Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Николай Денков: Системите за контрол във висшето образование в момента не работят особено добре

Николай Денков
Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага актуализирани минимални национални изисквания за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации. Освен това МОН разработва общ подход за академично израстване на преподавателите в университетите и тяхната периодична оценка (атестация). Той се основава на единни критерии, съобразени със спецификите на професионалните направления и научните области.

"Има две основни системи за контрол във висшето образование, които в момента не работят особено добре". Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" министърът на образованието акад. Николай Денков:

"Едната е оценката на преподавателите, а другата е оценката на висшите училища. Основният проблем и в двата случая е, че тези системи в момента са много субективни, което позволява след процедури, понякога след попълване на тежки документи, накрая всички да бъдат отличници, с много малки изключения, които по-скоро потвърждават правилото както по отношение на преподавателите, така и по отношение на преподаването във висшите училища. Основният проблем е, че системата работи така, че преподаватели оценяват по същество себе си, независимо дали става въпрос за отделен преподавател или за институции. По тази причина, комбинирана със субективния подход, резултатът е, че всички са отличници, затова основната идея е системата да бъде променена радикално и винаги анализът да започва от обективни данни, които се вземат от независими източници, така че дискусията каква е ситуацията, какво може да се подобри, започва от обективна информация, а не се базира на субективно усещане".

Пет групи показатели са включени в новата методика за оценка на преподавателите, предложена от МОН. Очаква се атестацията по новите правила да бъде основна и при промяната на заплащането на преподавателите.

Ще се вземе предвид и мнението на студентите, обясни пред БНР министърът на образованието, който очаква съпротива от някои висши училища:

"Ние имаме преподаватели във висшите училища, които не изпълняват минималните изисквания, заложени в Закона за развитие на академичния състав - професори, доценти. Съвсем естествено е във висшите училища, където има концентрация на такива преподаватели, в някои от висшите училища тя достига до 65-70% от такива преподаватели, съвсем естествено е, те да се чувстват застрашени от едни такива промени".

Министър Денков обясни, че плагиатството остава голям проблем при академичната общност и за студентите ще бъде въведен специален курс, за да се избягва злоупотреба с авторско съдържание.

Цялото интервю с акад. Николай Денков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Гарнизов

Васил Гарнизов: Ако ПП се явят сами, няма да имат повече гласове от Борисов

Рисковете от пандемията и войната имат общ знаменател – тежък институционален разпад . Това мнение изрази пред БНР политологът Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет. Генералите ни са се запътили към политически изяви . Това е знак за тежък институционален разпад, отбеляза той. Стефан Янев: Готов съм..

публикувано на 27.06.22 в 09:37
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: За нас е важно да се реализира първият мандат

" Вариантът за общо явяване на ДБ с ПП е един от възможните варианти , на настоящия етап не се изключва, напротив – обсъжда се. Общото явяване има предимства, крие и рискове. Въпрос на много внимателен дебат, който тепърва предстои". Това заяви министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова в интервю за БНР.  Христо Иванов:..

публикувано на 27.06.22 в 08:47

Велизар Енчев: Когато вършиш национално предателство, влизаш в историята, но с черни букви

"Преди 10 ноември по отношение на Македония изцяло бяхме зависими или почти изцяло от Съветския съюз. Сега сме изцяло зависими или почти изцяло зависими по въпроса за Македония от Европейския съюз. Каква е разликата в случая между Европейския съюз и Съветския съюз? Няма разлика. Тогава съветското посолство решаваше всичко или почти всичко, сега..

публикувано на 25.06.22 в 13:45
Ива Митева

Ива Митева: Демокрацията като че ли се изхаби

"Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби ", коментира заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР. Според Митева, когато си..

публикувано на 25.06.22 в 12:58
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: България се превръща в проблематична страна, спъваща развитието на ЕС

"България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС. Нямаме място в това пространство на спъващите, имаме място в пространството за развитие - да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес. Една от темите, които..

публикувано на 24.06.22 в 08:30

Миролюба Бенатова: Става дума за много, много интереси и за много пари

"Става дума за много, много интереси и за много пари. ... В един момент се събраха всички опозиционни партии, които би трябвало да са несъвместими помежду си (ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", ИТН - б.р.), с единствената цел да свалят правителството. Това по индиректен начин сочи, че може би съзнателно или не, управляващите са успели да докоснат някоя..

публикувано на 23.06.22 в 13:22