Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Спасена пролет” – картини на украински художнички, намерили подслон у нас

Творба на Татяна Дердей
Снимка: Фейсбук - Зона Нира Арт

Изложбата “Спасена пролет” на художници от Украйна гостува в Двореца Балчик. Проектът е на варненската Зона “Нира Арт” и на арт мениджъра Нина Локмаджиева и включва специално създадени за него живописни творби на пребиваващи в България след началото на войната в Украйна професионални артисти. Първоначално картините са били изложени във Варна.

На афиша на изложбата е заснет лендарт на Юлия Павлова върху скали на брега на курорта Св. св. Константин и Елена

"Изложбата започна като проект за издирване на артисти, професионални художници, които са намерили спасение от войната тук, в България. Успях да открия тези девет смели момичета, някои от тях бяха във Варна настанени, в Банско, в Слънчев бряг. Те прегърнаха идеята, осигурих им материали – платна, бои, четки. Две от момичетата бяха дошли без връхни дрехи, просто тръгнали, но бяха сграбчили четките си. Това показва отношението на един артист към неговата професия", разказа пред БНР Нина Локмаджиева. Според нея издирването и събирането на тази група артисти е било много ценно за тяхното самочувствие.

"Те разбраха, че и тук могат да бъдат търсени като артисти. Бяха толкова щастливи. Има скромни продажби."

Повечето от участничките вече не са в България, отишли са в Полша, Чехия, някои са се върнали в Украйна. Няколко от тях са все още тук и ще присъстват на откриването на изложбата, допълни Локмаджиева.

"В повечето картини от тази изложба има слънце, има усмивка, има желание за радост от живота. Наталия Овчаренко е рисувала едно водно конче, но така го е направила, че то е като разпятие. Не може да няма следи – тя е била две седмици в мазето със сина си, не са имали достъп до вода, ток, храна. Тези следи са останали, те са в тъканта на тяхното артистично възприятие за света. Те бяха благодарни за това, че имат възможност да правят тяхното изкуство и това ги дърпа нагоре, към светлината."

Творба на Наталия Овчаренко

Колекцията ще бъде експонирана в Галерия “Тунела” на Двореца Балчик до 30 юни. Вернисажът е днес, 21 юни, от 17 часа.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21
Виви Василева и специалните гости на концерта във Виена

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в напълно разпродадената зала „Моцарт“ на виенския Концертхаус състоя забележително  събитие. Концертната вечер беше финал и кулминация на специализирания музикален цикъл „Percussive Planet“ за сезон 2023/2024 година. Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и..

публикувано на 20.06.24 в 18:25
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39