Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„В момента в Русия се извършва зачистка и престуктуриране на елитите“

Проф. Иво Христов: Европа ще се превърне в здраво привързано колело към колесницата на САЩ

„Светът ще премине през множество калибрирания, включително военни конфликти и този в Украйна няма да бъде последният“

проф. Иво Христов
Снимка: Борислава Борисова

„Ние сме в процес на деструкция на стария световен ред, който се изразяваше в доминитета на САЩ и тяхната клиентела след рухването на Съветския съюз 1990 г. Този доминитет, който носи политкоректното наименование глобализация – концентрация на икономическите, политическите, финансовите, всякакви други потоци в рамките на едно ядро – т.нар. северноатлантическо ядро. Този свят приключва. Проблемът е, че новият още не е дошъл. Това е много драматичен процес, многопластов, много конфликтен. Както е показала световната история, той винаги преминава през войни.“ Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов.

Някои хора много бързо ознаменуваха края на стария ред и началото на новия. Това е дълъг, сложен и противоречив процес, който може да бъде обърнат, отбелязва Христов.

„Имаме трансформация на самия капитализъм в западното ядро – което ни подготвяха с Covid истерията и беше активната фаза на тази операция. Става въпрос за ликвидирането на капитализма във формата, в която го познаваме. Става въпрос за едно строго ригидно общество на тотален контрол на менталността на хората през електронните мрежи. Тези всичките технологии за стопиране на огромни маси от хора, за ликвидиране на т.нар. средна класа – всичко това се случи буквално пред очите ни. Проблемът е в това, че има акселерация на историята – процеси, които се смяташе, че ще траят няколко десетилетия, се случват вътре в рамките на няколко години.“

Комбинация между Китай и Русия е единствената, която може да осигури баланс със САЩ, смята Иво Христов.

„Не бих казал, че има съюз. Има добре разбран интерес. Те очевидно желаят статуквото да бъде променено. Но това съвсем не означава, че ще има едва ли не нов Варшавски договор, но че ще има много сериозна колаборация, е повече от ясно, тъй като интересите им съвпадат.“

В момента в Русия се извършва зачистка и престуктуриране на елитите. „Петата колона“ буквално си тръгва физически, подчерта проф. Христов в предаването „Политически НЕкоректно“, като даде пример с напускането на Анатолий Чубайс, „сивия кардинал“ на руския преход.

Според него курсът, който Русия е предприела към суверенизация и към превръщането ѝ в самостоятелен полюс на силата, е повече от ясен. Христов определи като елементарно схващането, че един човек може да определя курса на една страна и когато той си отиде, курсът ще бъде променен.

Това не е руско-украински конфликт. Украйна е просто прокси на терена, коментира проф. Иво Христов.  

Много отдавна се говореше за макроблоковете, които ще дойдат на мястото на глобализацията. Докато изкристализират тези нови блокове, светът ще премине през множество калибрирания, включително военни конфликти и този в Украйна няма да бъде последният, отбеляза още той.

В момента Европа извършва ритуално самоубийство, тъй като няма собствена геополитическа воля. Европейските елити в момента работят срещу икономическите интереси, чисто егоистични, на Европа. Това е опаковано в идеологическите приказки за еманципация от тоталитарната зависимост от Русия. Резултатът е, че Европа ще се превърне в много здраво привързано колело към колесницата на САЩ.“

Ще мине известно време, за да серазкрият„прелестите на новия икономически курс, който ще се изрази в енергийна, продоволствена, демографска, бежанска криза“, в рухването на модела на държавата на всеобщото благоденствие, изтъкна Иво Христов.

„България няма собствена воля, тя не е фактор на нищо. България преди 30 години от сателит на Съветския съюз стана сателит на Америка. Тук отдавна е станало ерес, че може да сте малки, но да имате такова нещо като национално достойнство и да си платите за това. Няма такова желание.“

Има драстично противоречие между геополитическото място, на което се намираме, и нагласите на елитите (независимо дали са учили в Москва или във Вашингтон) и населението, смята Христов.

България няма никакъв интерес от влизането в конфликта в Украйна. Полша има емоционален и политически интерес, както и национални сантименти да си прибере западните пет провинции, Унгария също има интерес, Румъния дори има своя интерес, но за България няма никакъв национален залог, коментира проф. Иво Христов.

Не знаем дали ще има ЕС, докато Македония приключи с всички глави на преговорния процес, каза още той. По думите му обаче „ще бъде измислена формулата, тя ще бъде предложена на нашето общество и то ще я преглътне“, прогнозира проф. Христов.

Който е против влизането на Македония в ЕС, е руски агент – това е шедьовър на логиката на нашите управляващи. Беше просто въпрос на време да бъде формулирано“, заяви още социологът.

Първо ще имаме много сериозен провал, и то по външнополитическа линия – по македонското направление и по украинското направление, което щедоведе до вътрешнополитическа промяна, прогнозира Иво Христов.

„Тоест, първо ще настъпим мотиката, тя ще ни удари по главата, за да разберем нещо, което го знаехме и преди да я настъпим.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Октавио Маренци: Предстои много труден период за бизнесите, които се нуждаят от евтини пари

Като на филм за един уикенд в Швейцария се случи немислимото – втората по големина банка в страната и нейна емблема вече е в миналото . С активи от близо пет трилиона долара швейцарската банка UBS , която бе принудена да придобие закъсалата Credit Suisse, ще се превърне в четвъртата по големина банка в света . Дори от Асоциацията на банковите..

публикувано на 25.03.23 в 11:05
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Затъването на САЩ в Ирак отвори стратегически вакуум, Русия и Китай се еманципираха от Запада

Интервенцията в Ирак има съдбовно значение за ролята на Америка в първите две десетилетия на 21. век. Тази кампания прекъсна успешното настъпление на САЩ в тяхната роля на водеща световна сила след края на Студената война. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев "До такава степен бяха мощни стратегическите..

публикувано на 25.03.23 в 10:12

Мариана Милтенова: Българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични. Секторът се унищожава сигурно и бързо

Фермер от Кюстендилско с над 30-годишен опит, който отглежда пасищни животни, съветва " министърът на земеделието в месеца поне 3 дни да преспива в една кошара при един фермер , при един овчар, кравар". За производството на 100 тона и на 3 литра мляко на ден таксата е една и съща, това е безобразие – все едно вие да имате колело, а аз – рейс..

публикувано на 24.03.23 в 09:14
Георги К. Първанов

Георги К. Първанов: Очакваният среден ръст на заплатите за тази година е 9-10%

Очакванията за тази година са да няма нито големи играчи, нито големи проекти, които да навлязат в страната . Това каза пред БНР Георги К. Първанов, експерт по Човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Очакваният среден ръст на заплатите в страна за тази година..

публикувано на 24.03.23 в 08:24
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност . Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на..

публикувано на 23.03.23 в 14:41
проф. Здравка Валерианова

Проф. Здравка Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг . Това заяви в интервю за БНР проф. Здравка Валерианова, която има над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Тя е ръководител на раковия регистър...

публикувано на 23.03.23 в 10:07

Инж. Иван Моллов: Има сериозни рискове пред изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти

Има сериозни рискове за изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти, за които липсва индексация . Това заяви пред БНР инж. Иван Моллов, заместник-председател на Камарата на строителите. Той е категоричен, че тези проекти трябва да се реализират, като необходимите средства за индексацията им е 450 млн. лв. Ако не успеем да ги завършим..

публикувано на 22.03.23 в 10:42