Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Косово не желае да изглежда като апендикс към Сърбия

Снимка: БГНЕС

„В последно време тонът между Прищина и Белград изглежда доста остър. Белград счита идването на правителството на Албин Курти на власт като заплаха за диалога между Прищина и Белград, като заплаха за сърбите, които живеят в Косово. Искри припламват, напрежение постоянно има. Но не искам да вярвам, че ще се стигне до открита конфронтация, която би довела до много рискове“.  

Това каза пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово и Албания. 

По думите му забраната за провеждане на избори на 3 април на косовска територия е наляло допълнително масло в огъня, след като досега сръбски избори в Косово са били допускани. 

Косово не желае да изглежда като вид апендикс към сръбската държава и затова не желае да допусне на своя територия да се реализира изборен процес. Когато се гласуваше под егидата на ОССЕ, избирателните пунктове бяха на косовска територия, бюлетините се извозваха със специален транспорт и охрана до сръбската територия, където се извършваше преброяване и отчитане на резултатите от изборите“. 

В предаването „Събота 150“ Бобев допълни: 

„Още преди войната в Украйна от Прищина се чуваха гласове, че има риск обстановката в района да се дестабилизира. Както Курти заяви в интервю, този риск се създава от политическия натиск на Русия над Сърбия. Според него рискът от военен конфликт на Балканите е по-голям от този за военен конфликт в Прибалтийските държави и Молдова. Интервюто е от 3 март. Затова се иска ускорена писта за членство в НАТО. Това предизвиква сериозни тревоги в Сърбия“. 

Интервюто с Боби Бобев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че няма сериозни щети, въпреки че градушката на места е била с големина на орех.  Според кмета на..

публикувано на 22.05.24 в 18:46
 Жордан Бардела

Жордан Бардела: "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия

Три седмици преди европейските избори френската крайнодясна партия "Национално обединение" скъса отношенията си с германския си съюзник "Алтернатива за Германия" след компрометиращото изказване и подозрителни връзки на нейния лидер Максимилиан Кра. "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия" - заяви лидерът на френската крайна десница..

публикувано на 22.05.24 в 18:30

Economist: Възможна е руска офанзива в Сумска област

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков. Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област В Донецка област украинските сили са били принудени да предприемат маневри при Покровск след ожесточени..

публикувано на 22.05.24 в 17:55

Нов състав на КЗП, председател е Мария Филипова

Служебното правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите, досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени. От пресслужбата на Министерския съвет информират, че за работата на действащото към момента ръководство на Комисията в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са..

публикувано на 22.05.24 в 17:36
Йордан Арабаджиев

Съюзът на международните превозвачи се опасява от "ужас за българския транспорт и икономика", след като започне ремонт на "Дунав мост"

"През последните две седмици трафикът на "Дунав мост" 2 е сериозно затруднен. Опашките са огромни. Вчера се стигна до 24-часово чакане". Това съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителн директор на Съюза на международните превозвачи. " Загубата е както за българските превозвачи, така и за нашата икономика . Българските стоки не могат да..

публикувано на 22.05.24 в 17:33