Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидетелства от Украйна - какво се случва от вчера насам

| обновено на 02.03.22 в 14:35
Бомбоубежище в Киев, 1 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предаването „Преди всички“ събра разкази на очевидци за събитията в отдени точки на Украйна в последните часове. 

Ирина Бакалчева е потеглила с влак към Лвов. Със същия влак се евакуират турски граждани и турският консул е обещал съдействие, поясни тя. Турската група ще продължи пътя си с автобуси към Букурещ, а една част от нея - към България.

„И може би ще вземат и нас.“

Вагоните са били препълнени, стана ясно от казаното от Бакалчева.

„Просто потресаващо.“

Заедно с нея има и около 15 други българи, които не са успели да се качат на автобусите с нашите дипломати, които се евакуираха от Киев. Крайната цел на Бакалчева е София.

Нощта в Мелитопол е била спокойна. Имат ток, храна и вода, но няма никаква информация. Някои магазини са отворени, но има големи опашки. Нощем има военни патрули. Това разказа Сергей Пачев от Центъра по българистика към Мелитополския държавен педагогически университет.

В Харков е било разбито танковото училище, военните складове е горял, хоризонтът е червен от взривове, свидетелства проф. Михаил Станчев от Харков.

Руските войски се опитват да навлязат по периферията на града, залага се на ракетни удари, като е имало попадение в студентското градче, допълни Станчев. По думите му взривна вълна от ударен супермаркет е засегнала половин жилищен блок.

„С ракети удариха кадетския корпус, казармите на пилотското училище.“

„Вчера се изнесохме от Киев и се преместихме в Хмелнитска област, на границата с Житомирска област. По пътищата има барикади, постове, има териториална отбрана, пазят се пътищата“, разказа проф. Олена Чмир, българист, преподавател по български език в Киевския университет.

Бойни действия засега няма, от време на време вият сирени, има комендантски час, описа картината проф. Чмир. 

Трифон Антов, който живее в Одеса и е депутат в местния парламент е прекарал нощта в Болград. Той съобщи, че в Измаилски район вчера е имало удар по военна база и е засегнато българско село.

„Херсон – там е страшно. Стрелба, убиват от едната, от другата страна, хора бягат.“

Никъде няма бензин, каза Антов.

„Магазините са празни, храната е малко. Жени, деца плачат, реват, пеша вървят 5 километра, да избягат от страната.“


Пряко от Бердянск, град в Украйна, който е под руски контрол,  учителят Диян Демиров, командирован от българската държава да преподава български език разказа за "Хоризонт до обед", че е на село и засега е спокойно:

"Чакаме да се договорят двете страни и бойните дейстия да спрат и да можем да се приберем в България. На много деца преподавахме, повечето предпочетоха да се приберат по селата, защото там е по-спокойно. Тук в селото няма войски. В Бердянск казват, че има войски, разположени, а също и Мариупол се водят боеве, до колкото знаем. Надяваме се за можем да се приберем по-скоро към България. Чухме от новините, че има разрушени мостове над Днепър и няма връзка за Одеса. Затова изчакваме. Евентуално през Запорожие да има възможност да се приберем, но е важното двете страни да се договорят и да е спокойно вече оттук насетне", сподели още за предаването "Хоризонт до обед" Демиров.

Чуйте разказите в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38