Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти блокираха мостове над река Темза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Активисти на движението "Бунт срещу унищожението" блокираха няколко моста над река Темза в Лондон в рамките на протест срещу използването на изкопаеми горива. 
Природозащитниците проведоха вече няколко акции през седмицата с искания да се прекрати изполването на фосилни горива. 

В петък те огранизираза седящи протести на няколко моста в центъра на Лондон, сред които Ватерло, Блекфрайърс и Уестминстър, блокирайки по този начин едни от най-оживените транспортни артерии на града. Мостът Блекфрайърс за дълго време бе блокиран само от една 76-годишна жена, която легна на пътното платно и отказа да напусне, настоявайки пред дошлата полиция да бъде арестувана. Луси Хардинг от град Рединг каза, че за първи път е чула за климатичните промени от нейния доведен син през 1976 година и е ужасяващо, че през всичките тези години оттогава наблюдава как светът продължава да върви към катастрофа. 

Междувременно десетки активисти бяха обвинени от властите в предприемане на синхронизирани действия срещу три ключови терминала за разпределение на горива в Лондон. Отговарящият за енергетиката министър Грег Хандс заяви, че макар и да се цени правото на мирен протест, е важно да не се нарушава всекидневния живот на гражданите. Ето защо няколко петролни компании са получили позволение да защитят обектите си, като работят съвместно с полицията за арестуване на нарушителите на закона и да гарантират нормалните доставки на гориво. 

Кулминацията на протестите на "Бунт срещу унищожението" се очаква да бъде в събота и неделя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Лондон активисти окупираха апартамент на Дерипаска

Протестиращи в Лондон срещу руската агресия в Украйна окупираха апартамент в центъра на града, който е притежание на един от руските олигарси, на който правителството наложи санкции. Организатор на протеста е групировката LondonMakhnovists. Нейните..

публикувано на 14.03.22 в 16:54
Лондон, 26 март 2022 г.

Мащабен протест срещу войната в Украйна се проведе в Лондон

Десетки хиляди се събраха в Централен Лондон вчера, за да изразят солидарност с народа на Украйна. Лондонският площад „Трафалгар“ се превърна в море от жълто и синьо след призива на украинския президент Володимир Зеленски, за да протестират срещу..

публикувано на 27.03.22 в 07:57
Членове на групата за натиск Extinction Rebellion висят на въжета и са окачили транспарант на Тауър Бридж в Лондон с надпис „Спрете изкопаемите горива сега“, 8 април 2022 г.

„Бунт срещу унищожението“ планират грандиозен протест в Лондон

Активисти на движението „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion) заявиха, че ще проведат следващата седмица най-грандиозния си протест по улиците на Лондон с призиви за край на използването на фосилни горива в икономиката. Движението, което..

обновено на 10.04.22 в 00:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище ,  с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда...

публикувано на 17.07.24 в 16:11

В жегата лекари мерят кръвно на пазара в Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време. Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите, разказва..

публикувано на 17.07.24 в 16:11
Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания. Това стана чрез реч на краля при обявяване на законодателната програма на правителството, което по традиция става с пищна церемония, датираща от векове. Лондон в очакване на..

публикувано на 17.07.24 в 15:34
Невена Зартова

Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова

Прокурорската колегия наказа бившия районен прокурор на София Невена Зартова с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на Софийската районна прокуратура и пет забавени дела.   Дисциплинарното производство срещу нея беше..

публикувано на 17.07.24 в 15:15
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Пожарът в ямболското с. Воден унищожи къщи, повечето жители са изведени от селото

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар.  Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на..

публикувано на 17.07.24 в 15:03
Марина Ставрева

"Съоръжението я скалпира напълно": Адът за една българка, потърсила препитание в Австрия

"Забрадката й се заплита в механизма за вдигане на стъклата. Жената е издигната на височина от 5 метра. Съоръжението я скалпира напълно. Следват дълги минути на агония" . Това разказа пред БНР Марина Ставрева, юрист от КНСБ, ръководител на..

публикувано на 17.07.24 в 14:46
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът, обхванал 200 дка борова гора в Невестинско, е локализиран

Локализиран е пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилските села Ваксево и Фролош, съобщиха за БНР от Областната дирекция на полицията. На терена са над 50  пожарникари и горски работници, които гасиха и през нощта. Обхваната площ..

публикувано на 17.07.24 в 14:42