Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата „Народни песни от Средните Родопи“ се състоя в Чепеларе

Автор на книгата е Теодора Панайотова, която преди 43 години е записала песни на нейни роднини

Теодора Панайотова, Александър Александров, Симеона Джуброва
Снимка: Радостина Чернокова

В читалище „Родопска искра“ в Чепеларе се състоя премиерата на книгата „Народни песни от Средните Родопи“  (CD и текстове). Автор на книгата е Теодора Панайотова, която преди 43 години - на 15 ноември 1979 година, в дома си в Чепеларе на семейно събиране записва песните. Ценното на този запис е, че не е професионален. Това го превръща в автентично свидетелство за една характерна част от битието на родопчани от средата на ХХ в. Песните са изпълнени от трите сестри - Мария, Галина и Слава Маринови на бабата на Теодора Панайотова - Тодора и дядо ѝ Стефан Чолаков от село Проглед. Певците нямат музикално образование, но пеят изключително добре - така както са пели родителите им и родителите на техните родители.

В Чепеларе се състоя премиера на книгата „Народни песни от Средните Родопи“  Снимка: Радостина Чернокова
Книжката е комплектувана с диск от 26 родопски песни, с текст, анализ, представяне на певците и мястото село Проглед, както и професионален диск.

В 80-90 процента от родопските песни основно е възпята планината, каза Теодора Панайотова, автор на книгата „Народни песни от Средните Родопи“.

Родопската песен като музика ме омайва, като вибрация е много силно нещо, но основно се вълнувам от текстовете, каза за БНР Теодора Панайотова.

"Винаги ме е впечатлявала песента "Мома е мома родила" - текста. Това е апология на незаконно родното дете, това е песен - бунт. Това е песен, която е антипод на консервативните патриархални нрави. Дори може да се каже, че е малко антихристиянска.  И тази мома, която е родила бебе не само, че не се срамува, но се гордее с това нещо".  

В Чепеларе се състоя премиера на книгата „Народни песни от Средните Родопи“  Снимка: Радостина Чернокова
Александър Александров, продуцент и управител на музикална компанията, обясни, че дигитализацията е била най-трудна за реализирането на проекта.

"Изчистването на записа беше доста трудно. Трябваше да използваме много скъпи програми, които са специално направени за премахване на пуканки, шумове и същевременно да не нарушиш записа, да остане чист, песните да се чуят и това, което говорят  тези възрастни хора е много ценно, защото те са се събирали от векове по този начин и е стигнало до наше време - сядат, нещо работят приказват си, това е техния бит". 

Симеона Джуброва е редактор и коректор на книгата:

"Моята работа се изразява в това да редактирам текстовете, тъй като имаше доста неточности при свалянето им, да поставя ударенията на думите и да поставя заглавията, тъй като повечето песни нямаха заглавия, имаха работни заглавия".

В Чепеларе се състоя премиера на книгата „Народни песни от Средните Родопи“  Снимка: Радостина Чернокова

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.  

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Александър Димитров открива изложба на 12 октомври в Севлиево

"Малък свят. Мой малък свят"- така се нарича изложбата на пловдивския художник Александър Димитров, която галерия "Видима" в Севлиево ще представи пред публиката на 12 октомври.  Откриването на изложбата съвпада и с началото на есенните празници и празника на град Севлиево, а художникът за пръв път ще се срещне с ценителите на изобразителното..

публикувано на 09.10.24 в 16:08
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври.  Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то. Първият концерт беше на домакините от..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Диригентът Иван Стоянов с наградата

Диригентът Иван Стоянов - носител на наградата "Академик Марин Големинов"

Вече девет поредни години се присъжда националната награда "Академик Марин Големинов" в почит към големия български композитор, който ни напусна през 2000 г. Събитието е винаги на 28 септември, неговата рождена дата, в родния му град Кюстендил. Досегашните носители на наградата „Марин Големинов“ са камерният ансамбъл „Софийски солисти“, проф...

публикувано на 09.10.24 в 13:15
Розита Еленова

Премиера на филм за Димитър Еленов на фестивала "Синелибри"

Предстои 10-ото, юбилейно издание на кинофестивала "Синелибри". Една от премиерите е "Свободен, по-свободен: Димитър". Филмът е посветен на Димитър Еленов - актьор, режисьор и театрален педагог. Филмът ще бъде показан за първи път на 12 октомври във филмотечно кино "Одеон" . Режисьор на лентата е Розита Еленова, негова спътница в..

публикувано на 09.10.24 в 11:29
Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева за пътя на филма "Ваймар Експрес"

"Филмът създава вече интерес извън България и аз съм много щастлива, каза за "Хоризонт" Милена Фучеджиева по повод на успехите на филма ѝ "Ваймар Експрес". Милена Фучеджиева е писател, сценарист, режисьор, автор на статии. Филмът се прожектира на много места в Европа, последно в Лос Анджелис. Това е филм за отговорността на думите, за хората на..

публикувано на 09.10.24 в 09:30

Много силно начало на новия оперен сезон

Дълго ще се помни откриването на сезон 2024/2025 г. на Софийската национална опера и балет! В годината на Джакомо Пучини Националният ни оперен театър започна новия си сезон с последната творба на великия италиански композитор “Турандот“ – опера, в която целият музикален свят почита българката Гена Димитрова като една от най-великите..

публикувано на 08.10.24 в 18:30

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Изключително силно начало на оперния сезон 2024/2025 г.! Предлагаме ви отзвук от три големи музикални събития: - откриването на сезона на Софийската национална опера и балет с “Турандот“ от Пучини под..

обновено на 08.10.24 в 15:16