Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов е с малко по-висок рейтинг от Петков, Янев е вторият най-одобряван политик, отчита последното проучване на "Маркет линкс"

Добромир Живков: Имаме няколко кризи, които формират перфектната буря

Растат тревожността и страхът от загуба на покупателна способност, но обществото не е узряло за предсрочни избори, сочат данните от изследването

Добромир Живков
Снимка: Личен архив

"Тенденцията на спад на доверието в институциите и в основните за нашия политически пейзаж лица е налице и в последния месец. Това основно се дължи на няколко кризи, които формират перфектната буря. Тези тенденции се разгръщат основно от началото на войната, съвпадат с първите месеци на настоящия кабинет, който заедно с Народното събрание продължава да губи доверието на българските граждани." Това заяви пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс", която днес ще представи най-новото си проучване.

Базисните социално-психологически показатели за настроенията на гражданите сочат увеличаване на тревожността и страха от загуба на работа и загуба и понижаване на покупателната способност, отбеляза Живков и допълни, че войната влошава допълнително картината.

Имаме много сериозен преход на формата на политически лидерство – от строго пирамидалната структура в управлението на модела "ГЕРБ" към по-диалогично и отворено лидерство, смята социологът. По думите му управлението сега е "изключително кооперативно в сравнение с предишни".

"Имаме смяна на политическия елит, който е неопитен, учи се в движение и затова има общо усещане за несигурност."

Доверието в кабинета е около 15-17%, а в парламента се движи около 8-10%, а това са нива, наблюдаване в края на кабинета "Борисов 3", поясни Добромир Живков.

"Личният рейтинг на премиера върви надолу, както и на партията, както и на правителството. При президента отчитаме 5 до 7% по-нисък рейтинг – той вече е под 50% одобрение", коментира той.

Доверието в Стефан Янев е около 24% и на българската политическа сцена той е вторият най-одобряван политик с видим мажоритарен потенциал, посочи Живков.

Рейтингът на Костадин Костадинов е близък и малко по-висок от този на премиера, отчита още проучването на "Маркет линкс".

"Възраждане" успя да бъде най-гласовитият глашатай на проруските позиции в страната. Това резонира в немалка част от обществото и партията и самият Костадинов успяват да капитализират отчасти това."

Според Живков обаче партията в момента се движи около "максималния резултат, който би могла да постигне като подкрепа в обществото".

В изследването на агенцията ГЕРБ е първа политическа сила, като "потенциалът на партията е близо до тавана", каза социологът.

При ПП по думите му е "очевидна низходяща тенденция", като е възможно дори да не спре на тези нива, въпреки мащабните антикризисни мерки.

След това е БСП с около 9-10%, много близо до нея е ДПС и много близо след това – "Възраждане". Следва "Демократична България", която поддържа нивата от последните избори, ИТН успява да се стабилизира, а "Български възход" има подкрепата на 2-3% и вече е близо до бариерата от 4% с вероятност за възходяща тенденция.

"Електоратът на БСП видимо намалява подкрепата за правителството."

Колкото и да е политизирано, обществото очаква по-скоро стабилизиране на ситуацията и малко по-позитивна перспектива и не е узряло за предсрочни избори, обобщи Добромир Живков в предаването "Преди всички".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06