Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Антонова-Мурата разказва истории за японци в новата си книга „Сан Сан, Япония“

Тя заяви, че японците са тактични хора

2
Снимка: Славена Илиева

Преди няколко дни в Клуб „Перото“ Юлияна Антонова-Мурата представи новата си книга „Сан Сан, Япония“. Тя е автор и на книгите - "Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“.
Юлияна Антонова-Мурата     Снимка: Славена Илиева

Актьорът Владо Пенев прочете откъси от новата книга на Юлияна Антонова-Мурата.

"Сан Сан“ означава мек, топъл слънчев лъч. Онзи слънчев лъч, който ни събужда призори, онзи слънчев лъч, който е в късния следобяд, може да бъде  и по обяд. Всеки един миг, който огрява нашите сърца и носи радост в сърцето ни и много любов“, каза за БНР Юлияна Антонова- Мурата.

Снимка: Славена Илиева

По думите ѝ японците са хора със специална душевност:
"Много рядко се сърдят или се обиждат, те не са обидчив народ. Това бих казала Те много внимават да не прекрачат онзи периметър и да не влязат в кръг, който принадлежи на друг човек. В това отношение те са изключително внимателни, мили. На мен ми харесва това, че те са тактични хора“, допълни в предаването „Нощен Хоризонт“ Юлияна Антонова- Мурата.
Юлияна Антонова-Мурата дава автографи         Снимка: Славена Илиева 
Тя заяви, че за японците е много важно да дадат нещо на другите:
"И когато дава, той го дава с любов. И не е въпрос да дадеш пари или материална облага за някого, ти даваш себе си, сърцето си, труда си, знанията си".

Един от разказите в книгата „Сан Сан, Япония“ е озаглавен "Надарените деца".
"Това са децата, които обикновено по света ги определят като болни, със синдром на Даун. В Япония те не смятат, че са физически по-различни от другите деца или са умствено изостанали. Не, те са надарени. И аз пиша за едно такова дете, и за дружбата на моето внуче с едно такова момченце, което благодарение на приятелството и любовта, това дете започна да се оправя и наистина имаше успех, за което самият лекар е казал на родителите".  

Ето мнението на присъстващи на премиерата на книгата:

"За мен Изтока е една магия, която от дете преследвам – източната медицина, източната култура, Изтока винаги за мен е била огромна загадка и винаги съм търсила път, пътечка, начин, средство, за да се докосна до този невидим, загадъчен, необикновен свят“.

"Очарована съм от нейната харизма, от нея струи любов, много е чаровна. Историите, които чух тук за децата, за възпитанието, за другия свят, който тук не присъства много ми хареса“.

"Впечатли ме много това, че когато човек забрави нещо в ресторант или друго обществено място, никой не посяга към вещите му и чакат човека да се върне или се предават в бюро за забравени вещи и човек може да ги намери след месец“.  

Снимка: Славена Илиева
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Венцислав Благоев

Днес е заключителният концерт на третото издание - "Импровизирай безкрай" при НДК

"На концерта участват и двама от музикантите на БНР, това са концерт-майсторът Наско Миладинов, пианист на Биг бенда и аз, който също съм от Биг бенда, така че радиото отново подкрепя българския джаз, красивата музика и младите хора, каза за "Хоризонт" тромпетистът Венцислав Благоев по повод третото издание на "Импровизирай безкрай" сцена за млади..

публикувано на 10.09.24 в 14:04
Народен театър

Започва новият сезон в Народния театър, до декември се очакват 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:15
Tanzmesse

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф.  " За нас беше ненормално България да не присъства 30 години.  Нашата делегация беше от петима човека и  първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение. Петимата артисти работят в..

публикувано на 09.09.24 в 10:19
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50
Габриела Иванова

Габриела Иванова, момичето от Дъблин, което пее родопски и пирински песни

От Сандански ви докосваме до великолепния глас на едно 14- годишно момиче от България, живеещо в Дъблин, Ирландия. Това е Габриела Иванова. Музиката е нейната същност и талант, за който тя подсказва на родителите си още на тригодишна възраст.  Обожава народната музика и изследва всичките фолклорни области на родината си.  Въпреки, че..

публикувано на 09.09.24 в 09:31

Самостоятелна изложба на Григор Малинов в Чикаго

В Чикаго започна поредицата от есенни изложби. Като част от нея е и самостоятелна изложба на художника Григор Малинов, която бе открита в галерия "Багрена". Изложбата е озаглавена "Пулсът на красотата" и е първата изява на Григор Малинов във Ветровития град. Представени са 21 платна маслена живопис - пейзажи, натюрморти, женски образи, уловени..

публикувано на 09.09.24 в 09:08

Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София

Най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" се открива днес. Шатрите на издателите ще бъдат разположени до НДК през цялата седмица, а организатор е асоциация "Българска книга". Над 140 издателства от цялата страна ще предложат своите най-нови, интересни и търсени заглавия до неделя включително. Шатрите, 59 на брой, вече са..

публикувано на 09.09.24 в 08:40