Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България пристигнаха автобуси и коли с бежанци и дипломати от Украйна

| обновено на 02.03.22 в 13:17
Снимка: Мая Щърбанова

Около 190 пожелали евакуация граждани на Украйна, България, Република Северна Македония, Германия и Армения тази сутрин пристигнаха в България с осигурен от Министерството на външните работи транспорт.

 За всички, които нямат близки или роднини у нас, където да отседнат, са организирани пунктове в област Варна.

Министър Теодора Генчовска информира, че със съдействието на турските власти чрез влакове днес са били евакуирани още български граждани от градовете Харков и Киев.

Около 36 часа е продължило пътуването на автобусите и автомобилите с дипломатическия ни корпус от Киев. При пристигането си на българска територия пътуващите споделиха, че са благодарни за създадената организация, както и че в Киев ситуацията е много тревожна.  

"Много страшно е в Киев. Много сме благодарни на българското правителство, че навреме ни спасяват".

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, която беше на граничния пункт при Дуранкулак, увери, че за всички пристигнали хора е осигурено място за подслон, храна, както и превоз за тези, които не желаят да останат във Варна. В акцията по посрещането на бежанците в цялата страна са се включили и много доброволци.

Теодора Генчовска съобщи, че българите, които в следващите дни искат да се евакуират от Украйна, ще могат да разчитат на съдействие за това на Ситуационния център към министерството, тъй като, заради обстановката в момента, българските дипломати в Украйна са изтеглени от страната.

Тя уточни, че с евакуирането на мисията в Киев и генералното консулство в Одеса тяхната функция се поема от Ситуационния център, с който всеки български гражданин, искаш да напусне Украйна, може да се свърже за помощ.
Евакуираните от Киев споделиха пред журналисти, че са изключително благодарни на българското правителство, както и че по пътя, благодарение на добрата организация и ескорта, не са имали проблеми.

Областният управител на Варна Благомир Коцев, който също беше на граничния пункт, посочи, че в справянето с бежанската вълна от Украйна получават подкрепа от Българския червен кръст, Българо-украинското дружество, както и от редица доброволци.

Около обяд четирите автобуса с близо 200 бежанци от Киев пристигнаха в почивната станция на Министерството на отбраната в курорта "Св. Константин и Елена". Част от хората ще отпътуват за други градове, сред които София и Пловдив.

Две жени - българката Десислава Пеева с 5-годишния Алекс, и Альона от Киев пристигнаха с автобусите. Те споделиха преживяното и благодарността си към България:

„Чуваш гърмежи, експлозиви, стрелят се. Детето, за наша радост, не разбира какво се случва. Аз също не вярвах, че нещо такова може да се случи. Просто с думи няма как да го опишеш какво е изживяването. Ужасно нещо е войната, аз не бих искала никога повече, не знам, в 21 век е просто необяснимо да има такива неща. Войната е нещо ужасно, не спите, спите с едно затворено око, и това е, постоянно сте нащрек. Ако нещо се случи да имате възможност да реагирате".

„Голям стрес, моите близки останаха там, майка и сестра. Те няма възможност да дойдат, майка болна. Имаме приятели в Созопол, Разград,  Нямаме възможности, само малки раници, само с една раница и затова няма нищо. Усмихвам се, защото тук е много приятно, много обичам България, уча език и тука живее моята душа“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта Младежки център Монтана е подготвил разнообразна програма. Тази вечер, от 20 часа, на сцената на..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд, където то се появи на неизползвана понастоящем рамка за билборд. Уличният художник публикува..

публикувано на 11.08.24 в 11:52

Грузинец е с опасност за живота след ПТП край Монтана

48-годишен грузинец е в болницата в Монтана с опасност за живота. Чуждестранният гражданин е с множество ранни вследствие на катастрофа край село Смирненски Тежкият пътен инцидент е станал вчера следобед. Грузинският гражданин е пътувал с колата си от Видин за Монтана. Преди село Смирненски, с несъобразена скорост, при излизане от десен завой..

публикувано на 11.08.24 в 11:28

Продължава тенденцията към намаляване на населението в Ловешко

В област Ловеч продължава процесът на намаляване и застаряване и на населението. Намалява броят на живородените деца, но в същото време намаляват и починалите. Според данните от Териториалното статистическо бюро към 31 декември  2023 г. населението на област Ловеч е 112 225  души, което представлява 1.7% от населението на България и нарежда..

публикувано на 11.08.24 в 11:25
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Най-малко две жертви на руски удари в Киевска област

Двама души са загинали, а трима други са били ранени при руски удари в Киевска област през нощта, съобщиха местните власти. Две къщи са били разрушени, а на няколко други са нанесени щети. Столицата Киев е била атакувана с дронове и ракети, но всички са били свалени и няма пострадали и щети. Четирима души са пострадали при руска атака срещу..

публикувано на 11.08.24 в 11:21

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в..

публикувано на 11.08.24 в 10:14