Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не спира бежанският поток от Украйна към Полша

| обновено на 02.03.22 в 18:11
4
Търговски център превърнат в бежански лагер на 3-4 км от ГКПП „Корджова“ на полско-украинската граница.
Снимка: Пламен Христов

Продължава бежанският поток от Украйна и към полската граница. Преминалите през полско-украинската граница вече над 450 000, като само за вторник границата са преминали около 100 000 бежанци от Украйна. Това са предимно млади жени с деца.

На ГКПП „Корджова“ самата граница към Украйна е затворена. Допускат се само автобуси, които извозват желаещите да напуснат Украйна. Иначе, от другата страна са километрични опашките от бежанци от Украйна с автобуси, леки автомобили, на жп гарата в Пшемишъл също има много бежанци, които пристигат с влакове.

Тези, които са с автобуси и влакове се настаняват в бежански лагер на 3-4 км от ГКПП-то. Това е търговски център, който е превърнат в бежански лагер. Там са осигурени походни легла, одеяла, топли напитки, вода и храна за пристигащите, които се посрещат от множество доброволци, които ги насочват към други автобуси. Те идват оттук да ги вземат, за да ги транспортират до вътрешността на Полша и до други западноевропейски страни, където ги очакват техни близки или са се насочили бежанците от Украйна.

Създадена е невероятна организация. През цялата нощ пристигаха бежанци от Украйна. От сутринта до обяд също продължаваше потокът - километрични опашки от другата страна на границата желаещи да се спасят от интервенцията.

Ето какво споделиха пред пратеника ни Пламен Христов жени, търсещи убежище:

„Постоянно бомбардират - жилищни блокове, сгради, разрушават всичко, домове, умират деца, умират хора.“

„Путин е луд, страшно е.“

„В Украйна сега е много страшно, разрушават се домове, сгради, умират деца, умират хора.“

„Всички сме пристигнали тук, за да спасим живота си - жени с децата си, а мъжете остават там, за да защитават.“

„Това са два славянски народа, винаги са били приятели, а какво излезе? Страшно. Загиват хора.“

„Искаме вкъщи и мир!“

„Ние обичаме Украйна и ще се завърнем, помогнете ни да живеем в мир.“ 

Хората търсят помощ и искат да се завърнат в родината си след приключване на военните действия.

Над 300 хиляди са тези, които са преминали украинско-полската граница през тези дни от началото на военната интервенция. Само тук през граничния пункт „Корджова“ са преминали над 120 хиляди бежанци.

Чуйте повече за ситуацията на границата с Полша в звуковия файл.

Снимка: Пламен Христов

Снимка: Пламен Христов

Снимка: Пламен Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НС с временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

Със 117 гласа "за" и без дебати – мнозинството в Народното събрание подкрепи създаването на нова временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групата на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха предложението на ПП-ДБ, като 62 от ГЕРБ-СДС гласуваха против, а..

публикувано на 03.07.24 в 10:15
Дарин Георгиев от

ПГ на "Величие" ще гласува против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов към председателя на групата Николай Марков и отрече да има разцепление сред тях.

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната надпревара, като има и драстични случаи. В разгара на предизборната кампания в Дупница се разгоря..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Мартин Михайлов

20-годишния Мартин Михайлов за страстта да си спортен журналист

Лятото на 2024 се оказва изключително богато на спортни събития. Европейското първенство по футбол, Летните олимпийски игри в Париж, Wimbledon и US Open.  Отразяването на спортните първенства е една от отговорностите на спортния журналист. Предимството на тази професия е, че хората, които са занимават с нея имат възможност да опознаят света,..

публикувано на 03.07.24 в 09:44
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42