Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Разногласия за идеята за промяна на датата за започване на учебната година за учениците

73% от родителите категорично не одобряват тази идея

Снимка: Здравка Маслянкова

Българските ученици учат най-малко и почиват най-дълго в Европа, констатират от просветното министерство. По тази причина, паралелно с прегледа на учебното съдържание, в МОН са разработени няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината, които предстои да бъдат обсъдени със синдикатите и работодателите в системата на средното образование. През 2022 година учебната година ще започне на 15 септември. Има много разногласия около намерението за промяна на датата.
"Има много "за" и "против". Една от причините да искаме да започне по-рано учебната година е да има поне няколко дни, ако не и  една седмица повече време за усвояване на материала, упражнения, така че децата да го усвоят по-добре", каза министърът на образованието академик Николай Денков.
В интернет е поставена петиция за смяната на датата, на която да започва учебната година. Тя е инициирана от Анита Нейкова на 29 ноември 2021 и е активна към този момент:

"В системата на образованието има много проблеми, но нито един от тях няма да се реши с удължаване на учебната година - било то с по-ранен старт или с удължаването ѝ през юни, както министър Денков спомена", заяви за предаването "Закуска на тревата" Нейкова.

Ако бъде прието предложението за започване на учебната година между 5 и 7 септември се обмисля да има по-регулярни ваканции като ранно септемврийска, по-дълга междусрочна, но от друга страна се обсъжда удължаване на учебната година за най-малките ученици:

Ученици и родители от София заявиха:

"За мен е по-добре лятото да е по-дълго и да започваме от 15".

"Повече време имаме за ваканция, която е много нужна особено в нашето училище, където ни натоварват много".

"Не съм убедена, че тази седмица и половина би ни дала повече знания".

"Не, нямаме никакви климатици, много е зле обстановката в училище, не е за такова време".

"Няма особен смисъл"

"Макар и да са само около 10 дни е хубаво да ги имаме и тях към ваканцията, да не ни се отнемат".

"И на учителите не им се занимава с токова стрес, те си имат работа, ние си имаме работа също. Всеки има лично пространство и време за себе си".

"Според мен качеството трябва да се подобри, а не количеството".   

"Смятам, че не е необходимо. Децата са деца и е добре да имат по-дълго време да прекарват лятото в игри и навън".

Асоциация "Родители" проведе проучване чрез онлайн анкета сред 1 939 родители. Поводът за провеждане на изследването е идеята на МОН учебната година да започва в началото на месец септември. 73% от родителите категорично не одобряват тази идея. Основната посочена причина за това е, че децата са претоварени и имат нужда от дълга лятна почивка, а причината за това претоварване родителите виждат в прекалено сгъстения учебен план и преподавания материал, който трябва да се преструктурира и олекоти, за да има повече часове за упражнения и усвояването му. Те не вярват, че двете седмици ще допринесат за по-доброто и качествено образование. Нещо повече - много родители виждат това предложение като формална мярка, безсмислено удължаване на годината, а не същностна реформа, която според тях е необходима и трябва да е на първо място съдържателна - в учебния план и материала - и едва след това да се разсъждава необходимо ли е местене на дати.

Едва 18% одобряват или частично одобряват мярката. 40% от родителите я одобряват при условие, че има други по-дълги ваканции в рамките на учебната година.

"Те наистина не одобряват и то в изключително висок процент", каза за БНР социологът Давид Кюранов от Асоциация "Родители".

По думите му родителите искат съдържателна реформа в образованието:

"Най-вече да се намали и олекоти учебния материал и да има повече време за упражнения и отработване на това, което се учи в училище".

Според председателят на Синдиката на българските учители в Бургас Константни Янков повечето педагози не са съгласни с по-ранната дата за начало на учебната година, тъй като те започват работа от 1 септември, за да подготвят учебния процес, което означава, че при евентуална промяна трябва да започват работа от август.

"Практически няма да можем да ползваме отпуски, тъй като ние учителите за разлика от останалите категории работници и служители ползваме отпуски само по време на ваканциите. Ще се създадат проблеми за ползването на отпуски, тъй като ние сме ангажирани през юли с провеждане на изпити".

Нако Наков, директор на Средно училище в Горна Малина, Софийска област коментира за "Хоризонт".

"Нямам еднозначен отговор. Има разумност и в доводите "за" и в доводите "против". Едното виждане е добро и в другото има резон. Знаем, че през юни и през юли месец учебен процес се води трудно, може би това ще се случи през септември. Ще се наложи преорганизация на цялостната дейност, включително и посягане на възможността за почивка на учителите".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени изследваха националното културно наследство в чужбина

Учени в областта на българския фолклор, етнография, култура и изкуство реализираха проект на тема „Конструиране на националното културно наследство в чужбина. Трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“. В Етнографския музей при Българската академия на науките в началото на седмицата бяха открити 12 табла, съдържащи текстова и визуална..

публикувано на 14.08.22 в 08:58
Стефан Милев, заместник-кмет на Община Плевен

Законови ограничения правят недостъпна социалната услуга "Асистентска подкрепа"

С решение на Общинския съвет в Плевен се променя броят на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“. Услугата започва дейността си с капацитет 386 потребители на 1 април 2021 г., година по-късно се оказва, че тази бройка не може да бъде достигната поради законови ограничения.  Какво налага намаляване на потребителите..

публикувано на 11.08.22 в 16:49
Гълъби са пуснати на церемонията в Парка на мира в Нагасаки, 9 август 2022 г.

Япония почете паметта на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки

Жителите на Япония запазиха минута мълчание в памет на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки, извършена преди 77 години от Съединените щати. Траурната церемония в Парка на мира започна в 11:02 ч. местно време, когато на 9 август 1945 г. над Нагасаки избухва бомбата, хвърлена от стратегическия бомбардировач B-29 на американските..

публикувано на 09.08.22 в 08:30
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: "Булгаргаз" – умишлен фалит или невежество?

През цялото съществуване на злополучния кабинет на Кирил Петков, ПП дефинираха врагове, вместо да дефинират политики. Главоломният им провал във всички възможни сектори на държавното управление беше прикриван от медийно словоблудство за велики постижения. Служебният кабинет на президента Румен Радев трябва да направи и вече започна да прави..

публикувано на 07.08.22 в 13:39

Коментар на Петър Волгин: За кабинета и неговите злополучни критици

Това, че умнокрасивитетът и политически коректните коментатори скачат срещу служебното правителство е най-доброто доказателство, че настоящият кабинет може да свърши добра работа. Сигурно сте забелязали, че грантовите мислители много се дразнят от всички политици, които се опитват да направят нещо добро за България. Ето сега, служебният кабинет..

публикувано на 07.08.22 в 12:24

Пакистан е шестият най-голям производител на манго в света

За втора поредна година посолството на Пакистан в София организира Фестивал на мангото! В България плодът манго има малък дял на пазара на плодове и зеленчуци. Консумираме го повече като сок. Мангото намира голямо приложение и в козметичната индустрия под формата на крем за лице и тяло, шампоан за коса или сапун. Вероятно малко хора знаят, че мангото е..

публикувано на 07.08.22 в 09:12

Национален събор - среща на туристите ветерани се провежда в село Скандалото

В село Скандалото, в района на Априлци, се провежда традиционния Национален събор-среща на туристите ветерани. "Около година ни трябваше, след като се роди идеята да изберем подходящо място,защото, когато се прави палатъчен бивак,  трябва на мястото на бивака да има вода за пиене, да има вода за битови нужди, трябва да има дърва за огън, желателно е..

публикувано на 06.08.22 в 13:58