Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев: Когато вършиш национално предателство, влизаш в историята, но с черни букви

"Преди 10 ноември за Македония бяхме зависими от Съветския съюз, сега сме зависими от Европейския съюз - каква е разликата?"

"Преди 10 ноември по отношение на Македония изцяло бяхме зависими или почти изцяло от Съветския съюз. Сега сме изцяло зависими или почти изцяло зависими по въпроса за Македония от Европейския съюз. Каква е разликата в случая между Европейския съюз и Съветския съюз? Няма разлика. Тогава съветското посолство решаваше всичко или почти всичко, сега френското посолство разговаря с г-н Христо Иванов, самият той се предлага да разговаря, дори пита кога е удобно да свалим (ветото – бел. ред.), да не би да закъснеем. Изцяло под евроатлантически натиск вземаме едно решение, за което изобщо не беше необходимо да се бърза."

Този коментар направи в предаването "Политически НЕкоректно" журналистът и балканист Велизар Енчев.

Всеки договор е по-добър от вербалната война, изтъкна журналистът, но посочи, че преди време сме дали "зелена линия за членството на Република Македония в НАТО срещу празен лист", а сега повтаряме упражнението отново под евроатлантически натиск.

"Заради войната в Украйна ние сме принудени да бъдем подложени и да  приемем евроатлантическия натиск."

"Изненада ме гласуването – както генерално, така и по групи. А не ме изненада, защото Кирил Петков даде предварителна заявка – за голямо съжаление този сценарий, който той описа – падаме, сваляме ветото, връщам се, е на път да се осъществи", заяви Енчев, след като парламентът свали ветото върху преговорите на РСМ с Европейския съюз.

По думите му анализът защо различните партии са гласували "за" ще бъде много песимистичен и "ще разколебае или би трябвало да разколебае много хора да гласуват за тези партии".

ГЕРБ се отрече от три основополагащи акта в отношенията с Македония – от Договора за приятелство, от много добрата Рамкова позиция на правителството на Бойко Борисов от 2019 г. и от гласуваната 24 часа по-късно Декларация на парламента, която повтаря рамковата позиция, подчерта Велизар Енчев. Според него това се е случило под "инструкция от американското посолство".

"Втората партия, която е реализатор на тази инициатива – ДБ, учтиво я наричам секта, която изцяло е на издръжката на неправителствени организации в България, която изцяло се съобразява с чуждото посолство в лицето на Франция. На трето място ДПС защо постъпи по този начин? Те изцяло изпълняват директивата на Ердоган, тя е публична, не е тайна всички ислямски общности на Балканите, в съответните държави, които кандидатстват за членство в ЕС, да бъдат приети в ЕС, за да бъдат бъдещо лоби на Турция за членство в ЕС. Но що се отнася до партията ПП – те осъществиха национално предателство, тъй като това, което обеща премиерът Кирил Петков по отношение на Македония, той го направи."

Велизар Енчев потвърди думите на Кирил Петков, че решението на парламента е историческо, но в друг смисъл:

"Историческо е, когато вършиш национално предателство – влизаш в историята, но с черни букви."

"Македонизмът може да бъде полезен понякога. Ние приехме нещо, което не е в наша полза, но македонизмът в своя фанатизъм може да бъде полезен. Те не могат да приемат това, и да искат", отбеляза Велизар Енчев по повод на критиките на Скопие към френското предложение. 

"Генерално президентът носи вина, че простреля българския народ с това, че инсталира във властта правителството и най-вече партията ПП. ПП е изцяло президентски проект, който завършва с абсолютен провал", смята Велизар Енчев.

Цялото интервю с Велизар Енчев чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51