Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Димитров: Успех са самите преговори между Русия и Украйна

Русия иска трайно да реши въпроса със своята сигурност, казва ректорът на УНСС

Арест на протест срещу войната в Украйна в Санкт Петербург, 28 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Успех са самите преговори. Това, което гледам като изявления след това, в момента не дава някаква надежда.“ Това мнение изрази пред БНР за проведените вчера преговори между Киев и Москва проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и експерт по национална сигурност.

Проф. Димитров посочи, че „може би е проверка на позициите и все пак някаква стъпка, че се търси мирно решение“.

Когато се тръгне към преговори, в които вече се доближават позициите, обикновено има спиране на огъня, тук не наблюдаваме такова нещо,  допълни Димитър Димитров. По думите му и двете страни са поставили неприемливи за другия искания.

„Но по-добре да има преговори и временно спиране на бойните действия, отколкото да продължава тази ескалация.“

За момента санкциите не играят такава роля. Продължава същия модел на санкции срещу хора, някои компании и някои банки, което засега на Русия вече не ѝ пречи като че ли“, коментира проф. Димитров в предаването „Преди всички“.

Районът на Иванков, Киевска област, 1 март 2022 г.

Руската страна има превес, но ако Украйна успее да задържи още няколко дни, ще се появи противодействащо усилие, което да помогне за преговорите, изтъкна проф. Димитров, според когото световният натиск ще се увеличава.

„Чисто аналитично, без емоции, без политически пристрастия, Русия иска трайно да реши този въпрос със своята сигурност. Предполагам ще търси разделяне на Украйна на две или три части, излаза си на Черно море, правителство в Киев или в другата част на Украйна. Ако Русия има пълномащабен военен успех. Затова те не ограничават операцията само в Донбас. Така са нещата, че вече за тях няма значение дали действат само в Донбас или в цяла Украйна“, отбеляза Димитър Димитров.

„Русия търсеше други решения и други договорености с НАТО и с ЕС, най-вече със САЩ, но когато не постигна тези цели, реши да премести акцента върху Украйна и поне да постигне някакви цели, някакви постижения в тези неща. Ако не се постигне едната цел, се търси решение по план Б, втората алтернатива, третата алтернатива.“

Според преподавателя привеждането на ядрените сили на Москва в повишена готовност вероятно са „блъф и показване на мускули“.

България трябва да се готви за последиците от кризата в Украйна и да бъдем по-фокусирани върху това, което ни очаква в близките месеци, категоричен е Димитров.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45