Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернар Гета: Макрон трябва да убеди избирателите на конкурентите му да гласуват за него

Евродепутатът от групата "Обнови Европа" Бернар Гета
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът от групата "Обнови Европа" Бернар Гета, част от която е и партията на настоящия президент Еманюел Макрон, смята, че на първия тур от вчерашните избори за държавен глава във Франция нищо не е решено и има реална възможност на втори тур да спечели кандидатката на крайната десница, близка до руския президент Путин Марин льо Пен. 

Разликата в полза на Еманюел Макрон е едва 4%. 

Господин Гета, разликата на първи тур между настоящия президент Макрон и съперничката му Марин льо Пен е едва 4 процента. Какво ще направи партията му, за да увеличи дистанцията и той да спечели изборите след две седмици?

Сега Еманюел Макрон трябва да убеди избирателите на различните кандидати отляво и на парламентарно представените отдясно, зелените и онези, които не са го подкрепили на първи тур, с изключение на тези на Льо Пен и Земур, да гласуват за него. За тази цел той трябва да направи две неща - да разговаря с избирателите отляво и да подчертае направеното през първия мандат, което отговаря на техните аспирации. Например, той свали безработицата драстично  и успя да убеди ЕС да прибегне към колективните заеми, което е скъсване на Общността с догмите на монетаризма и е по-скоро дълго завръщане към кейнсианството.  После трябва да убеди гласуващите за зелените, че именно той позволи ЕС да приеме Зеления пакт като един от своите основни стратегически приоритети. Така че не му липсват козове и аргументи. В същото време към неговата личност има силно враждебно чувство, на моменти ирационално и гневът наистина е дълбок.  Така че резултатът от втория тур изобщо не е предизвестен и г-жа Льо Пен може да спечели. 

Още повече, че третият кандидат - Меланшон, каза, че неговия електорат няма да даде един глас за Льо Пен, но не призова да се гласува за Макрон в прав текст....

Точно така и това оставя възможността за неговите избиратели или да се въздържат, или да гласуват за Макрон. Това е ясно. Въпросът е да се разбере колко ще го подкрепят и колко ще си останат вкъщи, защото тези, които няма да отидат до урните, де факто ще гласуват за Льо Пен. И така пак остава една въпросителна. 

Все пак вие не предвиждате ли победа за Макрон?

Не, абсолютно отказвам да правя всякакви прогнози, защото ситуацията е изцяло отворена, затова оставам изключително обезпокоен от възможността г-жа Льо Пен да победи. 

Знаете ли, че руската агенция "Новости" снощи я обяви за победител на първи тур?

Вижте, това се нарича "пожелателно мислене", а някой да бъде избран на първи тур е абсолютно невъзможно. Хората от агенция "Новости" и апаратът на руската пропаганда е просто глупав и необразован. 

Как войната в Украйна се отрази на изборите?

За съжаление, много малко, защото ако тази война бе повлияла на резултатите, Льо Пен трябваше да се срине. На всички пред очите ни са кадрите, на които Путин я приема по време на последните президентски избори. Тогава тя отиде при него да поиска подкрепа и я получи. А за същото отиде и при Тръмп, който дори не пожела да я приеме. И точно такъв кандидат се представя като кандидат на патриотите и в полза на национализма, а всъщност е на чуждестранна партия. И дори Тръмп да не е на власт, Путин е и води война в Украйна. 

Тя все пак се опита да се дистанцира от него, скри част от общите снимки....

Не, извинете, не! Дистанцира се като каза, че не може да одобри войната, предприета от него, но напълно отказва да го определи като диктатор, да говори за извършени военни престъпления от руската армия в Украйна и продължава да твърди, че Франция трябва да сключи съюз с Русия на Путин, което е направо невероятно! И нека не забравяме, че кампанията й се финансира от унгарска банка, тоест от Орбан, който е съюзник на Путин.

Очаквате ли това да бъде използвано от настоящия президент срещу нея в рамките на тези две седмици преди втория тур?

Не знам дали г-н Макрон ще използва пряко или не този аргумент, но поне досега войната в Украйна не взема превес върху решенията на електората на Льо Пен. Влияние оказва най-вече отхвърлянето на Макрон, враждебността към имигрантите мюсюлмани и дори към френските мюсюлмани. А това е и враждебност към ЕС.

Ако Макрон все пак спечели, как ще работи с парламент, в чиито две камари ще преобладават представители на крайната левица и крайната десница?

Не непременно от крайната левица и десница. Бих казал, че по-скоро има голяма възможност Националното събрание да бъде много разпиляно след парламентарните избори през юни, както беше по време на Четвъртата република и Макрон ще има много проблеми в опит да създаде стабилно мнозинство там. Това ще е и неговата жертва, ако бъде преизбран.       

А ще намери ли ефективният инструмент, за да спре войната в Украйна?

Това не зависи от него, а от г-н Путин. Всичко зависи от него. Дори не казвам от руските власти, а персонално от Путин - дали този човек в даден момент ще приеме, че е загубил войната. Не знам, но не изглежда вероятно. И ако не го приеме, се опасявам, че ще избере бягство напред с нови провокации и агресии. Хора като Макрон могат да направят абсолютно необходимото - да предадат съобщения от страна на украинския президент и да запазят отворени каналите за деня, в който Путин, за щастие, ще направи някакъв приемлив компромис. Но да натежи реално върху решението на този човек - самотен и затворен във вътрешната си логика, боя се, че никой няма да може. 

Тони Николов

В предаването "Нещо повече" журналистът Тони Николов от портал "Култура" коментира, че Еманюел Макрон в речта си след изборния ден е заявил, че му се прави нещо ново:

"Той обяви, че вижда един нов проект - по-екологичен и по-социален. Мисля, че следващите две седмици ще са на протегнатите ръце към младите, към еколозите".

Николов подчерта, че всички анализатори не спират да повтарят: "Традиционните партии във Франция умряха". 

Журналистът цитира думите на Марин льо Пен, че това не са избори, а е цивилизационен избор:

"Трябва да дешифрираме внимателно тези нейни думи"

Той изказа мнение, че Макрон има крехък шанс да спечели:

"Две седмици много хора ще мислят във Франция. Не е само въпрос на аритметика, политиката трябва да бъде рационален избор. Не става дума само за 5 години и един пореден кандидат. Става въпрос дали ще променим Европа и света". 

Интервютата на Ангелина Пискова с Бернар Гета и на Людмила Железова с Тони Николов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21