Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Опит за подмяна на съдебната реформа ще е червена линия за коалицията“

Надежда Йорданова: ВСС трудно ще гласува отстраняването на Гешев

„Антикорупционната комисия ще препраща случаи към Европрокуратурата“

Надежда Йорданова в студиото на „Политически НЕкоректно“
Снимка: БНР

Очаквам задълбочен и професионален дебат за конкретните обстоятелства дали главният прокурор е уронвал, или не е уронвал престижа на съдебната власт. Разбирам трудностите за гласуването пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Разбирам колко е трудна настоящата институционална ситуация“.

Това коментира пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова във връзка с очакваното на 12 април решение на ВСС дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

По думите на правосъдния министър е изключително важно промяната на прякото влияние на главния прокурор да се случи при структурирането на новия ВСС. Тя уточни, че все още няма изработени процедурни правила за избор на членовете на ВСС от парламентарната квота.

Йорданова подчерта, че в Плана за възстановяване и устойчивост една от важните мерки е ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, когато има данни за престъпление:

„Мярката е разписана внимателно по начин, който да не изисква изменение в Конституцията. Включва детайли, които трябва да бъдат разработени в закона. Разследващият магистрат ще бъде избиран между съдии на високо ниво. Изборът ще е на случаен принцип. Той ще има конкретни гаранции за независимост по време и при завършване на разследването. При изпълнение на функциите този магистрат ще трябва да има статута на прокурор. Предвижда се главният прокурор да бъде временно отстраняван от поста, докато трае разследването“.

Конкретните законодателни мерки ще бъдат във фокуса на работна група, която ще заседава за първи път в средата на април.

„Законопроектът трябва бъде готов през юни и най-късно да мине през парламента наесен“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ министър Йорданова допълни, че антикорупционната мярка в Плана показва ангажимента на правителството.

„Антикорупционното законодателство вече трябваше да бъде в парламента. Уточняват се детайли и разпоредби. Не виждам пречки да се продължи към разделяне на КПКОНПИ и обсъждане на законопроекта в Народното събрание. Създаване на отделна антикорупционна агенция. Функциите по конфискуване на незаконно придобито имущество – в друг орган. Антикорупционната комисия да има разследващи функции. Тя ще може да препраща пряко към Европейската прокуратура случаи“.

На въпрос за червената линия на „Демократична България“, след която партията би преценила, че няма как да остане повече в управляващата коалиция, Йорданова отговори:

„Всякакви опити за подмяна и за имитиране на реформи в съдебната власт биха били червена линия. Опит да се запази същият статут на безконтролност и безотговорност на главния прокурор би бил червена линия... Ако Законът за съдебната власт не бъде подкрепен в пленарна зала, това би била голяма червена лампа и ще означава, че част от партньорите не си изпълняват предизборната програма“.

Интервюто с Надежда Йорданова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40