за него е характерна надеждата, но обоснована на науката и той дава в книга и съвети как да направим тялото си по-устойчиво

Освен това той вярва, че обществото вече е взело поуките си от тази пандемия , а също е натрупало вече научни данни как да се справя с пандемии и смята, че при следващи пандемии няма да се стигне до такова затваряне и толкова тежко за човечеството и за всички нас", изтъкна още Делчева.

На мен бяха много ценни практичните му съвети как да подобрим здравето си и да бъдем по-устойчиви, включително и психически,  допълни издателката.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затлъстяването може да доведе до психични и онкологични заболявания

Близо 40 процента от децата у нас са с наднормено тегло. "В последните 20 години наднорменото тегло във възрастта между 5 и 19 години се е увеличило три пъти", казва специалистът по хранене Павлина Мустакова, която се позовава на данни от Световната здравна организация. "Децата са все по-обездвижени. Те са пред екраните, пред телефоните, вкъщи пред..

обновено на 13.10.24 в 08:28

Фондация "Предай нататък" създава радост за възрастни хора от общински домове

Фондация "Предай нататък" започва два проекта в полза на възрастни хора, живеещи в общински домове. Те са насочени към подобряването на емоционалното, физическото и психическото здраве на обитателите на тези домове. "Ментално здраве" и "Отново на 20 с песни и танци" се осъществяват с подкрепата на друга организация - фондация "BeCause"...

публикувано на 11.10.24 в 11:08

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Местната управа във Враца затяга мерките срещу колоездачите и управляващите тротинетки в пешеходния градски център . Това е поредният град у нас, в който зачестяват инцидентите с този тип возила и общинските власти предприемат ответни действия. Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с тротинетки, има и загинал..

публикувано на 10.10.24 в 08:50
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова - управител на Фондация "Нана Гладуиш - Една от осем" , която даде и актуална информация за проекти и..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си малка транспортна фирма. Всъщност  има ли  значение  с какво се занимава човек, ако умее най-важното -..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24