Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две момчета от Украйна бяха подстригани за иподякони от Доростолският митрополит Яков

Виктория Викторовна и синовете ѝ Михаил и Владимир пристигнали в Силистра на 25 март - Благовещение

Виктория Викторовна и синовете ѝ Михаил и Владимир
Снимка: Незабравка Кирова

В нощта на Великден, след празничната литургия, две момчета от Украйна, установили се в Силистра със своята майка, бяха подстригани ритуално за иподякони от Доростолският митрополит Яков. Братята Михаил и Владимир от малки започват да посещават църквата в Одеса и така вярата им в Бог укрепва с всеки изминал ден.

Михаил и Владимир станаха иподякони   Снимка: Незабравка Кирова
Виктория Викторовна и синовете ѝ Михаил и Владимир пристигнали в Силистра на 25 март - Благовещение. Статусът им у нас е вече официално завършен, а Виктория е в процес на търсене на работа. Юрист е по професия.

Тръгват от родния си град, защото там не е безопасно. Съпругът ѝ хирург, остава.

"Всичко стана внезапно, с цел безопасност ние тръгнахме. Пресякохме първо границата с Румъния, а след това и България и решихме да се установим в Силистра. Ние сме от Одеса. Православни християни сме. У нас има много свещеници, манастири, монаси. Те познават вашия владика Яков и вашите свещеници и ни благословиха, за да дойдем тук".

Запознанството между духовните лица от Силистра и Одеса се случва, когато Доростолският митрополит Яков и духовници доставят хуманитарна помощ за Украйна. Затова и семейството на Виктория е посрещнато радушно у нас.

Момент от подстригването за иподякони на Михаил и Владимир  Снимка: Незабравка Кирова
Първоначално се настаняват в хотел, но вече имат самостоятелна квартира, защото така е по-удобно за децата, разказа Виктория и за учебните им занимания. Днес Михаил е на 18, а Владимир през есента ще стане на 14.

"Михаил е студент първи курс в Медицинския университет в Одеса. Владимир учи в момента онлайн и завършва седми клас. Мисля, че ще продължи в България да посещава училище, защото е трудно с ученето онлайн. Много занятия пропадат, когато обявят тревога там, за съжаление. Затова и ще търсим училище тук. Михаил също учи онлайн, но той ще продължи. Преподавателите се отнасят с необходимата сериозност и отговорност, защото един бъдещ лекар трябва да има знания".

Момчетата влизат започват да посещават църквата от най-ранна възраст. Мама ни заведе и ние останахме, разказа по-големият от двамата братя - Михаил.

"Посещавахме службите, причестявахме се, изповядвахме се. От малък исках да пея в хора и така се случиха нещата. Започнах да пея в хора на неделното училище. Забелязаха ме. Записах се и в музикалната школа".

Лекар или свещеник? Кой път ще избере Михаил? - Казва, че ще случи това, което е Богоугодно. Сега учи, а с времето ще стане ясно.

Доростолският митрополит Яков      Снимка: Незабравка Кирова
Още с пристигането си в Силистра Михаил и Владимир започват да посещават местната църква и стават част от духовния живот на епархията. С радост приемат предложението да бъдат подстригани за иподякони, сподели Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков:

"Децата са вярващи хора , майката и тя е постоянно в храма, на всяка служба идват".

Да станат иподякони е сбъдната мечта за момчетата. Дългоочаквана, плод на труда и вярата ни, сподели Михаил.

"Несравнима е тази духовна радост, която Бог дава на своите служители. Иподяконството - това е вяра в принципите. Решимост да измениш живота си и с всяка следваща стъпка ти поемаш отговорности, които все повече и повече те доближават до Бог. Уподобяваш себе си на него".

Отговорността е голяма, казва 13-годишният Владимир за иподяконството.

"В един момент се радваш и си доволен, но разбираш, че това е предизвикателство за израстването ти като човек. Осъзнаваш, че имаш задължения, отговорности. Ставаш пример за другите и си даваш сметка, че има неща, от които ще трябва да се откажеш, да се ограничиш и да се посветиш на повече молитвен труд".

Виктория Викторовна и Владимир    Снимка: Незабравка Кирова
Имаме ли нужда от това да вярваме в Бог - отговорът за Михаил е, че вярата - това е въздухът, който дишаме и без който не можем.

"Както рибата се намира във водата и не може да живея без нея. И както човекът без кислород не може - не може и без Бог, защото всичко е създадено от него и е пропито с неговата любов. Затова и необходимостта ни от Бог е жизненоважна. След това идват храната, водата и всичко останало. И вярата е първостепенна, защото ни дава блаженство - а блаженството е щастие и чисто сърце. Висша степен на радост".

Има основание Виктория Викторовна да се гордее със синовете си. Чувстват се добре в Силистра и имат обичта на миряните. Всеки ден тя и синовете й са в храма и се молят. Молят се войната скоро да свърши, да се приберат у дома и отново да са заедно с таткото, останал да служи на странат си и да помага на сънародниците си.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Христов (вляво) и Борислав Стойков (вдясно)

Архитектурните потайности на Русе във фотокнига на млад лекар

Млад лекар от Русе издаде фотокнигата "Архитектурата на град Русе". Христо Христов е любител фотограф, с интереси в областта на историята и архитектурата. Книгата съдържа снимки на 310 обекта. " Това е моята мисия. Не само хората в Русе, а в цялата страна да се гордеят с това, че са българи и всеки със собствената си архитектура в своя..

публикувано на 02.09.24 в 14:18

Възстановиха Пиклата в Червена вода

В дните на суша и воден режим в десетски селища на страната, една чешма потече отново, а майстори възстановиха красивия й каменен дом. "За нас не е срамно да кажем, че чешмата се казва Пикла." Да, така хората в село Червена вода наричат чешмата, която след десетилетна почивка отново разхлажда хората по стария римски път...

обновено на 01.09.24 в 08:39

В село Крушовица възстановиха паметната плоча на гроба на поп Минко

През това лято във врачанското село Крушовица се проведе голяма родова среща на наследниците на местния свещеник от периода на Възраждането - поп Минко Цалов.   Със средства на фамилията беше възстановена паметната плоча на гроба на поп Минко, който се намира в двора на селската църква. Неговите наследници са и сред дарителите за..

публикувано на 01.09.24 в 07:00

В Тел Авив представиха шоуто "Четири стихии"

"Четири стихии" е названието на необикновено шоу, при което любителите на приключения станаха свидетели на „магическо превъплъщение“, изиграно от циркови артисти на изключително необичайно място - Експо центъра на Тел Авив, където обикновено се показват изложби на иновации или има спортни състезания.  Всъщност това са четири части на цирков..

публикувано на 01.09.24 в 04:51
Младият таханджия Димо Каракехайов от Ивайловград

Таханджията Димо Каракехайов с труд, желание и любов продължава поминъка на дедите си

Тази среща носи аромат на прясно изпечен сусам. В Ивайловград Ива Георгиева и Мерим Тенев се запознаха с младия Димо Каракехайов – потомствен таханджия, който с усилен труд, желание и любов продължава поминъка на своите предци. Зрънцето сусам се превръща във вкусната паста, която можем да съчетаваме с плодове, за да подсили..

публикувано на 01.09.24 в 06:10

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18