Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Режимът срещу Илон Мъск

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

Режимът на Демократическата партия в САЩ все по-силно наподобява риалити "фрийк" шоу. Сапунена опера от Ада, някъде между Олдъс Хъксли и "Монти Пайтън". Едва ден след като Илон Мъск публично обяви, че вече няма да гласува за Демократите и минава към Републиканците, като по програма се появи компромат срещу най-богатия човек на планетата. Контролираните от партията корпоративни мейнстрийм медии публикуваха история за обвинение в сексуален тормоз срещу Мъск от преди половин дузина години.

Става въпрос за отдавна приключен със споразумение казус, който сега дори не е разказан пред журналистите от самата така наречена обвинителка, а от нейна приятелка, която била слушала за случката навремето.

Тази приятелка съвсем случайно се оказва радикална активистка и актриса, която споделя чутото в удобния момент на координирани атаки срещу Мъск, който притесни сериозно либералната класа с опасни идеи като тези за по-малко цензура в социалните мрежи и сменяне на партията, за която гласува.

Скоростта, с която властта атакува своя нов сериозен опонент е внушителна. Те сигурно са се заредили с колекция от компромати срещу Мъск, но пуснаха "обвинението в сексуален тормоз" часове след като обяви, че приключва с Демократическата партия. Той ги обвини, че вече са "партията на разделението и омразата" и те решиха веднага да докажат тезата му. Дори не изчакаха седмица, за да "уплътнят" доста рехавата "сензация" от преди шест години. Дори не успяха да намерят нещо по-ново или в развитие. Засега, разбира се. Рециклираха старо обвинение, че Мъск се бил държал неприемливо пред служителка по време на масаж на борда на един от частните си самолети. През разказ на приятелка. Този компромат е колкото очакван, толкова и отчайващ.

Мегамилиардерът нарече историята "политически мотивиран очернящ материал".

"Ако бях склонен към сексуален тормоз едва ли това щеше да е първият случай в 30-годишната ми кариера. Тези атаки трябва да бъдат гледани през политическа призма – това е техният омерзителен правилник. Но нищо няма да ме спре от борбата за по-добро бъдеще и за правото на свободно слово", написа Мъск и добави, че самите обвинения са напълно неверни.

Интересно е как враговете на Демократическата партия винаги са атакувани с обвинения в сексуално неприемливо поведение. Припомняме, че това е партията на бившия президент Бил Клинтън. Иронията тук е с размерите на Гранд Каньон. Един от най-щедрите донори на Демократите от десетилетия беше Харви Уайнстийн, който сега гние в затвора след купища детайлни обвинения не просто в сексуален тормоз, а в изнасилване. Преди това Уайнстийн бе желан и уважаван гост в Белия дом по времето на Обама.

В сюблимен акт на психологическа и политическа проекция Демократите се оказват пристрастени към компроматите на тема секс. Преди време използваха напълно лишено от доказателства обвинение в неприемливо поведение, за да дискредитират тогавашния кандидат за върховен съдия на републиканците Брет Кавано. Изкараха пред целия свят една объркана женица, която твърдеше, че Кавано пробвал да се възползва от нея, когато... били тийнейджъри. Тоест, преди десетилетия.

През 2016-а пробваха "омерзителния правилник" и срещу Доналд Тръмп по време на кампанията му за президент срещу кандидатката на Демократите Хилъри Клинтън. Дни преди изборите в приближени до партията корпоративни медии "изтече" много стар запис, в който бизнесменът говори грозни и вулгарни работи.

Историите за сексуален тормоз са инструмент за политически рекет на властта и приближените към нея медии. С други думи – почти всички медии. Атаките срещу Мъск ще продължат и ще ескалират в месеците преди важните междиини избори за Конгрес през ноември. Той има над 90 милиона последователи в Туитър и се превръща в най-влиятелния критик на кабинета на Байдън и Демократическата партия като цяло. Това означава, че трябва да бъде унищожен и дискредитиран.

Службите вече разследват бизнесите му, а медиите ровят миналото му. Дни преди историята за сексуалния тормоз, от New York Times пуснаха наистина обидно безумна статия, в която го свързват с апартейда в Южна Африка, въпреки че той напуска страната като тийнейджър и няма нито дори един анекдот за негови расистки прояви или изказвания в подкрепа на онзи режим. Но те решиха да му лепнат любимата им "вина по асоциация".

Сблъсъкът между Мъск и партията на "демократичните хора" е зрелище с високи залози. Ше бъде и тест за манипулируемостта на публиката, както и за гръбнака на бизнесмена. Той вече съобщи, че  събира "хардкор юридически екип" в "Тесла" и обеща, че "ще се лее кръв". Скоро днешните атаки и скандали може да изглеждат като безобиден епизод от улица "Сезам". Режимът е ранен и опасен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15