Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павол Салай: Падането на Борисов е важен фактор за свободата на словото в България

Снимка: Ани Петрова

"Една от причините България да подобри класирането си в Индекса за свобода на словото е падането на страни като Гърция, която измести България от последното място в Европейския съюз, както и Албания, която е последна сред страните кандидатки. Принос за ефекта върху медийния климат в някои европейски страни и изкачването им класацията имат мерките на Европейския съюз от тази и миналата година, целящи подобряване на сигурността на журналистите и свободата на словото".

Това каза пред БНР Павол Салай, ръководител на отдела за Европейския съюз и Балканите на организацията "Репортери без граници".

Той посочи, че трябва да се отбележи промяната и модернизацията в методологията, затова е добре сравнението между класацията за тази и за миналата година да се приема предпазливо.

"Също така подобряването може да бъде обяснено със ситуацията на място в България. Падането на правителството на Бойко Борисов е важен фактор. То поддържаше системни опасности за свободата на словото и за журналистите. Също така през 2021 г. имаше по-малко физически нападения срещу журналисти в сравнение с 2020 г. Отбелязва се и прогрес в посока раздаването на правосъдие по отношение на престъпления, извършени срещу журналисти. Например напредъкът в разследването на полицейското насилие срещу Димитар Кенаров".

В интервю за предаването "Нещо повече" Салай допълни, че въпреки това България остава сред трите страни от Европейския съюз, заедно с Унгария и Гърция, на дъното на тази класация.

"Има доста проблеми, които трябва да бъдат решени. Като започнем със сигурността на журналистите. Например заплахите срещу Атанас Чобанов и да продължим с липсата на независимост на регулатора на обществените медии и можем да завършим със съдебните дела за злоупотреби и недостатъчния достъп до информация".

"Нова ера на поляризация" - това е заключението от последния доклад на "Репортери без граници". Можете ли да очертаете накратко световните тенденции в медиите, които отчитате и България част ли е от тях?

Днес наблюдаваме двойно по-голяма поляризация, която оказва негативно влияние върху свободата на медиите и правото на информация. Първото измерение е националното. Наблюдаваме възход на медиите, които представят едностранни мнения като факти. Разбира се това го виждаме и в България с пропагандните медии, собственост на олигарси, които нападат свои колеги, други журналисти. Това до известна степен е намаляло, но остава проблем в България.

На световно ниво поларизацията е между политическите блокове. Имаме Русия, която напада суверена държава Украйна и водеща информационна война там, но и също в Европа. Това до известна степен бе ограничено заради решението да бъде спряно разпространението в Европа на пропагандните медии на Кремъл RT/Russia Today и "Спутник".

България има да измине дълъг път, но можем да видим начало на подобрение. Също така новото правителство вече направи някакви усилия да подобри законодателната среда. Но медийният пейзаж е много крехък в сравнение например с този в Полша.

Не знам дали знаете, но у нас обичаме да се сравняваме със съседите си - защо Гърция е новата България и зае нашето място, падайки в класацията и заставайки на дъното на ЕС по този индекс?

В Гърция беше убит журналист - през април миналата година - криминалният репортер Йоргос Караиваз. Това беше едно от двете убийства на журналисти в Европейския съюз. В Гърция полицията често атакува журналисти и има произволни арести. Има законите, с които се ограничава свободата на словото. Изглежда, не само че Гърция се проваля в това да защитава журналистите, но и умишлено се меси в работата им. Има политическа воля за намаляването на свободата на медиите. По тази причина днес Гърция може да бъде сравнена политически с Унгария и това са причините за нейното последно място сред страните от Съюза в класацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04