Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карин Карлсбру: Въпрос на седмици е Швеция и Финландия да изпратят молби в НАТО

Шведската евродепутатка Карин Карлсбру от "Обнови Европа"
Снимка: Ангелина Пискова, БНР

Шведската евродепутатка Карин Карлсбру от "Обнови Европа" смята, че е въпрос на седмици страната ѝ и Финландия да изпратят молбите си за членство в НАТО. Пред "Хоризонт" тя подчерта, че за първи път има мнозинство по въпроса в Швеция след началото на руската инвазия в Украйна. Карлсбру изразява разочарование от факта, че България и Унгария отказват да изпратят военна помощ за Украйна и добавя, че ще бъде историческа грешка, ако страните в ЕС не останат единни в тези много опасни времена. С нея разговаря кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова:

Швеция, както и Финландия изразиха желание да се присъединят към НАТО след руската инвазия в Украйна. Кога да очакваме вашата страна да подаде молба за членство и ще го направи ли заедно с Финландия?
Лично аз мисля, че това ще бъде много бърз процес. Виждаме как шведското и финландското правителство работят в тясно сътрудничество помежду си и анализират последствията за всяка от двете страни, както и общо за двете. Разбира се, това са два отделни процеса в две различни държави с различни парламенти, но всичко се прави наистина много координирано. И смятам, че е въпрос на седмици да изпратим молбите си за членство.

Седмици, не месеци, така ли?

Може би съм малко повече оптимист, но ние виждаме нещо невероятно при шведските политици. НАТО изобщо не беше на дневен ред,  но войната на Русия в Украйна промени всичко. Моята партия е за членство в пакта още от 1998 г. Отдавна дебатирахме по въпроса в парламента, но предложението ни беше отхвърлено. В момента има мнозинство за кандидатурата ни, макар това да не е позицията на правителството на социалдемократите. Това наистина е драматично за Швеция. Ние имаме особена история, а именно, че първо сме били неутрални, а после не сме били част от никакъв съюз.

Все пак социалдемократите промениха ли позицията си?

Доколкото разбирам, при тях тече вътрешен процес, който трябва да приключи в средата на месеца и е със същото разписание като при финландските социалдемократи. И той се движи много, много бързо. Не бих искала да правя прогнози за резултата, но ще бъда много учудена, ако заключенията им не бъдат в положителна насока. Това не е само въпрос за правителството на социалдемократите, а наистина е важно да имаме широко мнозинство за такова историческо решение. Това не трябва да бъде ляв или десен проект, а много по-широк.

Какви са приликите и разликите в заплахите от Русия, които виждате с Финландия?

Имаме различна история в отношенията си с Русия. Първо, Финландия има много, много дълга обща граница с нея и много специални отношения със СССР след Втората световна война. Швеция няма изобщо този тип отношения с Русия. Но сме много близо до нея и сме изправени пред същите заплахи за сигурността. Мисля, че в основата си членството в НАТО е нещо добро за Швеция и Финландия, защото сме по-силни заедно. Но е добре и за тези страни, защото е добре и за региона. Ако всички сме там, ще му осигурим стабилност. След инвазията на Русия в Украйна е повече от ясно, че демократичните страни трябва да се обединят, защото така са по-силни. Войната срещу Украйна е война срещу тази страна, но и атака срещу понятията за демокрация и независимост.

Нараснаха ли руските провокации срещу Швеция от края на февруари?

Да, има повече провокации. Това може да се види на всякакви нива. Не е нещо ново, че руски самолети нарушават въздушното ни пространство от време на време, както и подводници да шпионират нашите архипелази. Този проблем е от десетилетия. Точно след инвазията обаче 4 руски самолета нарушиха пространството ни едновременно. И това се повтори няколко пъти, за последно преди няколко дни. Изправени сме пред още нещо и това е антишведската кампания на Москва. Швеция бе представена като нацистка държава. Трудно е да се повярва, че това е истина, но не е фейк, защото хората са видели как обвиняват авторката на „Пипи дългото чорапче“ Астрид Линдгрен, че е нацистка. Това е много глупаво, но доказва до каква степен е налудничава руската пропаганда. Става дума за ниво, на което фантазията ни просто спира. Никой не вярва в това, но те обработват гражданите си с такава пропаганда. И според мен това е само началото.

А защо точно срещу Швеция се води такава пропаганда?

Мисля, че най-вече по-две причини. Първата е, че на висок глас заявихме подкрепата си за Украйна. Втората е, че обсъждаме присъединяването си към НАТО. Те се опитват да ни сплашат, да ни накарат да се страхуваме.

Как хората промениха нагласата си към НАТО след началото на войната в Украйна?

Социологическите проучвания показаха драматична промяна на общественото мнение. За първи път имаме мнозинство в полза на членството ни в пакта. Подкрепата за съвместно присъединяване с Финландия е още по-голяма. И това е нещо съвсем ново.

България и Унгария са двете единствени страни в ЕС, които отказват да изпратят военна помощ за Украйна. Вашия коментар?

Това е толкова разочароващо, защото демократичните страни трябва да са единни. Повече от ясно е, че трябва да подкрепяме Украйна, защото тя се бие и за нас. Отговорност на всички демократични страни е да осигуряват всякакво възможно оръжие на Украйна, да налагат санкции, да престанат да купуват руски петрол и газ. Това наистина показва, че вие сте в контраст с тези страни. Това наистина е много тревожно.

Искате ли да кажете нещо на лидерите на тези страни?

Мисля, че всички сме в една лодка и всички сме членки на ЕС, който е съюз на демократични държави. И трябва да сме заедно. Ако не го направим, тогава няма да имаме този съюз или силна организация, която да насърчава демокрацията в Европа. Ще бъде историческа грешка, ако не останем заедно в тези много опасни времена.

Финландия е водила Зимната война срещу Русия, Швеция - не. Готови ли сте за въоръжен конфликт с Москва?

Надявам се това да не се случи. Всички мерки, които предприемаме, са в защита на мира и свободата. Ние виждаме една страна, която не приема демократичния ред и правото на другите страни да избират собствения си път. Ако някой приема действията ни като провокация, си е негов проблем. Това, което виждаме е, че Украйна е мирна страна, не е провокирала никого, но бе нападната. За това е виновен само един режим и една страна - Русия.

Интервюто на Ангелина Пискова с Карин Карлсбру в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16